neděle 15. prosince 2013

Rozšíření pro Nautilus 3.8 a spol

Já vím, zase ten Nautilus, ale ještě jsem neprobral všechno. Nautilus byl o pár možností obrán, ovšem nepatří mezi ně podpora rozšíření. Něco máme v repozitářích Ubuntu, něco v ppa, stále funguje wrapper pro pythonní skripty. Dnes se tedy podívám, čím se dá Nautilus rozšířit a vylepšit. No v podstatě stále tím samým..






19.12.13 - Pozor - Mnoho v článku zmíněných rozšíření závisí na balíku python-nautilus, který se v Ubuntu 13.10 tak nějak pomrvil při aktualizaci před pár dny a nejen, že rozšíření nefungují, nemusí se vůbec spustit ani samotný Nautilus. Řešením je vrátit předchozí verzi a zamknout ji dokud nepřijde update, který chybu opraví. Viz komentáře pod článkem, kde postup najdete.

Po instalaci jakéhokoliv rozšíření je třeba restartovat Nautila, aby se načetlo. Jeho zabití provedete nejlépe příkazem:
nautilus -q

Rozšíření naleznete vždy v kontextové nabídce pod pravým (pokud nemáte obrácené nastavení myši) tlačítkem myši. Položky rozšíření se v menu objevují v zásadě jen tehdy, když se jich označené soubory týkají.

Začnu rozšířeními dostupnými přímo z oficiálních repozitářů Ubuntu (testoval jsem U13.10):

Open Terminal

Klasika, otevře terminál s pracovním adresářem odpovídajícím umístění, ze kterého jste rozšíření aktivovali.

Instalace:
sudo apt-get install nautilus-open-terminal

Compare

Pěkné rozšíření pro porovnávání textových souborů. Výchozí aplikací pro porovnávání dvou, nebo tří souborů je Meld, ale obsahuje i grafické nastavovátko (spouštěč se jmenuje Nautilus Compare Extension Preferences), které vám umožní definovat konkrétní aplikace pro porovnání dvou, tří a více souborů.

Instalace:
sudo apt-get install nautilus-compare

Pokud pak označíte dva, nebo tři soubory, v kontextovém menu vám přibude položka Compare, pokud jen jeden, tak Compare Later s možností porovnat s ním libovolný soubor po při dalším vyvolání kontextové nabídky, kde pak najdete položku Compate to /casta/k/souboru.

Image Converter

Toto rozšíření umožňuje hromadnou změnu velikosti obrázků, nebo jejich otočení. Výsledek buď přepíše původní, nebo se uloží jako kopie označená jménem akce (resized,rotated).

Instalace:
sudo apt-get install nautilus-image-converter


Nautilus actions extra TEAM

ppa, které nabízí celou řadu rozšíření v jednom balení:

advanced search
audio convert
calculate size
avconvert
check file type
checksum view and save
convert gif png jpg iso
gedit it as root/user
run script as root/user
hide/unhide
iconv (utf8-arabic windows)
install bin
mount/unmount ISO
Optimize PNG
nautilus-renamer
verify Checksums
set wallpaper
open as administrator
open in Terminal
image resize and rotate
emblemize


Instalace:
sudo add-apt-repository ppa:nae-team/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nautilus-actions-extra

Po krátkém testu jsem nenarazil na zásadní problém, nebo že by rozšíření Nautila zpomalovala. Něketerá obsažená rozšíření jsou dnes již zbytečná, jako například check file type, to již Nautilus sám umí desetkrát lépe, nebo nefunkční, jako emblemizer. Na druhou stranu set wallpaper funguje dobře, narozdíl od vestavěné funkce přímo v Nautilovi (ta je každopádně dostupná jen přes klávesovou zkratku, kteru si musíte sami definovat).

Takže je rozumnější, nainstalovat si jen to, co se vám hodí, pack se skládá z následujících balíků:

nautilus-advanced-menu, nautilus-bin-install, nautilus-execute, nautilus-gedit, nautilus-hide, nautilus-wallpaper-changer, nautilus-multimedia-menu, nautilus-search, nautilus-open-terminal-here, nautilus-renamer, nautilus-open-as-root, seahorse-nautilus

Nautilus-Python

Wrapper umožňující tvorbu rozšíření v Pythonu. Používají ho i předchozí rozšíření, takže si ho v rámci závislostí přiinstalují sami. Jinak se nebudu se opakovat, jak to použít, jsem již psal:
Nautilus Extension API z Pythonu

Pythonní rozšíření si pak můžete jednoduše kopírovat do
~/.local/share/nautilus-python/extensions/
nebo
/usr/share/nautilus-python/extensions/

Nautilus pyextensions

Pythonní rozšíření můžete spravovat aplikací Nautilus PyExtensions, kterou nalznete na této stránce. Instalační balík pro Ubuntu funguje i pro 13.10, aplikace je psaná také v Pythonu, takže nemusíte řešit architekturu (32/64bit). Výchozí nabídka vypadá následovně:




Po instalaci jsou všechna rozšíření neaktivní, po spuštění aplikace si označíte žádané skripty a aktivujete je kliknutím na Restart Nautilus, nebo z menu Files>Kill. Některá rozšíření si řeknou o instalaci chybějící závislosti a dokonce ji můžete na jeden klik rovnou doinstalovat, ale třeba open as root předpokládá gksu, které již v základní instalaci není, takže je třeba případně doinstalovat. Další skripty lze přidávat, i mazat.

atareao-team Nautilus extensions

ppa s několika zajímavými rozšířeními, například (jména balíků):
nautilus-document-converter
nautilus-image-tools - Recenze na webupd8
nautilus-pdf-tools

a pár dalších, vše naleznete na launchpadu:
https://launchpad.net/~atareao/+archive/nautilus-extensions

Přidání repozitáře:
sudo add-apt-repository ppa:atareao/nautilus-extensions
sudo apt-get update

Následně si doinstalujete balíky, které vás zajímají.

RabbitVCS - správa svn

Mají vlastní repozitář, ale neaktualizovaný, nicméně dá se to vyřešit (pozor na architekturu 32/64 bit):
http://askubuntu.com/questions/288328/rabbitvcs-nautilus-not-working-on-ubuntu-13-04
Dřív jsem ho používal, ale stejně jsem nakonec dospěl k tomu, že příkazový řádek mi nejen stačí, ale je dokonce pohodlnější a jistější.

Náhledy souborů i složek

Pokud jste to ještě nezaznamenali, GNOME nabízí i náhled souborů a složek na klávese Space, po vzoru nakousnoutého jablečného systému. Zkrátka vyberete soubor/adresář, stisknete mezerník a vyskočí okénko s náhledem textu, pdf souboru, či přehrávající video/zvuk (včetně navigace a u videa fullscreenu), přičemž další stisk mezerníku náhled zavře. Zajišťuje to balík gnome-sushi, který je v základní instalaci prostředí GNOME, v Unity je ho potřeba doinstalovat (pokud jste neinstalovali ubuntu-gnome-desktop). Okno náhledu vyskakuje v GNOME Shell dosti retardovaně (objeví se vlevo dole a pak poskočí doprostřed), Compiz v Unity to zvládá o řád lépe.

sudo apt-get install gnome-sushi

Závěrem

Takže máme Nautila opět o něco schopnějšího a možná s ním dám na chvíli pokoj. Pokud něco dalšího najdu, přidám to do příspěvku a přidám upozornění do komentářů. Pokud máte nějaké pěkné tipy, budu rád, když se také podělíte.

11 komentářů:

  1. Zdravím Vás. Výborný článek! Hned jsem většinu rozšíření nainstaloval (kromě pythonských a RabbitVCS) a liboval si, jak všechno krásně funguje a jak je nautilus obohacen. Avšak dnes po instalování nějakých doporučených ubuntovských aktualizací téměř všechna rozšíření "přestala existovat" - v kontextových nabídkách ty položky nejsou. Neumím si to vysvětlit, natož opravit. Zkusíte mi poradit? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo by dobré vědět která konkrétní rozšíření fungovat přestala. Zkusím se na to podívat večer, až budu mít k dispozici U13.10.

      Vymazat
    2. Přestalo fungovat: compare, image converter, všechno od Nautilus actions extra a od atareao-team.
      K té zmíněné ubuntovské aktualizaci: z Centra softwaru/Historie/Aktualizace jsem vyčetl, že se aktualizovalo 31 položek, v čemž je python-nautilus(1.1-3...), grub-customizer, qdbus, a zbylé se jmenují libqt...
      Mohl bych poslat výtažek z logu aktualizace, ale neznám Váš e-mail. Můj je josef.prause gmail com.

      Vymazat
    3. Já jsem pár dní neaktualizoval, takže to večer udělám a uvidíme, zda se to projeví i mě (pokud tedy máte stejnou verzi buntu). Pak to zkusíme vyřešit. Každopádně píšete, že ze aktualizoval python-nautilus, na kterém ta rozšíření staví, takže to může být tím. Můžete ten balík pro jistotu zkusit reinstalovat:
      sudo apt-get install --reinstall python-nautilus

      Vymazat
    4. Reinstalace python-nautilus nic nezměnila.
      Mám Ubuntu 13.10.

      Vymazat
    5. Omlouvám se, dnes večer to asi nestihnu, musim řešit rodinu..

      Vymazat
  2. Nevadí, až se k tomu dostanete...
    Děkuji, anyway.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém je opravdu v aktuální verzi balíku python-nautilus. Stačí (nainstalovat a) spustit Synaptic, najít ten balík, z menu Package vybrat Force version (Vynutit verzi), zvolit předchozí (1.1-3ubuntu3), ze stejného menu verzi prozatím zamknout, aby se neaktualizovala při další aktualizaci a aplikovat změny. Uvidíme, jak dlouho jim bude trvat oprava.

      Vymazat
    2. Učinil jsem navržené, všechno zase funguje. Děkuji za spolupráci a těším se na další Vaše příspěvky.

      Vymazat
    3. Díky za verifikaci řešení, i podporu :)

      Vymazat
    4. Tak ještě update - zamknutí v Synapticu je jen záležitost Synapticu, dpkg to zamkne globálně:
      sudo -i
      echo python-nautilus hold | dpkg --set-selections

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.