pondělí 9. prosince 2013

Vlastní klávesové zkratky pro akce Nautila

Nautilus není co býval a je co je. Podstatné jsem již rozpitval dříve, ale nezmínil jsem možnost předefinování a doplnění klávesových zkratek. Některým se třeba stále stýská po funkční klávese Backspace, což není problém zařídit. Můžete si také přidat zkratky na akce, které Nautilus ve výchozím stavu umí pouze z menu a urychlit si tak práci. A nakonec to není jen pro Nautila nejnovějšího, stejně si můžete přenastavit i starší verze, třeba v U12.04. ...






Nautilus generuje soubor

v Ubuntu do 12.10
~/.local/share/Trash/files/.gnome2/accels/nautilus

od Ubuntu 13.04
~/.config/nautilus/accels

se seznamem akcí s klávesovými zkratkami. Ve výchozím stavu jsou všechny řádky zakomentovány středníkem, odkomentováním je aktivujete a budou přepisovat klávesové zkratky původní. Při každém startu Nautilus soubor přežvýká, zpracuje případné změny a v novějších verzích zase zapíše, takže pokud jen přidáte na konec souboru nový řádek, pravděpodobně ho tam po restartu Nautila již nenajdete, bude někde výš.
Můžete tak přepsat výchozí klávesové zkratky podle toho, jak vám to vyhovuje a dokonce přidat nové, protože plno akcí je nenamapovaných.

Pokud chcete zprovoznit klávesu Backspace a dát jí předešlou funkčnost, tedy "přejít do nadřazeného adresáře", můžete do zmíněného souboru připsat řádek (případně upravit stávající zakomentovaný):
(gtk_accel_path "/ShellActions/Up" "BackSpace")

Ti, kteří chtějí vrátit ještě starší variantu, tedy "přejít na předchozí umístění", si přidají:
(gtk_accel_path "/ShellActions/Back" "BackSpace")

Každá akce může mít jen jednu zkratku, takže změnou přijdete o původní Alt+Nahoru/Vlevo.
Po každé změně je potřeba restartovat celý Nautilus, nejlépe příkazem
nautilus -q

v terminálu, nebo přes Alt+F2. A pozor na duplicity - pokud si definujete existující zkratku na jinou akci, přestane ta původní fungovat.
V souboru accels naleznete i plno nenamapovaných akcí, ke kterým si můžete nějakou tu zkratku přidat. Kandidáty jsou například způsoby řazení obsahu adresáře. Nastavil jsem si následující:
(gtk_accel_path "/CanvasViewActions/Sort by Type" "t")
(gtk_accel_path "/CanvasViewActions/Sort by Name" "n")
(gtk_accel_path "/CanvasViewActions/Sort by Size" "s")
(gtk_accel_path "/CanvasViewActions/Sort by Modification Date" "d")

Tedy Ctrl+Shift+T/N/S/D pro řazení podle typu / jména / velikosti / data modifikace. Fajn je na tom i to, že se vám tyto zkratky zobrazí jako nápověda přímo v menu Nautila u příslušných položek.
Ovšem Ctrl+Shift+N bylo již přiděleno akci vytvoření nového adresáře (složky), tu jsem tedy dal na neobsazenou Ctrl+Shift+F:
(gtk_accel_path "/DirViewActions/New Folder" "f")

Zbývá ještě zkratka pro obrácení řazení:
(gtk_accel_path "/CanvasViewActions/Reversed Order" "r")

Také si můžete nastavit zkratku pro nový prázdný dokument v aktuálním adresáři:
(gtk_accel_path "/DirViewActions/New Empty Document" "e")

Přenastavil jsem si i přepínání režimu zobrazení Grid/List, které je ve výchozím nastavení na Ctrl+1, Ctrl+2, což na české klávesnci nefunguje. Přidal jsem Shift, s tím to funguje:
(gtk_accel_path "/ShellActions/View List" "1")
(gtk_accel_path "/ShellActions/View Grid" "2")

Je tam toho víc, například "Copy/Move to", "Connect to Server", atd, prozkoumejte si to sami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.