neděle 12. prosince 2010

Jak pomocí Compizu šetřit oči

Zvláště večer, při nízké hladině okolního světla, se hodí nějaká ta úprava obrazu, aby oči netrpěly. V zásadě je příjemnější bílý text na černém pozadí a nižší kontrast. Compiz v základu nabízí hned několik nástrojů na úpravu obrazu a těmi nejužitečnějšími jsou Negativ a Opacity, Brightness and Saturation. Pro detailní nastavení Compizu je nejprve třeba nainstalovat CompizConfig Settings Manager (Manažer nastavení Compizu), pokud nemáte:




$ sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

který pak najdete v menu Systém -> Nastavení.

Mám za to, že plugin Negativ je již v základu aktivní, pokud ne, je třeba v CCSM zaškrtnout. Co dělá, je již z názvu zřejmé - jednoduše invertuje barvy. Používá se přes dvě klávesové zkratky: Super+N pro negaci barev aktivního okna a Super+M, pro negaci celého desktopu. Přinejmenším v Ubuntu Maverick ovšem zkratka Super+M koliduje s appletem, který sdružuje instantní komunikátory v panelu (Empathy apod.) a je třeba ji předefinovat jinam, pokud chcete takto plugin používat.

Ještě užitečnější je plugin Opacity, Brightness and Saturation, tedy především část Brightnes. Já jsem si této funkci přiřadil klávesu Super + kolečko myši a mohu si tak kdykoli prostým otočením kolečka snížit kontrast (vím, že brightnes znamená jas) ktrékoli části desktopu a zpříjemnit tak čučení do monitoru. Rozdíl oproti štelování monitoru je rychlost, pohodlnost a selektivita.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.