neděle 1. listopadu 2009

Cairo-Dock 2.x způsobuje průhlednost oken některých QT aplikací

Cairo-Dock je jedna z napodobenin DOCKu, který používá Apple ve svém OS X a nutno přiznat, že dnes již poměrně stabilní a použitelná. Dlouhou dobu jsem raději používal konkurenční Avant Window Navigator, ale asi před rokem jsem přešel na Cairo-Dock, který se začal více blížit mé představě. Nejsem ale nijak zvlášť náročný uživatel tohoto nástroje a zdaleka nevyužívám všech možností, za což může především Compiz Fusion a Gnome-Do. Gnome-Do umí i vlastní dock, ten mi ovšem moc nesedl.
Před časem ale přišla verze 2.0, která krom cairo backendu začala nabízet i OpenGL, které Docku propůjčí ještě efektnější animace a po spuštění čerstvě nainstalovaného Docku se člověk nestačí divit, když ikony začnou po najetí kurzoru myši hořet a mezi tím se tučňák klouže po břichu, nebo pobíhá s vánoční čapkou. Cairo-Dock na OpenGL ovšem způsobuje jednu anomálii, kdy některým QT aplikacím zprůhlední okna. Konkrétně je postižen třeba SMplayer, či VirtualBox. Obsah oken pak úplně chybí, nebo je vidět jen na tmavém pozadí, podle zvoleného videovýstupu. ...



Problém se dá obejít několika způsoby:

1. Používat Cairo-Dock s původním cairo backendem: cairo-dock -c

2. Před každým spuštěním postižené aplikace nastavit proměnnou prostředí ovládající transparentnost a pak teprve onu aplikaci:

$ XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1 smplayer

3. Pokud spustím SMPlayer, nebo VirtualBox před Cairo-Dockem, chyba už se neprojeví ani u dalších, jinak postižených, aplikací. Stačí tedy otevřít třeba SMplayer, pak Cairo-Dock a SMPlayer opět zavřít. Vše pak již funguje jak má. Samozřejmě jen do dalšího restartu X. Zdá se, že to byla náhoda, přesto, že jsem ji několikrát úspěšně opakoval.

Ještě uvedu konfiguraci systému, na které se tento problém projevuje: Ubuntu 9.04 32bt s Compiz Fusion, Nvidia GForce 7600GT, ovladače nvidia 180.44, Cairo-Dock od verze 2.0 do 2.1.1-2

Update: Na Ubuntu 10.04 s integrovanou grafikou Intel je to stejné i s Cairo-Dockem 2.2 a stejně tak na Ubuntu 10.10 s Radeonem HD. Tedy na grafické kartě nezávislý problém.

Takto může Cairo-Dock 2 na OpenGL vypadat:



Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.