pondělí 7. dubna 2014

Novinky v Ubuntu 14.04 Trusty Tahr II

První várku novinek z desktopu nového Ubuntu jsem již probral v předchozím díle, ale pár se jich ještě od té doby urodilo. Takže tady je další sada zlepšováků z kozatého Ubuntu, které bude vydáno již za pár dní - 17.4. ...





Nová zamykací obrazovka

Doposud se na obrazovce zamknutého desktopu zobrazilo docela obyčejné okno bez dekorace s požadavkem na zadání hesla. Nebylo to zrovna úchvatné a příliš to do Unity nepasovalo. Konečně se tedy i tato obrazovka dočkala nového zpracování a vypadá stejně jako ta přihlašovací z LightDM, jen si nemůžete vybírat session. Rozdíl je ale i v tom, že když obrazovku zamknete klávesovou zkratkou (a tady ještě musím zmínit novou klávesovou zkratku Unity Super+L, která doplňuje stále funkční Ctrl+Alt+L) nedojde současně k vypnutí displeje, jak bylo doposud běžné. Prostě se jen zobrazí přihlašovací obrazovka. A to se mi moc nelíbí. Zatím jsem nepátral do hloubky, ale v základním nastavení systému jsem si ničeho relevantního nevšiml.


Zamknutá obrazovka Ubuntu 14.04

Minimalizace okna po kliknutí na ikonu v Launcheru

Toto nastavení zůstalo jako "Unsupported" v CCSM v záložce Launcher, ale je k mání. Pokud zaškrtnete volbu Minimize Single Window Applications, můžete kliknutím na ikonu aplikace v Launcheru její okno minimalizovat pokud má zrovna fokus. Ačkoliv název položky v CCSM naznačuje, že by to mělo fungovat pouze pro aplikace s jedním oknem, funguje to i pro ty, co jich mají více, jen tam máte jeden klik navíc, protože se před minimalizací ještě zobrazí náhled všech oken aplikace z aktuální pracovní plochy. Jak už jsem v minulosti několikrát zmínil, pokud se další okna aplikace nacházejí na jiných pracovních plochách, pro Launcher jako by neexistovala, na ta se dostanete jen přes kontextové menu ikony pravým myšítkem.

Minimalizaci okna na kliknutí v Launcheru si můžete nastavit v CCSM

Výchozí témata vzhledu nekreslí kolem okna žádný rámeček

Kolem nového dekorátoru se točí značná část novinek prostředí, ta nejnovější je o tom, že kreslí pouze lištu se záhlavím okna a kolem zbytku okna již nekreslí ani tu jednopixelovou linku. Což tedy není tím, že by to neuměl, jen byla témata takto upravena. Oproti dávné minulosti to ale neznamená, že okno nebude za co chytit pro změnu velikosti, oblast, kde se dá okno chytnout je dostatečně velká po celém obvodu.

Nový dekorátor s novým tématem kreslí pouze lištu záhlví, kolem okna již ani bod

Dialog pro nastavení displeje s podporou Hi-DPI monitorů

Dialog pro nastavení konfigurace monitorů byl doplněn o možnost nastavení měřítka pro zobrazení rozhraní desktopu, čímž si můžete zvětšit (i zmenšit) celé rozhraní Unity včetně Dashe, což byl doposud zásadní problém nejen pro majitele Hi-DPI displejů, ale i slabozraké. Měřítko se nově vztahuje i na obsah oken a v multimonitorovém systému se dá nastavit displej, kterému se má obsah přizpůsobovat. Po (velmi) krátkém testování jsem nenarazil na zásadní problém, ani u aplikací, které si v tomto ohledu pamatuji z minulosti jako nepoužitelné (po zvětšení písma). Nic ale není dokonalé, všechny aplikace s tímto nastavením kompatibilní nejsou a třeba takový Firefox a další aplikace založené na vlastním toolkitu, se vám na nějaké měřítko vyprdnou.


Nový dialog nastavení monitorů s podporou Hi-DPI obrazovek

Více než 100% hlasitost i z panelu

Dialog pro konfiguraci zvuku z nastavení systému doposud umožňoval zvýšit hlasitost nad 100%, ale použitím ovladače hlasitosti v panelu jste se přes 100% dostat nemohli. Nové zaškrtávátko toto umožní, limituje maximum globálně, jen v panelovém menu, ani notifikační bublině, není značka, která by vám dala vědět, kdy už přetahujete a potenciálně mrvíte zvuk. Zesílení nad 100% je samozřejmě záležitostí softwarového mixéru, takže taková akce většinou vede ke zkreslení zvuku, záleží na nahrávce, jakou má rezervu.


Nastavení hlasitosti nad 100% se dá zaškrtávátkem zpřístupnit i pro indikátor v panelu

Plynulá změna velikosti okna

Ve výchozím nastavení Unity nepřekreslovalo při změně velikosti okna myší jeho obsah hned, ale potáhli jste průhledný obdélníček a když jste pustili myšítko, okno se přizpůsobilo naznačené velikosti. To se vždy dalo nastavit v CCSM na plynulé překreslování okna rovnou jak táhnete myší a vždy jsem to tak používal. Jediný rozdíl je tedy ten, že je to v U14.04 výchozí.

Nové tapety na plochu

Každý rok čekám, zda Ubuntu přijde s nějakou zajímavou sadou tapet. O těch výchozích je škoda mluvit a ani z ostatních si většinou moc nevyberu. Ani letos nejsem vyloženě nadšen.
http://www.webupd8.org/2014/03/download-ubuntu-1404-community.html

Jedna z nových tapet, není nad pořádný kýč

Ubuntu One zmizí z oblaků

Obláčková služba Ubuntu One se ukázala jako nepřiměřená zátěž pro Canonical a tak bylo rozhodnuto o jejím zrušení. Podpora byla odebrána nejen z U14.04, ale s aktualizacemi se odebere do věčných lovišť i ze starších, ještě podporovaných, verzí. Služby U1 budou nedostupné od 1. června, do konce července ještě budou mít uživatelé čas si svá data stahovat, pak budou všechna vymazána.

Jako důvod udává Canonical fakt, že není schopen konkurovat jiným cloudovým službám a než to dělat podprůměrně, to raději ušetří. Ještě že jsem se s U1 doposud neskamarádil, kdysi mě to vypeklo a tak jsem s dalšími testy otálel. Zůstanu tedy s Dropboxem, který funguje, a těch pár giga zdarma mi zatím stačí.

Ruší se tedy pouze datové úložiště, účet Ubuntu One pro přihlášení do všech služeb Ubuntu zůstane funkční.

Canonical uvolní jako opensource i kód, na kterém cloud U1 běží.

Unity a GNOME ještě méně kompatibilní

Již jsem minule psal, že Ubuntu si forknulo komponenty Control Center a Settings Daemon, aby je mohlo ohnout ještě víc a nezablokovat tak GNOME na Ubuntu úplně. Se změnami v rozhraní obou prostředí ale přichází i totální nekompatibilita jejich témat vzhledu, takže je oproti U13.10 nemyslitelné používat v Unity téma Adwaita, protože nový dekorátor bude dekorovat podle svého nějakým záložním hnusem a naopak v GNOME Ambiance, či Radiance nezvládnou client side dekorace. On je tedy i v Unity s výchozím vzhledem problém s většinou GNOME 3.10 aplikací využívajících client side dekoraci, které Ubuntu tým neohnul. Základní aplikace jsou upravené tak, aby se v Unity zobrazovaly (a někdy i chovaly) jinak, než jak byly původně napsány, ale ostatní jsou pak jako z jiného světa. To se vám pak stane, že to nejen vypadá hnusně, ale ještě máte tlačítko pro zavření okna někde uprostřed. Nutno podotknout, že samotné GNOME jde takovou cestou, že bude nekonzistentní s aplikacemi i jakéhokoliv jiného desktopu, ale zatím alespoň všechna okna rozumně odekoruje. Na Ubuntu 14.04 toho hnusu zažijete více v Unity, než GNOME Shellu.

Client side dokarace GNOME 3.10 aplikací vypadají v Unity úžasně... špatně

MOC Player je již opět funkční

Můj oblíbený konzolový přehrávač již opět funguje hned po instalaci a není třeba si půjčovat knihovny z jiných distribucí.

Na co jsem nechtěl dělat zvláštní nadpis

Vynechal jsem ještě pár drobností, například to, že v CCSM můžete v nové záložce Decorations pluginu Ubuntu Unity přepsat nastavení stínování dekorace. Hmm, to není zrovna terno, zásadnější asi bude lepší podpora Nvidia Optimus, kde nvidia-prime podporuje přepínání mezi integrovanou a diskrétní grafikou, které můžete provádět z Nvidia Settings. To nemám jak otestovat.

Všiml jsem si také nové funkce šoupátek GTK. Když podržíte tlačítko myši na táhlu o nějakou tu sekundu déle bez pohnutí myši, přepne se na jemnější režim, kdy musíte pro stejný posuv myší ujet daleko větší vzdálenost. Šikovné. Nativní téma Adwaita to indikuje zmenšením šoupátka, v tématech Ubuntu to nepoznáte nijak, musíte si to časově odhadnout sami.

Pro mě je tu vlastně ještě jedna zásadní novinka, kterou kontroluju každé vydání od zavedení Smart Scopes - Dash, resp. jeho centrální síťový mozek, v posledním půlroce přišel na to, jak vypadají základní aritmetické výrazy a začal konečně používat vestavěný plugin Calculator (samozřejmě i v 13.10, mozek mají společný). Radost ovšem kazí fakt, že to trvá věčnost i na rychlé síti a bez povolených online zdrojů Dash sám prostě na to, že by mohl použít lokální plugin Calculator vůbec nepřijde, můžete se k němu leda doklikat ručně ve filtru. Tohle je prostě úlet - nebudeme zatěžovat lokální systémové prostředky, když místo toho můžeme řádově déle čekat na odezvu centrálního moudra. Stále je to ten nejneužitečnější kus Ubuntu.


Ubuntu 14.04 je zase o fous lepší, to je jednoznačné, letošní novinky jsou rozhodně zajímavé. Kdyby měl Dash přehled o spuštěných aplikacích a uměl na již spuštěné přepínat, a Launcher mi umožnil pohodlně přepínat mezi okny jedné aplikace nehledě na viewport (plochu), možná bych ho zase chvíli zkusil používat... Pár vymožeností Compizu mi stále schází a jeho plynulosti v animacích ještě GS nedosál na žádné z mých pecí.

Nakonec ještě nějaké shrnující video:

30 komentářů:

  1. Já bych v Ubuntu 14.04 uvítal hlavně Gnome 3.12 a kernel 3.14.
    Škoda že ani jedno se do 14.04 nedostalo, ale kernel 3.14 časem snad dorazí přes aktualizace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se svým postarším hw jsem na kernely méně citlivý a s GNOME je to v Ubuntu bohužel na houby obecně. Když GNOME, tak jinou distribuci. Fedora mě nenadchla, je čas konečně zkusit ten Arch :)

      Vymazat
  2. Arch mě neláká, nechci to moc konfigurovat a modlit se, kdy to po nějakém novém updatu klekne :) Moje PC které má Intel 4 jádro s 8GB ram a SSD je na kteroukoliv distribuci dostatečně výkonné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nejde o výkon, ale o plně funkční GNOME.

      Vymazat
  3. No čekám na to jak an smilování boží, zatím jsem zkoušel betu 2 na flashce a bomba. I s více monitory je zamykací obrazovka a přihlášení v lightdm dodělané (jeden monitor nemá jen výpis botování kernelu a při zamknutí se dialog na ehslo ukazuje na monitoru s myšítkem). No taky nabídka oken co není fixována vždy na horní panel ale přeskočí při zmenšení okna blíže na jeho okraj je supr. No a pokud to bude s tím optimismus lepší, jsem zvědavý, já to zprovoznil jen tak že to jede furt na internátní, šetří baterku a externí zapnu když chci.
    no a snad ten 3.14 kernel daj, mám problém se sledováním provozu na me ethernetovce a nejde zprovoznit diky chybě v kernelu, podporu vrátily až do totohle jádra.

    PS: dash s více okny fungoval ve výchozím stavu stejně na dva kliky - náhled všech a minimalizace. Samozdřejmně taky novinka. No a ostatní chytré v dashi se musím naučit, zatím jedu na 12.04 LTS s unity 5.20 (s opravou bugu změny barvy dashe). No přestává mi stačit a není dokonalé, ale na dva monitory nejlepší co znám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, na práci se dvěma monitory si v Unity nestěžuju, i když v GS mi vyhovuje možnost sekundární monitor zafixovat a pracovní plochy přepínat jen na primárním.

      Teď se malinko neorientuju v tom, co přesně myslíš větou "dash s více okny fungoval ve výchozím stavu stejně na dva kliky - náhled všech a minimalizace"

      Mimochodem, ve slově "samozřejmě" (takhle je to správně) máš hned dvě písmena navíc. To druhé ti odpustím, ale s tím prvním už to určitě nikdy nepiš, to je zločin proti lidskosti ;)

      Vymazat
    2. ujda, tak to se omlouvám, kontrola to nějak nepodtrhla, byla přeplá na anglinu :-D

      No koukam, že jsme to napsal blbě, dash není dase ale laucher a myslel sjem minimalizaci při kliknutí na ikonu v laucheru když je otevřených víc oken - ukáže náhled všech oken.

      Vymazat
    3. Náhled všech oken po kliknutí na ikonu aplikace, ke které patří, samozřejmě fungoval již dřív, jen se teď dají dalším klikem minimalizovat. Pokud je volba v CCSM zaškrtnutá. V článku jsem jen zmínil, že z popisu funkce v CCSM to vypadá, že by to mělo fungovat pouze pro aplikace s oknem jedním.

      Vymazat
  4. jojo, právě zkouším, konečně ne funguje všechen HW jak má (včetně správné regulace displeje NTB, jde dohodit 3.14 kernel a zprovoznit na mé drátové eth0 sledování sítě, displej nenastavuje minimální jas po probuzení s externím monitorem... všecko takové otravné drobnsoti, ale podstatné pro komfort), jen ten optimus (mám intel + nvidii) funguje všelijak.
    Ve výchozím stavu sice konečně jede HDMI - ne předinstalován automaticky nvidia-prime, ale pro použití HDMI je třeba restartovat xserver a nejlépe celé lightdm a ještě k tomu blbne dost vykreslování (hlavně kdžy zobrazím nějakou nabídku tak barevné označení aktivní položky nad kterým je myš je kostičkuje, vlní a podobně). Po dohození ovladačů a nvidia seetings-331 nejde vyhledat na nabídce, je třeba dát pouze nvidia-settings (bez verze) a pak se dá vyhledat a spustit. Jenže nabídne přepnutí, které se neaplikuje :-D. ale funguje to bez restartu lightdm.

    Supr bonus je i že bez bumblebee sice funguje HDMI i bez restartu po dohození ovladačů nvidia-331 to jede, jen to moc topí a nevím co baterka, po odpojení ze sítě mě to hlásilo o cca 20min míň. Navíc po připojení displeje si automaticky nastaví zobrazení jen zrcadlení stejného obsahu na oba displeje bez ohledu na předem nastavené hodnoty před připojením/odpojením HDMI.
    Takže jsem nahodil opět bumblebee, což celý tenhle systém znefunkčnilo a HDMI je zas mrtvé :-D Snad něco najdu a někdy to zprovozním, potřebuju ho tak jednou do roka.

    Jinak Unity celkem pokročilo od 12.04, kterou jsem používal, na bug v NetworkManageru jde aplikovat ruční oprava (univerzitní síť eduroam a v klikátku ignoruje nastavení nevyžadovat certifikát, musí se to vnutit do profilu nebo funguje i zkopírovat ručně z 12.04 původní do /etc/Network/Manager/system-connection). Dash už nebliká, když je pod ním puštěné video. V compizu už není potřeba nastavovat filtraci oken při náhledu na všechna, vyhledává to ve výchozím nastavení. A tak bych mohl pokračovat.
    Nicméně jsem nepřekonfiguroval aplety v menu, ale to vypadá funguje stejně.

    Nicméně, trápí mě ještě pár věci, které snad vyřeší čas a týkají se čistě unity:
    - úplné vypnutí sledování baterie myši v upower a taky souvisejících notifikací, poněvadž s mou logitech to vůbec nejde (baterka nabitá a hlásí vybito). částečně jde řešit nastavením zobrazení indikátoru jen když je baterie používána, ale není to pro mě to pravé, pač notifikace o vybité myši jedou dál :-(
    - nenastavitelné notify-osd, leolik ještě neudělal patch, snad brzy někdo vyřeší.
    - na přihlašovací obrazovce lightdm nejde zvolit jiné grafické prostředí a ještě jsme nedošel jak na to, protože rád občas zkusím jiné.

    PS:
    Jakou cestu k ikoně se snaží použít tvůj svátkový aplet? Když jsme nahodil faenzu, tak na 14.04 si hodí tu náhradní ikonu s křížkem, takovou tu hnusnou. Na 12.04 to bylo no problemo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vybírání sezení v přihlašovací obrazovce mi taky nefunguje a nikdy nefungovalo (v U14.04), můžeš použít klávesnici - Tab pro přeskočení na ikonu pro výběr, Enter, Tab, Tab, .. pro výběr položky, Entrem vybrat.

      Svátkový applet bohužel nepoužívá žádnou ikonu, protože to tak v minulosti šlo. Od 13.10 to tu ikonu bohužel vyžaduje a tak tam něco vlepí libappindicator sama. Sice to mám už opravené a vůbec přepsané trochu víc, ale patlám se s tím podělaným automake, abych vyrobil balík pro ppa. Doufám, že to tento víkend doklepnu, zatím mi to funguje nějak napůl. Když ne, určitě vám zatím nabídnu alternativní možnost instalace.

      Vymazat
    2. á mám to, stačí linknot 22 i 24px verze xfpm-phone-* xfpm-mouse-* z /usr/share/icons/ubuntu-mono-dark/status/
      :-)
      A vypadá že s mou logitech performance mx to začlo fungovat správně.

      Vymazat
    3. teda ještě gpm-mouse a gpm-phone
      PS: často si ke mě dává nabíjet ipod spolužák, tak proto

      Vymazat
  5. s tím výběrem prostředí na lightdm přihlašovací obrazovce to nešlo, protože tam ta ikonka na výběr ani nebyla!
    Teda ještě včera, neaktualizovalo se lightdm, ale nějakí libcosi balíky, tak to něčím dohodily, protože dneska už to aktuálně je a funguje! :-D
    S kalendářem počkám, snad to vyřešíš brzy. Já si vyhradil víkend na drbání a tunění s tou 14.04. Zatím mě nic nenaštvalo a dokonce když vyjede místo přihlášení že jedu na záchranný grafický režim, tak poprvé co mě pomůže obnova výchozího nastavení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Makám na tom, už mi to kompiluje i instaluje. Ještě s automake slinkuju vlastní program a bude to přinejmenším funkční. Do zítra to snad uvolním..

      Vymazat
    2. Já bych uvítal, kdyby liferea uměla otevřít rss odkaz v externím prohlížeči
      https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/liferea/+bug/1299649
      Dále jsem zatím nepřišel nato jak ve verzi 14.04 při startu zapnout numlock a dostat ikony do systray (liferea, pidgin atd.) Nějaké tipy :-)?

      Vymazat
    3. Ten numlock bys měl najít na fóru Ubuntu
      Stavové ikony už panel v Unity nějakou dobu nepodporuje ani přes whitelist. Pidgin se integruje do indikátoru zpráv, ale můžeš si nainstalovat plugin s indikátorem (mám otestováno na 14.04), liferea zatím nevím.

      Vymazat
    4. Tím numlockem, si právě vůbec nejsem jistý, zase je to nějaké překopané :-)
      http://wyldeplayground.net/ubuntu-14-04-enable-numlock-on-login/

      Vymazat
    5. Ten odkaz na fórum vede přímo na návod pro U14.04. Osobně jsem to ještě neřešil, ale předpokládám, že to jen hodili do jiného souboru.

      Vymazat
    6. tak oni přehodily a rozhodily konfigy na lightdm, taky jsem už řešil automatické přihlášení a numlockx on
      ten numlock zapsat postaru klasicky, jen jinde

      matlala@matlala-N56VM ~ $ cat /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-unity-greeter.conf
      [SeatDefaults]
      greeter-session=unity-greeter
      greeter-setup-script=/usr/bin/numlockx on

      a zakázání guesta
      matlala@matlala-N56VM ~ $ cat /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-ubuntu.conf
      [SeatDefaults]
      user-session=ubuntu
      allow-guest=false


      jinak doporučuju tyhle články s tipy na modifikace :-)
      http://www.webupd8.org/2014/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu.html
      http://itsfoss.com/new-features-ubuntu-1404/
      http://www.noobslab.com/2014/04/thingstweaks-to-do-after-install-of.html
      https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/first#TOC-Optimize-Firefox
      https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd


      například jsem vyhodil už pro mě nepoužitelný nautilus a nahradil ho nemem pro unity z webupd8
      No a zatím kvůli SSD dělám stejné tweaky uvidíme co časem přinese větší informovanost.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Hele, že ještě píšu, ale zkouším gnome-shell 3.10 a je tam pár novinek od tý doby co jsem kdysi zkoušel asi 14 dní 3.6 a neměl tenkrát druhý monitor.
    Hele chtěl jsem s zeptat, to rozšíření na dva monitory by mělo být tohle ne?
    https://extensions.gnome.org/extension/323/multiple-monitor-panels/

    Jen mě to nejde nainstalovat, resp vyhodí dotaz ane nenahodí se.

    worklspace-only-primary mám taky v dconf vyplé. Tak nevím čeče, je to celkem hezké prostředí, jen ty dva monitory ho u mě znepoužitelňují, protože chci horní panel a vše na obou nebo aspoň tom větším externím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V komentářích máš odkaz na funkční fork. Stačí stáhnout zip, podadresář s rozšířením vybalit do ~/.local/share/gnome-extensions/, restartovat shell, povolit to v gnome-tweak-tool, v nastavení doklikat volby, restartovat shell. Ve 3.10 (U14.04) to funguje celé, v 3.8 volby nastavení nefungují.

      Vymazat
    2. jo aha, je fakt že nad ránem jsem už komentáře nečetl, ale na tom gitu jsem byl :-D
      No budu muset prozkoumat, bo ještě mi vadí že nejsou přesunout nebo duplikovat všecky aplety, zkrátka většinu bych měl raději na pravém monitoru (zvuk včětne přehrávače s tím user indikátorem, spodní lištu s notifikacema).

      Vymazat
    3. Stačí si nastavit primární monitor, na tom se bude hlavní panel zobrazovat. Já mám taky levý jako sekundární.

      Vymazat
    4. a to prosím kde? v gnome-tweak to nevidím, v systémovém nastavení je to nejpotřebnější.

      Vymazat
    5. a hele, ono se to neumí samo načíst když od notebooku ten monitor odpojím a připojím, jedině restartovat shell, to je perfektně otravné :-/

      Vymazat
    6. Já mám na přepínání monitorů vlastní skript, takže to řeším přes xrandr a mám na to klávesové zkratky. Pro inspiraci:
      http://cl.ly/code/242q150X2A3N

      Vymazat
    7. fůůha, no ty jo, na to nemám sílu, aspoň ne dnes, hrát si budu až v květnu. Aktuálně mi nějaký doplněk často shodí celé GS.
      Unity mám celkem poladěné a funguje na dvou monitorech hned.

      Vymazat
    8. Čím méně rozšíření, tím lépe. Každopádně používej, co ti vyhovuje, všechno má nějaké mouchy. Ten skript používám jak v GS, tak Unity, je to daleko pohodlnější, než někde klikat, ale taky to používám na desktopu a monitory (3) jsou stále připojené.

      Vymazat
    9. jojo, no mě jediné co vadí je, že po probuzení mi všechny okna GS i Unity sesype na primární monitor, což je ten v notebooku. Ale to by asi xrandr vyřešil čeče + ho nastavit někde aby se spustil po připojení monitoru.
      Njn a nevýhoda notebooků, řešit kdejaké nestandardní věci jako odpojení/připojení kabelů, uspání/probuzení.
      Jo a ještě conky mi uspání zabije a ještě jsme nedošel na to jak ho obnovit, bežné su $USER -c 'export DISPLAY=:0 && conky &'
      mi nejde, ani když dodám XAUTHORITY

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.