neděle 24. března 2013

Unity/Compiz - vyhledávání oken psaním

V situaci, kdy máte otevřeno třeba patnáct dokumentů, které jsou si velmi podobné, mají stejný název, ve kterém se liší pouze datum a potřebujete mezi nimi pohodlně přepínat, se hodí možnost filtrace z klávesnice. Unity jako takové to doposud neumí, ale umí to už dlouho Compiz, na kterém Unity stojí (i padá), přesněji jeden z jeho pluginů. Je to vlastně rošíření pluginu Scale/Měřítko, který jsem tu už o nějaké funkce rozšiřoval. To samozřejmě znamená, že to bude fungovat i v jiných prostředích, kde jako správce oken použijete Compiz, jako třeba GNOME Classic v Ubuntu. ...

Tento plugin není v základní sadě, která je instalována s Unity, je třeba nainstalovat balík (U12.04, 12.10, 13.04):

sudo apt-get install compiz-plugins-extra

Tím přibydou do CCSM nové položky, v našem případě aktivujete plugin:

Scale Window Title Filter

V nastavení Scale Window Title Filter si můžete zvolit, zda se zadávaný řetězec bude zobrazovat, zda má rozlišovat malá a velká písmena, i prodlevu, po které se filtrace automaticky zruší, když přesanete psát.
Současně se vynutí i aktivace pluginu Regexpy, který umožní okna vyhledávat i s využitím regulárních výrazů.

Po aktivaci každého pluginu se Unity restartuje, většinou úspěšně ;)

Pak už jen aktivujete Scale, ve výchozím nastavení Unity Super+W a začnete psát řetězec, který je klíčový pro rozlišení oken. Okna se postupně třídí - když zbyde jedno, stačí praštit do Enteru a hotovo, jinak je navigace v náhledu stále stejná.

Vyhledávání probíhá pouze v titulcích oken.

Nutno říci, že práce s tímto rozšířením je blesková i na peci, kde jinak všechno trvá věčnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.