neděle 17. ledna 2010

Konverze audio souborů přímo z Nautila

Nautilus podporuje začlenění externích skriptů do svého kontextového menu, to jsem tu již zmínil. Jedním takovým skriptem, který máme přímo v repozitářích Ubuntu je balík nautilus-script-audio-convert, který umožňuje převádět mezi sebou různé formáty audio souborů. Převádí konkrétně wav, ogg, mp3, mpc, flac, ape, aac (m4a) nebo wma do wav, ogg, mp3, mpc, flac, ape nebo aac. Umí také kopírovat id3 tagy, nebo je možné je při konverzi doplňovat ručně. ...


Skript samozřejmě potřebuje nějaké další externí nástroje, bohužel, alespoň v Ubuntu 9.04, je nemá navázány jako závislosti, takže je potřeba je nainstalovat ručně přes terminál:

$ sudo apt-get install nautilus-script-audio-convert vorbis-tools flac lame faac faad mppenc libid3-3.8.3-dev mplayer

MPlayer je potřeba jen pro konverzi z formátu wma, lame pro MP3, flac je zřejmý, faac a faad pro formát aac, vorbis-tools pro ogg, mppenc pro mpc, libid3 pro editaci id3 tagů. Lze vynechat formáty, které nepotřebujete.

Skript se nainstaluje do složky /usr/share/nautilus-scripts/, kde je nám jako uživateli na nic, bude ho potřeba zkopírovat do naší domovské složky:

$ cp /usr/share/nautilus-scripts/ConvertAudioFile ~/.gnome2/nautilus-scripts/

Pak už jen stačí  dodat skriptu pěknou ikonu (to není pro funkci programu nutné) a výsledek bude vypadat třeba takto:


Výběr formátu, do kterého chceme soubor převest:


Můžeme vybrat, zda se tagy převedou z původního souboru, nebo je zadáme ručně:

 

Vybereme kvalitu:

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.