sobota 27. prosince 2014

Operuju, Operuju a najednou koukám, že už zase pitvám!

Nová Opera založená na Chromiu, se začátkem měsíce dočkala první stabilní linuxové verze (26) a tak jsem se po delší době podíval, co je nového a zda se náhodou nedostala do stavu, který by mě přiměl k tomu, abych ji opět přijal za svou a zahodil Firefox, kterým jsem počátkem roku nahradil Operu původní, šupito presto. Vývojáři se mohou víc soustředit na svá rozšíření, když jim základ vyrábí někdo jiný (tím nechci říct, že by taky nepřispívali), takže by bylo divné, kdyby Opera nenabízela něco navíc. Trochu tedy proberu nějaké ty rozdíly, které jsem objevil a také se budu věnovat instalaci, zprovoznění a nastavení toho nejdůležitějšího, například Flash playeru a H.264 kodeku pro HTML 5 video. Jak je mým zvykem, vydoloval jsem toho o něco víc, než jsem čekal. ...

Za těch deset měsíců jsem si na Firefox docela zvykl a ty hovadiny, kterými mě ze začátku neskutečně štval, tak nějak zalátal, případně si zvykl. Jsou ale chvíle, kdy narážím na limity tohoto prohlížeče a to především skutečnost, že všechno (krom pluginů) běží v jednom procesu. Každou chvíli vlezu na web s tak dementním skriptem, že se to prostě sekne. Ve Firefoxu to znamená konec pro celý prohlížeč, zatímco v prohlížečích založených na Chromiu to znamená jen to, že se sekl jeden tab ve vlastním procesu a scheduler linuxového jádra mu nedá tolik prostoru, aby znemožnil používat zbytek prohlížeče. To je zásadní výhoda, která je vykoupena "pouze" o poznání vyšší spotřebou RAM.

Panel, karta, list, ..., tab!

Pro začátek jen upřesním jeden základní výraz, se kterým bojuju pokaždé, když píšu o webových prohlížečích. Je to pro mě o to nejasnější, že používám anglické prostředí, kde je to jasné a jednotné. Udělal jsem si tedy konečně průzkum jak se překládá slovo tab a v každém prohlížeči je to opravdu jinak:

Firefox   - panel
Chrome - karta
Opera    - list
Internet Explorer - prý dokonce záložka

Opera tedy používá výraz "list", takže se ho budu držet i v následujícím textu, ale raději občas do závorky připíšu tab, aby bylo jasno. Můj přístup i k dalším výrazům je trochu schizofrenní, některé věci mám problém psát česky, prostě mi to přijde nejednoznačné.

Co umí Opera navíc oproti Chromiu

Chromium a maličko i Operu 25 jsem již trochu rozebral nedávno v zápisku Jak jsem operoval Chrome (a chromoval Operu), tak se zaměřím pouze na detaily v uživatelském rozhraní, kterými se Opera liší. Operu používám ten necelý měsíc téměř výhradně, tak proberu, co jsem zjistil.

Ctrl+Tab umí přepínat listy (taby) podle pořadí použití

Tedy přepíná na ty posledně aktivní, nikoliv (pro mě nesmyslně) na další vpravo (se Shiftem vlevo). Pravda, je to třeba zapnout v experimentálních nastaveních opera:flags, položka Tab cycling a při přepínání se zobrazují náhledy přes většinu okna po jednom, ale funguje to. Firefox to má vyřešeno lépe, ten zobrazí pás s miniaturními náhledy a člověk hned vidí další v pořadí. V Chromých musíte najít nějaké rozšíření, které vám alespoň přepne na posledně použitý list (tam vlastně kartu), ale stejně se budete muset spokojit s jinou klávesovou zkratkou, protože Ctrl+Tab má tu funkci zadrátovanou natvrdo. Nakonec i toto má Opera vestavěné, Ctrl+` (ta klávesa nad Tab) přepíná jen mezi dvěma posledními panely. Na druhou stranu ale Opera neumí Ctrl Page Up/Down pro přepínání panelů jak jdou za sebou, nelze k tomu využít ani kolečko myši, jako v Chromiu, ovšem to řeší rozšíření Classic Tabs, které jinak vylepšuje logiku přepínání panelů obecně.

Vždy mi přišlo pitomé to ignorování pořadí aktivace listů/karet/panelů ale nedávno mi to došlo, když jsem četl jeden příspěvek na blogu Opery. Jen 5% uživatelů prý používá 5 a více listů najednou! Pak už to dává větší smysl. Ještě že mezi těch 5% patří většina vývojářů a je alespoň nějaká šance, že ty pokročilejší funkce protlačí do základní výbavy.

Myší gesta

Sice se nadají libovolně editovat a mají omezenou nabídku příkazů, ale fungují všude. Do Chromých si sice myší gesta doinstalujete jako rozšíření, ale ta nefungují všude, především na stránkách s nastavením prohlížeče. Ve Firefoxu podobně. Já z nich stejně používám pouze gesto pro zavření stránky, případně reload stránky, takže jsem spokojen.

http://help.opera.com/opera/Linux/1656/en/fasterBrowsing.html#mouse

Rocker gesta

Stisknete levé tlačítko myši za současného držení pravého pro přechod na předchozí stránku v historii a opačně na následující (pokud je). Nemusíte mít boční tlačítka na myši, ani myší máchat gesta.

http://help.opera.com/opera/Linux/1656/en/fasterBrowsing.html#rocker

Speed Dial (Rychlý přístup) s miniaplikacemi

Nový list obsahuje Speed Dial, který funguje lépe, než cokoliv, co jsem našel pro Chrome, či Firefox. Podle mých kritérií - jednoduchost, rychlost, pohodlnost. Velmi jednoduše stránku na Speed Dial připíchnete, můžete tvořit skupiny (složky) a celá organizace funguje na principu drag&drop. Je to jedna z oblastí, kde vývojáři stále hledají konečnou podobu a experimentují s několika variantami. Do verze 27 jsou k mání dvě provedení (náhledy/dlaždičky), mezi kterými se dá přepínat jedním kliknutím. V 28 již toto přepínání není a výchozí jsou náhledy, přičemž v opera:flags se dá přepnout na Experimental start page, což jsou také náhledy, ale trochu úsporněji zpracovány. Dlaždičky zmizely úplně a trochu mě to mrzí, protože se mi celkem zamlouvaly. Na novém listu je i vyhledávací pole Googlu, bez ohledu na to, jaký máte nastaven výchozí vyhledávač.

Také je odtud možné přepínat na správu záložek a zprávy. Přepínání obsahu startovací stránky nemá ještě Opera 26 doladěné, takže máte výběr umístěn podle toho, jaké provedení Speed Dialu máte nastaveno a ve správci záložek chybí úplně. V 27 se nabídka přesunula na trvalo dolů a je tam i v záložkách.

Pro Speed Dial jsou také k mání rozšíření v podobě miniaplikací, ta ale fungují jen v té výchozí variantě s náhledy. Takové rozšíření se objeví jako jeden z náhledů, jen místo stránky může obsahovat třeba předpověď počasí, hodiny s fází měsíce, či odpočtem, rss čtečku, fotografii, notifikace Twitteru, Facebooku a další kravinky.

Opera 27 beta - Výchozí Speed Dial - náhledy + miniaplikace

Opera 27 beta - Speed Dial - dlaždičky

Opera 28 dev - Speed Dial
alternativní úspornější náhledy ale bez miniaplikací


Záložky se dají i sdílet

Stránky si můžete ukládat do záložek pomocí tlačítka se srdíčkem, které se nachází za adresním řádkem. Po kliknutí si vyberete jakýkoliv obrázek ze stránky, nebo dlaždici s názvem a adresou, jako náhled, můžete si vybrat složku do které bude patřit a rovnou stránku připíchnout na stránku Speed Dial (Rychlý přístup). Nemůžete odtud záložku rovnou smazat, ale dostanete se odtud do správce záložek, kde to jde udělat jedním kliknutím.

Správce záložek je dostupný z menu, nebo nového listu a také přes klávesovou zkratku Ctrl+Shift+B. Možný je i import z dalších zásadních prohlížečů. Záložky jsou organizovány do složek, podsložky je možné také vytvářet, ale stromové zobrazení dostupné není. Jinak je správa záložek velmi jednoduchá a přehledná až na to, že když máte složitější strukturu složek, nelze pro její procházení používat zpět/vpřed stejně jako na normálních stránkách, ačkoliv to k tomu přímo svádí. Vlezete do složky, automaticky stisknete pro přechod zpět patřičné tlačítko na myšákovi a šup, nejste o úroveň výš v záložkách, ale zpět na stránce, ze které jste do správce záložek vlezli.

Záložky je možné zobrazovat jako náhledy, nebo seznam, jedním kliknutím je můžete připíchnout (nebo naopak odpíchnout) na Speed Dial stránku a nově také sdílet. Stačí označit libovolné množství záložek, kliknout na tlačítko Share (Sdílet) zapsat název vybrané kolekce (nebo ponechat výchozí), a potvrdit. Opera vygeneruje dočasnou stránku, která bude obsahovat náhledy vybraných záložek, přesně jak je máte ve vašem prohlížeči, a dá vám k ní veřejnou adresu. Tu pak můžete komukoliv poslat. Není to vázáno na účet Opery, nemusíte být přihlášeni. Pokud má příjemce také Operu, může si záložky jedním kliknutím přidat mezi své. Podobnou funkci na přelom roku chystá i Google, včetně kompletního přepracování správce záložek, který bude také pracovat s náhledy a vypadat velmi podobně jako Google Play store.

Musím říct, že to sice všechno vypadá efektně a moderně, ale pokud jste zvyklí na složitěji strukturované velké množství záložek, bude vás to neskutečně vytáčet. Maximálně druhá úroveň vnoření záložek, které často nepoužíváte, pro zachování duševního zdraví. Náhledy jsou také zbytečně obrovské, musím stisknout alespoň dvakrát Ctrl+-, aby byly na 19" monitoru rozumné, nebo přepnout na seznam. Po zmenšení samozřejmě lehce trpí kvalita písma, ale dá se to a Opera si toto nastavení pamatuje pro příště, stejně jako způsob zobrazení záložek (náhled/seznam) pro každou složku zvlášť.

Záložky jsou řešeny především jednoduše

Discover - lokální zpávy

Z nového panelu se Speed Dialem máte dole možnost přepnout i na Discover, což je výběr lokálních zpráv a drbů, jejich zdroje je možno upravit jen podle země a tématických okruhů. V podstatě funkce k ničemu.

Opera Discover - výběr lokálních zpráv

Náhledy listů a Tab Menu

Opera ještě ve verzi 26 používá náhledy stránky po najetí myší nad záložku listu (tabu), jako Opera původní (jen trochu přerostlé). Ve verzi 27 nově vpravo vedle záložek listů přibylo tlačítko Tab Menu (to samé, jako ve Firefoxu Tab List), které po kliknutí vybalí seznam všech otevřených stránek, ale navíc po najetí nad konkrétní položky zobrazuje i náhledy. To ve výchozím nastavení nahradilo náhledy po najetí myši nad záložku listu (tab), ale pokud se vám to nebude líbit, tak si v nastavení můžete jak vrátit náhledy listů postaru, tak zrušit tlačítko Tab Menu. To má přiřazenu klávesovou zkratku Ctrl+M, řadí listy podle pořadí na liště a bohužel nemá vyhledávání, takže Quick Tabs z Chrome, nebo nativní The Switcher, nenahradí.

Co se mi ale na náhledech nelíbí, je jejich velikost a umístění. Zaplácnou skoro celé okno, což samozřejmě dost ruší, když náhled aktivujete nechtěně, a také to má poměrně velkou režii, takže, když rychle přejedu přes x tabů, náhledy se na mém C2D 3,8GHz ani nestačí překreslovat. Zároveň se zobrazují velký kus od místa, které je aktivuje a tak když se snažíte nalézt potřebný list, jedete myší přes jejich záložky, ze kterých nesmíte sjet nahoru, nebo dolu, protože pak náhledy zmizí, náhledy se zobrazují tak daleko, že je můžete vnímat pouze periferním viděním. Když zrakem přeskočíte na náhled, máte velkou šanci, že myší sjedete. Pak Tab Menu dává daleko větší smysl, protože nejen že je tam vidět rovnou celé titulky stránek, ale tím, že je aktivní oblast daleko větší, můžete po seznamu myší jezdit i poslepu a čučet na náhledy. Tudíž se zdá nové výchozí nastavení 28 v rámci možností rozumné.

V Tab Menu se po najetí na každou položku zobrazí náhled daného listu


Možnost odložení načítání listů (tabů) při startu prohlížeče

Pokud máte nastaveno, aby se při spuštění prohlížeče pokračovalo tam, kde se minule skončilo, můžete si aktivovat volbu Delay loading of background tabs (Odložit načítání obsahu listů otevíraných na pozadí). Odložení můžete nastavit až po aktivaci rozšířených nastavení na konci stránky nastavení prohlížeče. Po spuštění prohlížeče se tak nebudou načítat všechny otevřené stránky hned, ale načte se jen ta posledně aktivní a ostatní až tehdy, kdy na ně přepnete, což start prohlížeče hodně urychlí, pokud máte otevřenu více než jednu stránku. Stejně to dělá Firefox, tam je to výchozí chování. V experimentálních nastaveních opera:flags je dále možnost nastavit si k tomu postupné načítání na pozadí, takže po startu prohlížeče se okamžitě načte poslední aktivní stránka a další se pak načítají postupně jedna za druhou, místo všech najednou a zátěž systému se trochu rozloží.

Automatická hibernace listů (tabů)

V experimentech je i položka Tab hibernation umožňující automatickou hibernaci nepoužívaných listů po 40 sekundách nečinnosti (nic nevytěžují, plugin nestreamuje žádná data, skript nemění jejich favikonu, nebo titulek). Sice mám momentálně 6 GiB RAM nadoraz a swap má přes giga, ale nejsem si jist, jak ověřit funkčnost, v task manageru to vidět není.

Pokud jde o řízenou hibernaci listů, která opravdu okamžitě uvolňuje paměť, dá se použít třeba rozšíření Tab Hibernate, které po nastavené době, kdy stránku neaktivujete, opravdu stránku uspí ať právě dělá cokoliv a okamžitě uvolní paměť. Krom nastavení prodlevy lze udělovat výjimky pro stránky, nebo celé domény.

Rozumně přednastavená klíčová slova pro změnu vyhledávače

Změna vyhledávače v adresním řádku pomocí klíčových slov je přednastavena tak, aby se dala rovnou používat (na rozdíl od wtf konfigurace Chromých), takže klíčová slova jsou jednopísmenná (většinou) a krom toho, že ve výchozím stavu zahrnují jako "výchozí" vyhledávače google (g), yahoo (y), duckduckgo (d) a wikipedii (w), přidá automaticky podle detekované polohy i český seznam (s) a do "ostatních" i český google (go). To dělení na výchozí a ostatní vyhledávače je tu především proto, že výchozím pro vyhledávání z adresního řádku (bez klíčového slova) je možné nastavit jen vyhledávače z první skupiny, což může být pro někoho omezením. Důvodem pro toto opatření je možnost zneužití nečestnými padouchy, jejichž podvržený zákeřný "vyhledávač" by pro uživatele mohl být hrozbou. Nakrlí jsou především milovníci Bingu, který byl z vyvolených vyřazen. Pokud kliknete kdekoliv na webu do vyhledávacího pole čehokoliv pravým myšítkem, můžete si z nabídky vybrat přidání mezi tyto vyhledávací enginy a Opera vám automaticky předvyplní i klíčové slovo podle prvního písmene titulu stránky. Pokud je volné, jinak přidá písmeno druhé.



Opera Turbo

I nová Opera stále nabízí Turbo režim, kdy jsou data načítána přes proxy servery Opery, kde jsou komprimována a tudíž můžete daleko rychleji/úsporněji brouzdat především na pomalých a datově limitovaných mobilních sítích. V experimentálních nastaveních přibyla i možnost přepnout na nový Opera Turbo 2, který je v testovacím stádiu.

Všechna rozšíření Opery jsou kontrolována a používat lze i ta pro Chromé

Všechna rozšíření Opery údajně prochází kontrolou kódu, než se objeví na oficiálním serveru Opera add-ons. Rozšíření ještě není tolik, ale je možné skočit si pro další ke konkurenci. Stačí doinstalovat rozšíření Download Chrome Extension a můžete vesele instalovat i rozšíření konkurence přímo z Chrome storu. Instalační tlačítka rozšíření se z chromých modrých přebarví na operativní červená a kliknutím je můžete rovnou instalovat. Jen je třeba je pak ve správci rozšíření povolit ručně, z bezpečnostních důvodů se neaktivují automaticky, jako ta z webu Opery. Samozřejmě si nejprve můžete zkontrolovat jaká vyžadují oprávnění. Zatím mi fungovalo vše, co jsem si v Chromiu oblíbil, ale úplně všechna rozšíření Chrome samozřejmě nefungují.

Podrobnější a přehlednější nastavení celého prohlížeče

Základní nastavení se dělí na sekce Browser, Websites, Privacy & Security. Vše je přehledně a vkusně uděláno, stejně jsou zpracována i experimentální nastavení v opera:flags, ve kterých se dá vyhledávat stejně jako v nastaveních základních, tedy filtrací. Flagy v Chromiu jsou proti tomu hromada bez ladu a skladu.



O malinko lepší download manager

který je přehlednější a nabízí možnosti filtrace podle stavu. Oproti Chromiu je rozdíl i v notifikaci probíhajícího stahování, kdy v Chromiu se zobrazí další lišta s tlačítky pro každý stahovaný soubor v dolní části okna prohlížeče, kterou můžete zavřít a pak nemáte žádný přehled o tom, jak stahování probíhá, dokud nevlezete do správce stahování. Opera to řeší podobně jako Firefox tak, že v panelu rozšíření zobrazí ikonu downloaderu a stav stahování indikuje přímo na ikoně společně pro všechny stahované soubory. Kliknutím na ikonu se vybalí seznam aktivních downloadů, které přímo odtud můžete pozastavit, či zrušit, nebo přejít do celostránkového správce a samozřejmě sledovat i stav každého zvlášť.




Co nová Opera naopak neumí

Chybí (zatím) synchronizace historie, rozšíření, ...

Zatímco Chromium a Chrome umí přes Google účet synchronizovat opravdu vše, Opera zatím umí synchronizovat jen záložky a otevřené panely. I to je zatím v experimentální sekci a neexperimentálním se to stává až ve verzi 28. Níže v části o nastavení napíšu víc.

Neexistuje 32 bit Linux verze

Opera s 32 bit Linuxem nepočítá, takže na slabších počítadlech a prehistorických procesorech si ji neužijete.

Nelze měnit pořadí tlačítek rozšíření na liště

Tohle mě docela zaskočilo, tlačítka se řadí zleva doprava podle toho, jak je instalujete a nelze to změnit jinak, než složitým přepisováním souboru s předvolbami. Tam je to ještě tak blbě, že sice máte to pořadí v jednom seznamu pod klíčem "toolbar", ale každé rozšíření reprezentuje dlouhý řetězec, který musíte nejprve dohledat jinde v tomtéž souboru. Jde to, ale je to pakárna na entou. No zmíním dále jak na to.

Nelze skinovat/přebarvovat okno prohlížeče

V nové Opeře si nastavíte leda obrázek, který je pak vidět jako podklad na stránkách s nastavením, správou a Speed Dialu.


Opera není open source

Kód Opery je uzavřený, jako vždycky byl, i když je založen na kódu otevřeném. Kdo s tím má problém, pro toho Opera není.

Instalace a nastavení

Opera se dá nainstalovat ve třech variantách a v systému můžete mít všechny najednou, každá má vlastní nastavení v ~/.config/.

Opera (stable) tou byla pro Linux do nedávna stará 12.16 a teprve na začátku tohoto měsíce byla vydána jako stabilní verze 26. Instalační balík se nazývá opera-stable a jeho instalace původní 12.16 nahradí, tzn, nemohou být tyto dvě verze na jednom systému. Spouští se příkazem opera, stejně jako původní verze.

Opera beta je další variantou, u betaverze už se jen vychytávají mouchy před vydáním stabilní verze. Instalační balík se jmenuje opera-beta, stejně jako příkaz, kterým se spouští. Tuto verzi už můžete provozovat společně s původní 12.16.

Opera developer je vývojářská verze, kde je vždy poslední kód, takže máte z první ruky všechny novinky a změny, ovšem není tu garance toho, že bude všechno fungovat jak má, nebo že to bude stabilní. Doposud jsem používal pouze tuto verzi a problémů jsem moc neměl, ale rozhodně se to nedá doporučit pro běžný provoz. Instalační balík se jmenuje opera-developer, stejně jako příkaz pro spuštění.

Pokud z webu opery stáhnete a nainstalujete libovolnou ze zmíněných variant, dostanete při instalaci možnost přidat si repozitář, který zajistí aktualizace a také všechny ostatní verze pak můžete instalovat rovnou přes apt. Pokud již máte repozitář přidán od Opery 12.16, můžete instalovat kteroukoliv verzi rovnou přes apt.

Přehled verzí na blogu Opery http://blogs.opera.com/desktop/streams/.

Import záložek, hesel, historie a cookies

Import umí nová Opera jak z Opery staré, tak z Firefoxu a Chrome. Z Chromia to asi bude komplikovanější. Pokud vám to nenabídne po instalaci sama, můžete vlézt do nastavení, kde je to skoro na začátku.



Instalace Flashe

Stejně jako Chromium potřebuje Opera PPAPI verzi pluginu, která není samostatně dostupná (oficiálně). Jednak si automaticky najde flash přibalený k Chrome, pokud máte nainstalován, ale počítá i s umístěním, kam plugin ukládá skript spuštěný po instalaci následujícího balíku:

sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree

Ten stáhne poslední Chrome, vybalí z něj pepper flash plugin, umístí ho do /lib/... a zbytek zahodí.

Zprovoznění přehrávání H.264 videa

Opera při přehrávání H.264 spoléhá na ffmpeg, který už několik vydání v Ubuntu není, protože byl nahrazen jeho forkem avconv. ffmpeg se ale vrací na scénu, v U15.04 již je opět v základních repozitářích, ale do Ubuntu 14.04 a 14.10 ho zatím dostanete přes neoficiální repozitář následovně:

sudo add-apt-repository ppa:kirillshkrogalev/ffmpeg-next
sudo apt-get update
sudo apt-get install ffmpeg

Synchronizace záložek a listů

Synchronizace zatím funguje jen pro záložky a otevřené listy, ale ve verzích 26 a 27 je zahrabaná mezi experimenty jako Synchronization, kde ji můžete aktivovat. Pokud budete chtít synchronizovat i listy (taby), musíte mít povolenu i volbu Synchronize opened tabs. V 28 se již objevila patřičná položka v základním menu nastavení, spolu s ikonkou pro přihlášení k účtu v liště s adresním řádkem a rozšířeními. Účet, který jsem si kdysi vytvořil pro Opera Link, stále funguje a záložky, i listy se mi mezi vývojovou 28 a stabilní 26, i betou 27 bez problémů synchronizují. Mimochodem, listy z jiných přihlášených prohlížečů se nacházejí v menu pod Recent Tabs (Dříve zavřené listy), kde jsou od těch lokálních nedávno zavřených oddělené čarou. Na Androidu funguje sync až od verze 27 (zatím beta), kterou jsem netestoval, v 26 jsem to nenašel ani mezi experimenty.

Task Manager

Opeře nechybí ani správce procesů, které prohlížeč provozuje, můžete tedy jednoduše zjistit, který panel/stránka/rozšíření/plugin vám vytěžuje procesor, či žere nejvíce paměti a případně ho odtud i odkrouhnout. Přístup k Task Mmanageru se nachází v menu Developer Tools, které je třeba v menu More Tools nejprve povolit, klávesovou zkratku ale bohužel nemá. Také neumí zobrazit celkovou obsazenou paměť prohlížečem, což je nedostatek, protože tím, že běží v mnoha procesech nelze k tomu použít ani System monitor z Gnome.


Klávesové zkratky

Opera sice zatím nedává možnost změnit klávesové zkratky prohlížeče přímo z GUI (zkratky rozšíření jsou k mání stejně jako u Chromia), ale můžete si je poladit editací souboru:

~/.config/opera/Preferences
~/.config/opera-beta/Preferences
~/.config/opera-developer/Preferences
podle toho, jako verzi používáte.

Předvolby sice klávesové zkratky přímo neobsahují, ale můžete tam dopsat, co konkrétně chcete změnit. Formát vypadá následovně:

   "Keybindings": {
      "Basic": {
         "ReopenLastClosedTab": [ "Alt+Z" ]
      },
      "Settings": {
         "AdvancedEnabled": true
      }
   },

Takový zápisek vložíte k ostatním předvolbám hned za první složenou závorku. Klávesových zkratek si takto můžete definovat více najednou, stačí je vypsat pod sebe. Zkratky se také dělí na Basic a Advanced, které se aktivují zvlášť v nastavení prohlížeče. Jak vypadá výchozí natavení zadrátované do Opery se můžete kouknout sem:
http://forums.opera.com/discussion/comment/15198212#Comment_15198212
http://help.opera.com/opera/Linux/1656/en/fasterBrowsing.html#keyboard

Rozšíření přidávající funkčnosti původní Opery

Classic Tabs - Logické je, že se po zavření jednoho panelu aktivuje ten, který byl aktivní před ním, také mám raději, když se po kliknutí na link nové panely přidávají na konec a ne vedle momentálně aktivního, lépe se mi v tom pak orientuje. Součástí tohoto rozšíření jsou i zkratky (Ctrl+Shift+Page Up/Down, lze změnit) pro přepínání panelů jak jdou za sebou, což se hodí zvláště pokud si změníte chování Ctrl+Tab.

Classic Images - Přidává do kontextového menu položku Image properties... , která vám sdělí parametry obrázku, včetně metadat, tedy Exifu, pokud je k mání. Dále umí nějaké klávesové zkratky pro stahování obrázku, které jsem nikdy nepoužíval.

Select like a Boss - Umožní vybírat text i v odkazech, což normálně nejde. Pokud chcete odkaz přeci jen někam přetahovat, stačí, když myší místo vodorovně potáhnete vertikálně. Bohužel to nefunguje úplně všude, ale někde ano.

Změna pořadí tlačítek rozšíření na liště

Jak jsem zmínil výš, není toto zatím možné udělat klasicky přetažením, ani s držením Ctrl, či Shift. Lze to udělat jen v souboru s nastavením prohlížeče. Soubor Preferences jsem již zmiňoval o pár řádků výš u klávesových zkratek. Pořadí je dané seznamem u klíče "toolbar":, ale každé rozšíření je reprezentováno vygenerovaným unikátním řetězcem. Protože v samotném souboru to není nejpřehlednější, když toho máte víc, vyrobil jsem jednoduchý příkaz, který vám vypíše jména rozšíření a jejich identifikátory za sebou (plus nějaké další připletené klíče):

egrep '^ {15}"name":|^ {12}"path":' ~/.config/opera/Preferences

Ta čísla udávají počet mezer od začátku řádku, které momentálně sedí ve všech třech aktuálních verzích, cestu si upravíte podle toho, jakou verzi používáte (místo opera opera-beta, opera-developer).

Mobilní Opera

Opera má v nabídce hned několik prohlížečů, sám používám Operu Mini a Mobile na mém zastaralém Androidu 2.3.7. Nejnovější Opera browser for Android pro můj systém zařízli u verze 14, ale co jsem na tabletu zkoušel aktuální 26, vypadá to stále na nejpříjemnější prohlížeč pro mobil. Až začne fungovat pořádně ta synchronizace, bude to fajn.

Všechny Opery mají proti konkurenci jednu zásadní výhodu a tou je Turbo režim (komprimování obsahu na serverech Opery), který ušetří opravdu hodně dat. Sám používám pro brouzdání na mobilu přes placená data nejčastěji nejúspornější Operu Mini, která ušetří skoro 90% oproti běžným prohlížečům na běžných nemobilních stránkách. Vystačím si tak na čtení webů v pohodě se 100MB na měsíc i když nepoužívám mobilní verze a nijak zvlášť se neomezuju. 100MB místo 1000MB je už rozdíl pár stokorun za účet. Opera Mobile a klasická Opera ušetří o něco méně, ale stále je to nad 70% pokud nepoužíváte mobilní verze stránek, které jsou optimalizovány rovnou.

Závěr

Nová Opera má k dokonalosti daleko, ale přináší mi pár drobností, které oceňuju a které mi Chromium nenabízí. Spolehlivá myší gesta, Ctrl+Tab MRU, Speed Dial, hranatější taby, ... Pomocí dalších rozšíření, včetně těch psaných původně pro Chrome, se z ní dá udělat použitelný prohlížeč, který osobně stavím hodně nad Chromium a nechybí mi mnoho ani proti Firefoxu, resp. je to už jen taková pocitová záležitost, kterou ovlivňují malichernosti.

Například se mi na aktuální Opeře opravdu líbí provedení interních stránek s nastavením a správou, které jsou přehledné, vkusné a i experimentální nastavení dostalo stejnou péči, včetně vysoce funkčního vyhledávání.

Nejvíc mi vadí úplná kravina - menu na levé straně. Na menu na pravé straně okna jsem si zvykl okamžitě a když s tím přišel i Firefox, byl jsem rád, ačkoliv všechny ostatní změny v UI jsem si vrátil pomocí rozšíření Classic Theme Restorer do původního stavu. 

Omezením je chybějící podpora NPAPI pluginů, což mě odstřihává především od integrace extensions.gnome.org, podpory jablečného mov videa a dalších vymožeností, které jsem nikdy moc nepoužíval.

V posledních týdnech jsem ani neměl žádný problém se stabilitou Opery, ačkoliv používám vždy nejaktuálnější vývojovou verzi. Poslední dev verze ale padá při pokusu o vestavěné vyhledávání, stačí stisknout Ctrl+F, F3, ... a bum, restart. Chyba je to přiznaná tvůrci, snad brzy opraví, zatím jsem si pro jistotu klávesové zkratky vyhledávání zakázal, mohu k tomu použít rozšíření z Chrome Type-ahead-find, které jinak používám především pro navigaci po odkazech z klávesnice.

A uvědomil jsem si ještě jednu věc při psaní tohoto zápisku - Opera, stejně jako Chromium, mají v kontextovém menu položku "vložit jako (s)prostý text", což ve FF nemám a velmi často potřebuju. Pro FF je k mání třeba rozšíření Copy as Plain Text 2, které na to jde opačně, což mi přijde jako méně vychytralý přístup.

Ověřil jsem si teď ale, že Opera způsobuje v součinnosti s mým ovladačem grafiky od AMD a prostředím GNOME Shell pády X serveru po přepnutí na druhý monitor se změnou rozlišení. Ono to monitor přepne, jen rozlišení zůstane a obraz se většinou rozsype. Přepnutí zpět obraz stabilizuje, ovšem po pár pokusech nebo restartu prostředí, dojde ke zhroucení celého X11 a restart LigdhtDM. Přitom se zdá, že před přepnutím na druhý monitor stačí Operu minimalizovat.

Asi holt ještě chvíli zůstanu s ohořelou liškou :)


20 komentářů:

  1. Opět si počtu, zatím jsem to proletěl jen 3minutky bleskem.
    No vypadá to do budoucna zajímavě. Každopádně zahlédl jsem 2 veci, ke kterým mám připomínku.

    1. ffmpeg je novější ve zdrojích pro vlc ppa:djcj/vlc-stable, stejně jako stabilní x262, x264 a x265 kodeky.

    2. AMD, ten hnus mám doma na multifunkční úsporné mašince co kombinuje NAS, občasné HTPC (XBMC neboli po novu Kodi ve verzi 14) + veřejná IP a přístup přes ssh zvenku, což používám nejvíce. Je tam Integrované CPU v podobě E350 na desce od asrocku a grafika 6310 což sotva zvládá 1080p zabelené v mkvčku. Catalyst je pro mě sprosté slovo, jelikož XBMC s ním ještě pracovalo jakš takš, občas se postavilo na hlavu. Nýbrž nehorázně zatěžovalo CPU. Kodi teĎ . přošlo a zase nefunkčnost 1080p videí v Kodi.
    Testuju, tetsuju, včera jsem zkoušel i přihodit externí grafiku z druhého komplu, což deska která má jen x4 PCIe slot nechtěla zkousnout. Ale tak když jsem měl už odinstalovaný fglrx, vyzkoušel jsem zda to náhodou nepojede s obecným otevřeným ovladačem z primárních zdrojů (ppa xorg-edgers neprošlo) a ono voalá, zátěž CPU nebyla téměř 100% ale jen asi poloviční hezky rozdělěná mezi obě jádra. Jediný nedostatek jsou videa na youtube které ať zkouším flash či HTML5 občas dělají takový barevný proužky jak grafika nestíhá, musí se to pouštět na celou obrazovku a pak to stíhá, ale jen 720p s těmi občasnými proužky (nativní pro TV, takže mě to neva). Ffmpeg i paperflash mám, tak snad ta akcelerace funguje. Zkoušeno v chromiu i firefoxu a taky jak fglrx ze zdrojů ve verzi 13.5 a něco, tak i nejnovější 14.2 i 14.6 beta. Situace vždy stejná.
    Ale teoreticky bys s tím mohl mít nějakou zkušenost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za odkaz na ten vlc ppa.
      AMD je hnus, ale momentálně mi fglrx z Ubuntu na HD7750 funguje nejlépe v historii. Neškube mi Shell, XBMC se konečně taky srovnalo, takže nežere samo o sobě skoro nic, zbytek mě moc nezajímá :) Na akceleraci videa i 3D v prohlížeči jsem raději rezignoval.
      Proč ti to dělá proužky nevím, takové problémy nemám, videa mi tahá CPU.

      Vymazat
    2. Tak tak, no já se fglrx zbavil naštěstí úplně. V prohlížeči ěm stqčí 720p a jendou ročně online přenos eurovize, což zvládá počítat i CPU. Letos se ovšem účastníme, tak envím zda budu sledovat v TV osekanou verzi nebo raději tu neosekanou originální v malinko horší kvalitě.

      Kodi (snad už taky aktualizovals) zaznamenalo obrovský pokrok ve spolupráci se svobodnými ovladači, ale jak jsem už psal výše. Aktuálně mám kodi úplně všude a jede krásně. Jen 3D jsem zatím nezkoušel, nějak nemám potřebu.

      No a jinak ještě super na slabé grafiky je minitube (youtube videa pohodlně a s akcelerací přes OpenGL mysslím, Kodi ten svůj doplněk má taiky dobře optimalizovaný), bohužel verze 2.3 není v žádném repu, takže jsme si udělal manuální script, který pouštím na všech svých počítačích pravidelněji.

      Jinak AMD je u mě na servřík bohužel nutné. Nenašel jsme nic cenově přijatelné pro studenta co bude splňovat:
      - nízká spotřeba pro provoz 24/7 (aktuálně má moje destička s tím integrovaným CPU TDP 17W)
      - min 4xSATA3, lépe 5x
      - grafika zvládající 1080p videa
      - PCIe min x1 na externí síťovku od intelu
      - USB 3
      (požadavky seřazeny od nejpodstatnějšího a to je spotřeba)

      Vymazat
    3. Po upgradu na 14.04 jsem zapomněl odšpuntovat repozitář XBMC, takže mám stále XBMC 13. Tak jsem to odšpuntoval, jsem zvědav co se podělá. Přinejmenším budu muset přepsat svůj launcher, kterým to spouštím.

      Vymazat
    4. Vynikající Petře, nebýt tvého pošťouchnutí, mohl jsem si spokojeně dál používat staré XBMC a mít plně funkční televizi, po upgradu jsem s tvbackend trochu v řiti! :D

      Vymazat
    5. Jej, tak to mě mrzí, ale šťoural ses v tom ty, já jen popíchl.
      Zkoušels i svodobné ovladače? Mimochodem bacha na repo xorg-edgers s hacky xserveru a podobnými, musíš mít xserver trusty a vše k tomu z ofiko ubuntích repozitářů!! Jinak Kodi nefaká.

      Mimochodem na raspberry pi přinesl openelec 5 (s Kodi 14.0) obrovský posun výkonu.

      PS: Šťastnej Silvestr a celej Novej rok.

      Vymazat
    6. Neboj, já to myslel ze srandy, však jsem pohromy čekal ;) Na tv se koukat můžu, jen to musim přidat jako obyčejný síťový zdroj, protože nefunguje ten PVR modul s EPG a nahráváním.

      Jinak taky přeju šťastnej a veselej.

      Vymazat
    7. Aha, tak s TV v Kodi neporadím, pač používám přehrávání jen z lokální sítě (přímo lokal disk, NFS nebo stream přes androií aplikace toaster cast). Každopádně zabrousil bych na ofiko forum a wiki, kdejaký návod mi pomohl. Snad zas po upgradu nebude problém, jinak se už definitovo na**ru a koupím dražší desku + intel CPU s nějakou integrovanou HD 4000+, kde jedinej rpoblme co nemá grafický klikátko je underscan a jeho anstavení přes terminál, což člověk nedělá často.

      Mimochodem nvidia a přepínání grafik taky nic moc, co nový kernel to loterie zda funguje/nefunguje. Drivery 340 na nvidia 630M a i když to enkdy funguje, problem je uspání nebo i relogin. Ale tak nějak to jede.

      Vymazat
    8. Takže se upgradem jen pomíchaly verze api add-onů, tak jsem je reinstaloval a už to zas frčí.

      Vymazat
  2. Ahoj nevíš jak dostat do opery pipelight?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, bohužel nijak, pipelight je také jen NPAPI záležitost a to Opera, stejně jako Chromium/Chrome od verze 35, nepodporuje. K mání jsou pouze nějaké patche pro Chromium, které vrací NPAPI zpět, protože přepsat NPAPI do PPAPI je příliš komplikované.

      Vymazat
    2. Aha díky za vysvětlení aspoň že ve firefoxu to funguje.

      Vymazat
  3. Tak mě článek nalákal vyzkoušet znovu Operu a hned po instalaci jedno zklamání. Nepřišel jsem na to, jak nastavit vlastní vyhledávač jako výchozí :-( Místo Googlu používám Startpage.com a ten v nabídce není. Jako výchozí jde zřejmě nastavit jen jeden z těch 5 vyhledávačů, které jsou na výběr a další přidané ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem v článku psal, jako výchozí je bohužel opravdu možné nastavit jen ty ze skupiny "Výchozí" a to z bezpečnostních důvodů.

      Vymazat
  4. Ahoj,
    skvělý článek, ušetřil mi spoustu času. S Operou už mám jen 2 problémy:
    1) Pro Linux není 32 bit verze, což se vyřešit nedá a můj starý Asus Eee má smůlu.
    2) Kdybych se rozkrájel, nechodí a nechodí videa z http://video.aktualne.cz/dvtv/ (Error loading media: File could not be played), pravděpodobně v libovolné distribuci, ve Win to jede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, 32 bit je sice mimo, ale s těmi videi na aktualne.cz problém nemám žádný, vše to hraje. Jako flash to na první pohled nevypadá, takže zbývá ještě H.264, jehož podporu je třeba doinstalovat, jak jsem výše zmínil.

      Vymazat
    2. Tak to je špatná zpráva. Tu podporu doinstalovanou mám. Nejde třeba ani video z titulní strany http://www.jwplayer.com , což je přehrávač, který DVTV používá. Leda by mi podpora H.264 neběžela. Zkusím to nějak otestovat.

      Vymazat
    3. Dík za nakopnutí. Po instalaci Opery v beta 1 Ubuntu 15.04 stejná chyba. Doinstalování ffmpeg a vše jede. Takže problém je v mé instalaci. Ffmpeg mám, ale buď nejede, nebo ho Opera nevidí.

      Vymazat
    4. Já jsem to zatím netestoval na vyšší verzi, než U14.04, poslední dobou na to nemám moc náladu :)

      Vymazat
    5. Opravdu to chtělo znovu nainstalovat ffmpeg. Ale předtím apt-get purge. Uninstall bylo málo. Ještě jednou dík, v domnění, že ffmpeg mám a funkční, bych s tím sám zápasil asi dost dlouho.

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.