úterý 5. června 2012

Jak zakázat hlášení problémů systémových programů v Ubuntu



"Omluváme se, Ubuntu 12.04 zaznamenal vnitřní chybu", nebo "Zjištěn problém se systémovým programem". Systémová služba apport sbírá informace o haváriích v systému a umožňuje uživateli reportovat chyby pěkně za tepla, se všemi relevantními informacemi, vývojářům Ubuntu. Standardně je zapnutá ve vývojových verzích a ve stabilní by měla být vypnuta. Pokud vám zůstala aktivní a otravuje vás i ve stabilním vydání, můžete ji jednoduše zakázat. Apport totiž hlásí kdejakou blbinu, která běžného uživatele nemusí zajímat.

Stačí editovat soubor /etc/default/apport a řádek enabled=1 přepsat na enabled=0. Samozřejmě je třeba editovat s právy roota, třeba:

sudo -i gedit /etc/default/apport

Obsah souboru pak vypadá takto:

# set this to 0 to disable apport, or to 1 to enable it
# you can temporarily override this with
# sudo service apport start force_start=1
enabled=0


2 komentáře:

  1. Díky za skvělý tip. Před vydáním Ubuntu 12.10 bylo po instalaci 12.04 všechno v pořádku a také se během instalace rovnou stáhly a aktivovaly drivery nVidia, což se nyní neděje. Zároveň vyskakuje uvedená hláška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Problém s nevypnutým apportem je tu přinejmenším od Ubuntu 12.04, bohužel to hlásí ve většině případů nepodstatné záležitosti, které uživatele nezajímají. S grafickýma driverama je to na U12.10 trochu divočejší obecně, nová verze Xorgu situaci nepomohla..

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.