neděle 21. července 2013

Ovládání XBMC z Androidu

Dneska zas něco pro hračičky. Multimediální centrum XBMC používám již mnoho let, s běžným dálkovým ovladačem je to velmi pohodlná záležitost. Přehraje v podstatě všechno, rozumí si s HW akcelerací HD videa (pokud to umí ovladače grafiky), vyrobí z vašich prasácky uložených multimediálních souborů přehlednou knihovnu, umí stahovat relevantní titulky po doinstalování pluginu (jednoduše přímo v XBMC),  s dalším pluginem přehrává i stahuje videa z youtube, nakonec zvládne i televizní tuner, i když na MythTV to zdaleka nemá. XBMC ale také můžete ovládat přes síť, třeba z telefonu. A nebo i naopak na XBMC přehrávat obsah telefonu...



Včera mě napadlo, že bych se mohl podívat na Google Play, jestli není k mání nějaký ovladač pro XBMC pro Android. A byl, dokonce oficiální. Official XBMC Remote se aplikace jmenuje. Jako celé XBMC je to open source a k mání je samozřejmě verze pro iOS a další platformy. Chvíli jsem si s tím hrál a i když mám klasický dálkový ovladač, výběr obsahu může být na telefonu, nebo ještě lépe tabletu, pohodlnější a rychlejší. Já velmi často používám plugin pro youtube, takže se mi hodí možnost použítí klávesnice na telefonu, s tabletem je to ještě daleko pohodlnější.

Jak to funguje



V XBMC je třeba si povolit ovládání přes HTTP, případně si nastavit nepovinné heslo, či změnit jméno a port.


Po spuštění aplikace na androidu si musíte vytvořit profil, resp. přidat hostitele (v nastavení přes kontextové menu Add Host), kde definujete IP adresu, na které sedí server XBMC (což zjistíte i v informacích přímo v XBMC) a pokud jste na straně serveru (hostitele) nic neměnili, nemusíte zadávat ani uživatelské jméno. Dalších nastavení si již nemusíte všímat. Hostitelů si můžete přidat libovolné množství a přepínat mezi nimi.


Pokud máte správný profil aktivovaný, ale na síti není web server k dispozici, máte v nabídce k dispozici tlačítko Power On, které na danou adresu pošle Magic Packet, takže pokud máte počítač nastaven na Wake On Lan, zapne se. Ideální právě pro HTPC, kde je XBMC jediným prostředím. Mně to alespoň ušetří jednu aplikaci, kterou jsem používal jen na toto (Update: a možná neušetří, protože tato volba se mi z nějakého důvodu přestala zobrazovat a neumím ji dostat zpět).

Po přihlášení pak dostanete nabídku médií, které můžete procházet. V nastavení si také můžete zrušit kategorie, které nepoužíváte.


Zde je na prvním screenshotu vidět nabídka filmů z knihovny, podobně to vypadá i s hudebními díly. Bohužel zobrazení nejde měnit tak jako v XBMC, raději mám jen mozaiku titulních stran přebalů nosičů, protože podle obrázků se člověk orientuje lépe. Dole pak máte možnost přepínat na filtr podle herců (interpretů), kategorie filmů (žánrů) a poslední je možnost procházet přímo filesystémy připojené k serveru. Po výběru z knihovny dostanete info o vybraném kousku a krom možnosti přehrání máte v případě filmů k dispozici i trailer. Popis k filmu funguje stejně jako přímo na XBMC, po kliknutí na herce dostanete seznam všech filmů z vaší knihovny, ve kterých hraje a ty můžete dále zkoumat a případně přehrávat.


Knihovna seriálů je vyvedena trochu jinak, ostatně podobně jako v samotném XBMC. Tento full artwork seznam se mi zamlouvá více, než seznam filmů a hudby.



Po volbě přehrát film dostanete základní ovládací prvky. Jinak můžete z menu kdykoli vyvolat klasický dálkový ovladač. K dispozici máte dvě provedení ovladače, jeden používá pro navigaci gesta (levý obrázek), jen šoupete prstem po vyhrazené ploše a pro potvrzení ťápnete, což je většinou efektivnější, nebo můžete používat klasická tlačítka, ale vzhledem k tomu, že se nedají nahmatat, není to zrovna praktické pro ovládání poslepu, když se díváte na obrazovku, kterou tím ovládáte. Hlasitot nastavujete hardwarovými tlačítky pro nastavení hlasitosti přímo na telefonu, či tabletu. Na dalším screenshotu je vidět možnost zadat text, kterou vyvoláte z kontextového menu. Po sáhnutí do pole pro zadávání se samozřejmě zobrazí klávesnice. Dálkový ovladač (jen ten s tlačítky) si také můžete dát jako widget na plochu launcheru.

Další specialitky XBMC remote

Při instalaci do androida člověka na první pohled zaskočí požadavek na přístup k SMS i kontaktům a telefonním hovorům. Toto bývá častý důvod, proč aplikaci zavrhnu, když nevidím jediný důvod, proč by se mi měla daná aplikace hrabat v soukromí. XBMC pro to důvod má, protože je schopno vám SMS, či příchozí hovor oznámit přímo na hlavní obrazovce. Nápad je to jistě zajímavý, ale sám bych se bez něj lehce obešel, stejně mám spící telefon odpojen od sítě. Každopádně to funguje. Alespoň je to open source aplikace, kterou si "každý" může proklepnout zevnitř.


Update: Neoficiální alternativa - Yatse

Krom zmíněného oficiálního open source řešení jsem našel i další ovladače, z nichž jednoznačně nejzajímavějším je Yatse. Tato aplikace umí všechno, co Official XBMC Remote, plus navíc nemusíte vyrábět žádný profil ručně, umí si na síti dostupné servery najít sám. Nabízí různé možnosti zobrazení seznamů, celkem sofistikovanou navigaci v aplikaci a dokonce i hlasové ovládání, takže stačí dát si na plochu widget s mikrofonkem, ťápnout na něj a slušnou angličtinou (francouzštinou, holandštinou, češtinou né) vyslovit své přání. Například "watch movie!" a Yats vám náhodně vybere z knihovny. Jistě že můžete definovat i titul. To samé pro muziku "listen Moby" a začne přehrávat vše od Mobyho. Jednoduše zpřístupňuje i stahování titulků k filmům. Ovšem pokud vám tedy rozumí. Další doplnitelné pluginy pak umí zprostředkovat i ty SMS a hovory na velké obrazovce ale především také streamování obsahu z XBMC na obrazovku telefonu i obráceně přes UPnP. Ovšem pro tyto pokročilé funkce je potřeba si koupit unlock, který stojí cca 80Kč, což je snesitelné, se základní verzí si UPnP neužijete.

Nějaké to video pro porovnání obou zmíněných ovladačů:



Závěr

Oficiální dálkově ovládání XBMC pro mobilní zařízení je použitelné, i když ne dokonalé. V nastavení aplikace se dá vypnout zamykání telefonu, takže je ovládání dostupné okamžitě po probuzení telefonu. Toto nastavení má efekt pouze pro aplikace xbmc remote, vlastně ji zobrazí jakoby nad zámkem, takže když ji opustíte, teprve se dostanete k vaší zamykací obrazovce. Pak už mi zbývá jen vypnout odpojení od wifi po zhasnutí obrazovky. Jenže já mám klasický čudlíkový ovladač, který je ve většině případů efektivnější a dá se na něm orientovat i poslepu. Navíc mi díky LIRC spustí i samotnou aplikaci XBMC v Ubuntu (tedy s androidem se dá samozřejmě vyřešit i toto, zas pomocí jiných aplikací..).  Jediné, co můj klasický dálkový ovladač nezvládne, je zapnutí spícího systému, to naopak XBMC-remote přes wifi umí, pokud se dané tlačítko někam neztratí, jako se to stalo mě. Prostě se přestalo ukazovat... Pokud už mám telefon i systém probuzené a na síti, není problém si rovnou vybrat obsah, který chci přehrát, nejčastěji mi systém uspává právě XBMC, takže se s ním i probouzí. A jako externí klávesnice pro vyhledávání obsahu na youtube tu přínos je, má bezdrátová klávesnice je větší... Jisté je, že pro mě to bude jen doplněk, na který asi budu spíš zapomínat, ale vzhledem k tomu, že chytrý telefon, nebo tablet a wifi má doma skoro každý, může to být zajímavá alternativa klasického ovladače.

Update: Jak tak objevuji další možnosti, krom ovládání, i streamování z a do XBMC s UPnP, začíná se mi to líbit... Ještě sem asi pár věcí dopíšu...


9 komentářů:

  1. A víš že XBMC podporuje DLNA kdy skoro každý chytřejší telefon to umí... :)
    V xbmc musíš povolit pro android UPnP a pro iPhone AirPlay... poté stačí na telefonu dát prohlížeč fotek nebo si pustit video v originálním defaultním prohlížeči telefonu a v možnostech tam budeš mít něco jako "výstup" a pokud jsi na stejné vnitřní síti tak ti to nabídne že jde zobrazit obsah na XBMC... Víííííborná věcička. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.youtube.com/watch?v=xEFdjqmgngA

      Vymazat
    2. Díky za tip, na to se musím podívat, vlastně mě to DLNA ani nenapadlo. Problém je v tom, že ačkoliv firemní ROM mého Optima 2x DLNA umí, má současná CM 7.2 nikoliv. Koupil jsem to už rootnutý s nestabilním CM 10 a originál jsem ani neviděl. Alespoň to HDMI jakž takž funguje.

      Vymazat
    3. Pokud to výchozí prohlížeč medii v CM neumí což bych se divil, tak určitě to funguje třeba s tímto ;)
      https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skifta.android.app&hl=cs

      Není nad to když se sejdeme s kamaráda a pustím projektor kde je XBMC a každý začneme pouštět ze svého telefonu co jsem kde vyfotili nebo natočili bez složitého připojování a nastavování... luxus. ;) Kdo nezkusí nepochopí...

      Vlastně bych ani to XBMC nepotřeboval kdyby šel jen nahodit DLNA zobrazovací server přímo z prostředí Unity Ubuntu... :-/

      Vymazat
    4. Jak jednou zkusíš DLNA na tak s HDMI kabelem s radostí šlehneš do koše. ;)
      Samozřejmě že je nejlepší alespoň Wifi N, třeba na B je to katastrofálně pomalé kdy čekáš na načtení fotky i dvacet vteřin ale na 150N to je otázka jedné vteřiny. A dokonce to perfektně streemuje filmy ve vysokém rozlišení bez zaváhání i když má film 8GB...

      Jdu na párty, zkopčím film do telefonu a jdu...

      Vymazat
    5. Jak pravíš, už včera jsem si stáhnul nějaké ty UPnP aplikace, zkoušel jsem BubbleUPnP, a je to opravdu milé. Zvlášť když jedna aplikace umí přehrávat knihovnu i soubory jak ze serveru, tak z telefonu. Ovládání hlasem přes Yatse má také své kouzlo, jen ťápnu na widget v launcheru a řeknu co chci. A on mi občas dokonce i porozumí a udělá to.. chce to chytit správný přízvuk :)

      Vymazat
    6. A to mě přivedlo na hned dvě myšlenky...

      Jak nahodit DLNA/UPnP server na ntb tak aby to bylo jen jako nějaká ikonka na liště a nemusel kvůli tomu instalovat a pouštět celý XBMC?

      No a ta druhá jak poslat stejně jednoduchým způsobem z počítače fotku/video do jiného počítače nebo televize podporující tuto technologii? Já rozchodil jen jednoduchý prográmek na to že nasdílel v síti složky s medii z mého počítače a na televizi jsem musel dálkáčem proklikávat složky a vybírat co chci pustit... :( To není tak elegantní jako možnost odeslat do tv to a to...
      wiki.gnome.org/Rygel

      Vymazat
    7. Holt tak daleko jako Apple s AirPlay na Ubuntu nejsme :) Každopádně díky za podněty, ještě tuto oblast musim pořádně probádat.

      Vymazat
  2. Tak já tu blbnu s pitomým oficiálním ovladačem, když je tu k dipspozici Yatse, což je úplně jiná liga, navíc se všemi těmi svými pluginy. No bude si zas s čím hrát..

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.