středa 30. března 2011

PC skříň Nexus Prominent 9 - minirecenze

Koncem minulého roku jsem zakoupil novou skříňku pro mou PeC. Padla mi do oka a tak jsem ji bez dlouhého rozmýšlení objednal, neb má dosavadní skříňka, ač pěkná, měla nějaké ty nedostatky a měl jsem ji kam udat. Prominenta 9 mám rád, má pár dobrých vlastností, ale kritiky mám také poměrně dost. Nebude to klasická recenze, ale jen takové shrnutí mých zkušeností. A také to výjimečně vůbec nesouvisí s Linuxem...


Sám jsem skříň moc nefotil, více obrazového materiálu najdete na stránkách výrobce.

Do nedávna jsem měl skříň 3R System Bad Guy (verzi s plnými bočnicemi), která se mi moc líbí (proto jsem ji koupil), ale má pár nedostatků, jako například horší proudění vzduchu díky neprodyšné čelní stěně, přední ventilátor v podstatě nemá odkud brát vzduch, nemá jakoukoliv ochranu proti přenášení vibrací pevných disků na skříň a vibrace rozeznívaly bočnice tak, že jsem na ně nakonec nalepil zbytek koberce, aby se zpevnily, a je dost krátká na to, abyste měli komplikace při manipulaci s pevnými disky při použití i kratších grafických karet.
No nic, Nexus Prominent 9 je jiné kafe. Je děravý skrz naskrz, ačkoliv bočnice jsou plné a polepené izolační pěnou, uložení disků má ošetřeno gumovými distančními podložkami, je delší, ale přitom né zbytečně široký a také nevypadá špatně. Ve skutečnosti se mi ta skříň líbí víc, než na obrázcích, na jejichž základě jsem ji kupoval. Nejsem fanda extrémě zaoblených hran, mám raději design ostřeji řezaný, ale tady to celkem sedne. Tlačítka Power i Reset jsou vemi povedená, jak designem tak funkčností a jsou pěkně nahoře, takže konečně nemusím používat palec nohy. Tlačítko Power je kolem dokola decentně červeně podsvíceno, pokud je počítač zapnutý, a tlačítko Reset skrývá uprostřed červenou kontrolku činnosti pevných disků. Skrývá ji až do chvíle, než se rozsvítí - rozhodně se nemusíte bát, že byste činnost pevného disku mohli přehlédnout, pokud se zhruba tím směrem díváte. Vedle tlačítek jsou konektory pro e-Sata disk, dva USB 2.0, audio výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Přední boční sloupky jsou opravdu kovové. Na vrchu skříně je praktická prohlubeň pro odkládání drobností, dokonce je pro ní přiložena i pryžová podložka. Za ní už jsou žebra výdechů horních ventilátorů rozměru 80, 92, 120, nebo 140mm. Jeden tichý 140mm ventilátor Nexus je v základu osazen.
To, co mě na Prominentu 9 krom designu zaujalo, je  fakt, že obsahuje 9 externích pozic pro 5,25" zařízení a každá pozice má jednoduše odnímatelnou čelní záslepku, která se nebrání průchodu vzduchu.  3,5" pevné disky se umisťují do dvou košů, z nichž každý pojme až čtyři, a tyto koše se dají jednoduše vyjmout, či přemístit, podle potřeby, což dává širší možnosti konfigurace oproti Prominentu 5. Na každý koš se dá připevnit maximálně 120mm ventilátor, na jednom je jeden již od výrobce. Pokud na koši pro pevné disky není ventilátor, dá se upevnit více dopředu a uvolnit tak prostor třeba pro delší grafickou kartu, protože disky se neumisťují příčně, jak je dnes časté, ale po  staru podélně. Pevné disky se do košů přichycují přes gumové distanční podložky, které snižují přenos vibrací na kostru skříně, utlumí především vyšší frekvence.
Také čelní záslepky 5,25" pozic jsou zajímavé tím, že se dají jednoduše vyndavat i nandavat jednou rukou a jsou odshora, až dolu a každá obsahuje větrací mřížku s filtrem, která se dá vyjmout a vytvořit tak prostor pro 3,5" zařízení jako je třeba čtečka paměťových karet. Tyto mřížky se vyndavají docela špatně a mně se hned, i přes opatrnost, podařilo u jedné ulomit plastovou packu, plast je docela křehký. Výrobce přidal pouze jeden adaptér pro přichycení externího 3,5" zařízení do 5,25" pozice, pokud takových zařízení máte více, budete si muset nějaký ten další adaptér pořídit.
Na bočnicích je nalepena izolační pěna, která sice skříň celkově neodhluční, ale alespoň bočnice trochu vyztuží a stojatým vlnám uvnitř skříně trochu přistřihne křídla. Celkově je Prominent 9 hodně děravá skříň a nějakého většího odhlučnění uřvaných komponent se nedočkáte.
Kostra skříně je lacině šedá, zaujalo mě, že pod horním plastovým krytem je stříklá na černo, včetně šroubků držících horní ventilátor - ne že by to bylo moc vidět přes ten plast, ale fajn. Použitý plech není žádný zázrak a pokud skříň zbavíte krycích plastů a ventilátorů, zjistíte, že se vrchní i spodní plechy nepěkně prohýbají a ohnout plech zadní části skříně je při nepozorné manipulaci hračkou, je dost měkký. Výhradu mám také k perforaci zadní pozice pro 80 až 120mm ventilátor, oka jsou příliš drobná a celkově mřížka dost brání průchodu vzduchu, je třeba použít ventilátor se slušným tlakem, na Noctuu NF-S12B FLX můžete zapomenout, leda mřížku vyříznete, jako já. Mám ve skříni Radeon HD 4870, který i v klidu propálí 60W a je potřeba to teplo vyhnat ven a nezpůsobit příliš hluku. 
Jako další neduh vidím rychoupínací systém jak přídavných karet, tak 5,25" zařízení. Dvouslotovou grafiku si tímto zajistit asi netroufnete a celkově je ten systém jen potenciálním zdrojem hluku při vibrujících pevných discích. Osobně jsem to všechno vyházel a použil klasické šroubky, kterých výrobce skříně také pár do výbavy dal.
Cable Management, neboli správa kabeláže, je v Prominentu 9 řešena tak napůl. Vedle základní desky jsou plastové příchytky, kterými se dají vést kabely, to je fajn, přibaleny jsou ke skříni i plastové vázací pásky. Ovšem delší grafická karta může tento systém nabourávat. V trayi držícím základní desku jsou u zdroje průchodky, aby šly kabely protáhnout za trayem, ale zde je to nedomyšleno, protože pokud protáhnete zadem hlavní napájecí kabel do základní desky, zjistíte, že ho musíte vést zpět kolem sloupku traye a mezi ním a bočnicí opravdu není moc místa. Bočnici pak na skříň nejspíš narvete, ale v izolační pěně, kterou je vybavena, budete mít navždy hluboký otisk kabelu. Jinak v trayi pod základní deskou není pod procesorem vyřízlý otvor, umožňující montáž chladiče bez demontáže desky, je tam pouze vyboulení s perforací.
Dalším problémem je absence prachového filtru na spodním nasávání vzduchu do zdroje, pokud ho umístíte ventilátorem dolů. Takhle bude zdroj nasávat prach přímo z podlahy, na které bude skříň nějčastěji umístěna. Ostatně přiznám se, že zdroj bych měl raději nahoře, kde by jeho ventilátor pomáhal odvádět vzduch ze skříně, místo aby mi luxoval koberec. Nejprve jsem ho kvůli tomu dal nasáváním nahoru, ale to zas hrozilo, že mi do něj omylem padne třeba šroubek a kdo by to pak doloval ven, navíc jeho ventilátor narušoval proudění vzduchu ve skříni. Tak jsem ho holt nechal luxovat a asi nějaký ten filtr časem vymyslím. 

Do Prominenta jsem nacpal následující sestavu: 
Intel Core 2 Duo E8500 taktovaný na 3,8GHz s chladičem Arctic Freezer 7
MB Gigabyte EP45-UD3P
Patriot DDR2 1066MHz 2x2GB+2x1GB - sníženo napětí z 2,1 na 1,8V a takt na 800MHz, kvůli teplotě
ATI Radeon HD 4870 512MB s chladičem Thermaright T-Rad2 a jedním 120mm ventilátorem Nexus na 1100rpm
3x HDD 7200RPM + nějaká ta optická mechanika
Zdroj Enermax PRO 82+ 450W 

Jeden z mých tří disků vibruje více, druhý jemně a třetí minimálně, každopádně jejich vibrace skříň utlumí docela slušně a rozhodně nejsou nijak rušivé ani v tichu noci, s hlavou metr od skříně. Disky dělají nejvíc hluku tím jak se točí, zkrátka to šumí, to Prominent 9 nijak neodfiltruje, nemá jak. Kvůli proudění vzduchu jsem průhlednou páskou přelepil nevyužitou horní pozici pro ventilátor, i otvory v zadní části, mřížku zadního ventilátoru jsem vyřízl a pozici osadil 120mm ventilátorem Noctua NF-12B FLX. Na titulním obrázku můžete na fan controleru Scythe vidět nastavené otáčky předního,  horního a zadního ventilátoru a teploty z čidel na chladiči severního můstku, PCB grafiky v napájecí části, která bývá nejžhavější, dále pak teplotu RAM a nakonec teplotu chladiče CPU. Teploty jader CPU se pohybují kolem 35°C v klidu, Freezer 7 na automatice točí kolem 600rpm a 120mm Nexus na grafice jede 1100rpm trvale, tam se moc ubírat nevyplatí, stejně není v podstatě slyšet, a jeho přečnívající část žene vzduch ze spodní části skříně nahoru.  Mezi chladičem a grafikou mám ještě našikmo 92mm Noctuu B9 na 1000rpm, která prohání vzduch kolem pamětí, severního můstku a PCB grafiky směrem k zadním ventilátorům. Jádro grafiky mi bohužel pod linuxem teploty neukazuje, ačkoliv by mělo, a pevné disky se drží od 27 do 35°C, když dostanou trochu zabrat.
Při delší zátěži celého systému teploty vystoupají  zhruba o 10°C a větrník na chladiči CPU se dostane na stále téměř neslyšných 1500rpm. To vše při pokojové teplotě kolem 22°C.

Koupě nijak nelituju, ale faktem je, že pár věcí by mohlo být lepších. Každopádně jsem spokojený ohledně větrání (i když jsem si musel trochu pomoct) a vzhledu. Nic mi až tak zásadně nechybí, ale hlavně ten cable management má rezervy a rychloupínací systém karet a periférií je fakt laciný.


Na téhle fotce jsem si nedal moc záležet, naopak na uspořádání kabeláže jsem si dal záležet dost, ale stejně to vypadá nic moc. Jen pro ilustraci, kolik je tam místa, tahle skříň je na pohled daleko lepší zvenku :)

6 komentářů:

  1. Ahoj na popud tvé recenze jsem si koupil tuto skříň. Jsem s ní velice spokojen. A ještě bych se rád zeptal.. ten panel vepředu jak ukazuje teploty a otáčky větráků.. co to je? Popřípadě kde a za kolik to seženu? Napiš mi na mail prosím

    Skywalker33@seznam.cz

    díky

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    jsem rád, že jsi spokojen, když už v tom mám prsty :) Ten monitorovací panel je tento:
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53096

    OdpovědětVymazat
  3. Super dekuju ti moc:) haled a budu to umet zapojit :D nikdy sem to nezkousel... :/

    OdpovědětVymazat
  4. Složité to není, čidla přilepíš kam potřebuješ (já používám obyč průhlednou lepící pásku, nic lepšíjo po ruce nebulo :) a větráčky, které chceš regulovat ručně, připojíš přes ten panel, má to klasické třípinové konektory. Plus je tam jeden molex pro napájení panelu. Sám jsem nechal CPU větrák řídit základní desku, jinak to mám přes panel.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím,možná je to někde uvedené,celá jsem to nepročítal ale jaké je max místo na VGA a kolik je místa na stropě na radiator?

    Díky

    OdpovědětVymazat
  6. @Anonym 13.7. Co se týká délky GK, tak cca 27cm PCB se tam vleze i když jsou proti pevné disky v koši před kterým je ventilátor. Při jiném umístění disků se dá přidat dalších pár cm.
    Na stropě není žádné místo, leda zvenku sundat plast a dát ho tam.

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.