neděle 13. března 2011

Ripování a encoding CD, editace tagů

Konečně jsem se dostal k tomu, abych si převedl svá CD s muzikou do počítače. V situaci, kdy počítač stějně neustále běží, není hlučný, mám k němu dálkové ovládání a zvuk jde ven optikou, není už pro mě klasický CD přehrávač žádným přínosem, neb kvalita reprodukce je srovnatelná (nejsem sice úplně hluchý, ale netopýr také ne) a pohodlí nesrovnatelné.
Kdysi jsem na Windows používal Exact Audio Copy, které by na linuxu mělo běžet pod wine, ale to mi vyhlásilo chybu a tak jsem ho nechal, stejně mě víc zajímají jeho linuxoví konkurenti. Ripovat audio CD s převodem do požadovaného formátu, umí v podstatě každý slušnější hudební přehrávač, jako je Rhythmbox, Amarok a podobně, ale zkusil jsem i dva jednoúčelové prográmky...

Rubyripper
Dostal jsem tip na program Rubyripper, který je zaměřený na kvalitu ripu a načítá každou stopu víckrát, aby vyloučil náhodné chyby a tak šel na řadu první. Není ovšem v repozitářích Ubuntu, instalační balíky lze získat například zde:
http://www.getdeb.net/app/rubyripper

Při instalaci pomocí GDebi (snad i Centra Softwaru - nepoužívám, je to líné) se doinstalují závislosti a program najdete v menu Aplikace > Zvuk a Video


Po načtení CD disku ihned přiřadí z online databáze CDDB tagy (pokud je najde), jedním klikem je možno začít s konverzí. Je vhodné kouknout do nastavení a přizpůsobit si parametry svým potřebám. Konvertovat umí do formátů wav, flac, mp3, ogg a umí i normalizovat hlasitost nahrávky. Jen je trochu pomalý. Načte dvakrát za sebou stopu, to je frkot (pokud není disk pomrvený nějakou ochranou, nebo poškozený) načež napíše, že obě kopie mezi sebou porovnává. Procesor nic nedělá, disk také ne, nikde známka činnosti... stále nic..nic.. ha, prý to sedí... zase nic, ... To mě znervózňuje, mám pocit, že to nedělá, co může a já na to nemám týden. Nicméně jinak je to program jednoduchý a funkční.


ripperX
Rychlejší a neméně pohodlonou alternativou, je program ripperX, který umí v zásadě to samé, ale tím, že nenačítá data dvakrát a neporovnává je, je mnohem rychlejší.  Rozdíl v kvalitě ripu oproti Rubyripperu asi málokdo pozná, pokud disky nebudou nějakou formou poškozené. ripperX je v repozitářích Ubuntu a nainstaluje se standardní cestou:

$ sudo apt-get install ripperx

ripperX umí ripy ukládat do wav, nebo rovnou konvertovat do formátů flac, mp3, ogg, patřičné enkodéry ale musíte instalovat ručně, pokud ještě nemáte.

$ sudo apt-get install lame flac

Samozřejmostí je přidávání tagů z online databáze CDDB, můžete si definovat v jakém formátu se budou zapisovat názvy souborů i adresářů, abyste se pak pohodlně vyznali i v aresářové struktuře vaší hudební kolekce.
Ohledně tagů je tu ovšem jedna nepříjemnost, verze 2.7.2 z repozitářů Ubuntu 10.10, obsahuje chybu a tak se neukládají tagy k souborům flac. Chyba je opravena v novější verzi 2.7.3, instalační balík můžete najít třeba zde (nezapoměňte vybrat správnou architekturu - amd64 pro 64bit, i386 pro 32bit pro platformu PC):
http://ftp.debian.org/pool/main/r/ripperx/




Dodatečná oprava a doplňování tagů - EasyTAG
Pokud máte, jako já, ve sbírce plno neotagovaných  hudebních souborů, může se vám hodit šikovný prográmek EasyTAG. Je také v repozitářích Ubuntu:

$ sudo apt-get install easytag

Program umožňuje automatické prohledávání online hudební databáze a doplňování tagů do souborů flac, mp3, ogg, navíc umí i zkultivovat názvy souborů.



Po výběru adresáře s hudebním albem, EasyTAG okamžitě zkoriguje nalezené chyby a postižené soubory označí červeně. Pokud chcete doplnit tagy, je nejlepší označit všechny soubory daného alba a kliknout na ikonu CD v horní nástrojové liště. Otevře se okno vyhledávání se dvěma záložkami a v té první kliknete na Find (Hledat). Většinou dostanete několik verzí tagů, mezi nimiž si vyberete tu, ktera bude nejlépe sedět a kliknete na tlačítko Apply (Použít). Pokud automatická detekce selže, kliknete na druhou záložku a zkusíte vyhledat album ručně. Je pak možné při nestandardních kompilacích přidělovat tagy i jednotlivým souborům, jednomu po druhém. Po zavření vyhledávacího okna můžete upravené soubory uložit kliknutím na ikonu disku, bude vám nabídnuto i příslušné přejmenování souborů. Do ID3 tagů můžete přidávat i obrázky a samozřejmě tagy upravovat ručně, jak je libo. Atd. :)

Relevantní článek:
Konverze audiosouborů přímo z Nautila

1 komentář:

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.