sobota 6. června 2015

Výchozí prohlížeč obrázků v Ubuntu/GNOME zobrazuje humus

Začal jsem po čase ve větším zpracovávat fotografie a tak jsem si všiml, že výchozí prohlížeč obrázků v GNOME zobrazuje stíny a celkový kontrast jinak, než jakákoli jiná aplikace, kterou pro zpracování a prohlížení fotografií používám, včetně webových prohlížečů. Ze stínů tahá na světlo všechen ten bordel, co má být zraku smrtelníka skryt a celkově ničí kontrast. Je to jinak prohlížeč milý, přítulný a výchozí, tak jsem hledal, co je s ním je špatně. A našel jsem další zákeřnou automatiku. ...



Problém souvisí s použitím ICC profilu, který je automaticky generován podle EDID poskytnutého monitorem. Jisté procento monitorů (podle zainteresovaných vývojářů do 4%) ale poskytuje nesmyslné informace a tak je nesmyslný i podle nich vygenerovaný ICC profil. Ne všechny aplikace ale tento profil používají a tak se problém projevuje pouze u některých, já zatím narazil pouze na EOG (Eye of GNOME, nově jen Image Viewer/Prohlížeč obrázků).

U mě se ale problém projevuje na všech mých displejích (2x Eizo, 1x Samsung, 1x NEC) a to se shodným výsledkem - zesvětluje obraz a vytahuje z "černých" oblastí humus, který nemá být vidět.

Tento automaticky generovaný profil je možné ze systému odebrat a EOG pak zobrazuje fotografie normálně, jako ostatní aplikace:

xprop -root -remove _ICC_PROFILE

Problém je ale v tom, že se ten profil vygeneruje pokaždé, když přepnete na jiný monitor a samozřejmě po každém rebootu.

Jednou možností jak problém řešit, je nahrát si do systému vlastní profil/y, které pak GNOME použije. Já jsem se tak daleko zatím nedostal, ale přidal jsem si výše uvedený příkaz do svého skriptu pro přepínání monitorů, který se spouští i po startu systému (protože mám připojeny monitory tři), takže pokryje všechny situace, kdy se profil generuje znovu.

Dalším dočasným řešením by asi bylo dát si příkaz do aplikací spouštěných po startu, pokud máte jeden monitor, nebo upravení spouštěče postižené aplikace, aby před spuštěním aplikace profil odebral.


odkazy k tématu:
http://www.darktable.org/2013/05/display-color-management-in-darktable/
http://blog.pcode.nl/2013/04/14/display-profiles-generated-from-edid/
http://blog.pcode.nl/2012/01/29/color-management-on-linux/
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/eog/+bug/938751
https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=675645#c11

3 komentáře:

  1. Tý to, ani by mě nenapadlo že tímhle může trpět jakýkoliv linux/unix :-D
    Já se setkal jen s problémem pod widlema. Nový monitor, krásné IPS od LG (mě s notebookem a ubuntu šlo hezky), a koukám vše ok, až teda mamka další den koukala na fotky v tom výchozím prohlížeči v 7kách a ejhle všecky fotky jak kdyby přes ne byla zelená poloprůhledná vrstva. Odstranění profilu, harakiri, google... Po půl dni reinstall, resp poslední reinstall widlí, než se za 3 měsíce odporoučeli zase samy smazáním MBR, což ubuntu přežilo, ale widle ne spolu s na něm závislým otcovým účetnictvím, naštěstí měl 3 měsíce starou zálohu a já po 2 víkendech zkoušení virtuálek zkusil čistě wine a jede krásně s ubuntu a LXDE a kupodivu už nemá problém.

    OdpovědětVymazat
  2. No a já mám opačný problém. Obrázky v Gnome prohlížeči vypadají obrázky krásně vyhlazeně a moc líbivě ale ve všech jiných aplikacích je to rastrový hnus :-))))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je docela zajímavý, protože právě vyhlazování při zmenšení v EOG nefunguje defakto vůbec, oproti jiným prohlížečům :) Ale to nesouvisí s tím co jsem psal vůbec.

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.