pátek 5. července 2013

Unity v Ubuntu 13.10 - zatím spousta zbytečného klikání navíc

Tak jsem na svém testovacím systému konečně spustil příkaz do-release-upgrade -d a povýšil na Ubuntu 13.10. Proběhlo to jako po másle, až na sambu, jejíž instalační balík byl rozbitý. Po rebootu systém naběhl rychle a bez keců. Problémy jsou ale s Unity, nefunguje část klávesnice v Dashi, třeba numerická, nejdou v něm psát české znaky, apport se může podělat a neustále vytěžuje procesor co může, něco občas tuhne, zkrátka je to alfa. Narazil jsem ale hned z kraje na jednu změnu chování Dashe ...
Update - aktuálnější příspěvek k tématu: http://gdhnotes.blogspot.cz/2013/10/tak-jsem-opet-povysil-na-saucy.html

Po otevření Dashe jsem klikl na ikonu, abych spustil aplikaci, a místo toho se mi ukázalo preview (náhled s popisem). Klik pravým to samé a prostředním jakbysmet. Myslel jsem, že je to chyba, ale prdlajs, oni to panáčci změnili záměrně, pro otevření je třeba kliknout dvakrát, tedy dvojklik!!!! Asi jim bylo líto, že to jejich krásné preview běžný uživatel nemůže najít, tak mu to strčí přímo pod nos, říkal jsem si. Který blb by raději klikal dvakrát? Kolikrát potřebuju vidět náhled? Většinou ani jednou a klikat dvakrát kvůli tomu nehodlám!

Když jsem se zamyslel nad tím, co všechno Dash nyní ve výchozím nastavení prohledává, došlo mi, odkud vírt vane. Home záložka Dashe již obsahuje rozšíření Smart Scopes, které vámi vyhledávané řetězce nechává zpracovávat servery Canonicalu a ty rozhodnou, které zdroje jsou relevantní a jejich výsledky Dash zobrazí. U výsledků z většiny online zdrojů je zobrazení náhledu s dalšími detaily výhodnější, než jejich přímé otevření, v zásadě ve webovém prohlížeči. Zdrojů je momentálně něco přes 40 a filtr dále rozlišuje necelou dvacítku kategorií. Primárně je samozřejmě prohledáván obsah vašeho systému, lokální zdroje mají přednost a zobrazují se hned. Načtení dalších výsledků z externích serverů nějakou tu sekundu může trvat a postupně se v Dashi zobrazují.

Chytré zdroje v Ubuntu 13.10 jsou zatím dost hloupé, ale počasí odpovídá

Náhled počasí - aktuální teplota je v popisku ikony, zde již jen zbytek. Obrázek je doplňován náhodně z Flickeru

Dash je čím dál tím víc prohlížeč a nyní je tu snaha tomuto zaměření obětovat kvality spouštěče. Někomu, kdo si nikdy nevšiml možnosti patřičného nastavení systémového správce souborů (ať už ve Windows, nebo linuxovém systému) může přijít dvojklik přirozený, ale v podstatě smysl nedává. Dvakrát neklikáte do menu, ani ve webovém prohlížeči, ve kterém většina lidí tráví nejvíce času, tenhle způsob přežívá jen v těch správcích souborů, které zároveň spravují Plochu, kam si BFU cpou všechno, co je napadne, dokud tam ještě zbývá nějaké místo. Proč to stále přežívá? Vlastně mě žádný rozumný důvod nenapadá, snad jen, že to kdysi někdo takhle vymyslel, protože mu přišlo výhodné jedním klikem soubor jen označit. V některých špatně navržených správcích souborů to může dávat smysl, především kvůli tomu, že cokoliv spustitelného okamžitě a bez varování spustí (např. Dolphin v KDE - jinak ho mám fakt rád). Něco jiného jsou desktopové spouštěče a něco jiného spustitelné binárky a skripty, což naštěstí chápou alespoň vývojáři Nautila (správce souborů v GNOME a tudíž i Ubuntu) a tak tu ten single clik opravdu dává smysl. A zrovna tak dává smysl v Dashi.

Nicméně nový Home Master Scope v Unity je zatím takový málo zajímavý mrdník a automatický výběr zdrojů zatím přílišnou inteligencí netrpí. Když napíšu 3*6, není nejmenší důvod nepoužít jako primární zdroj kalkulátor. K tomu ale nedojde, musím do filtrů a zapnout si ho sám. Výsledky jsou nekonzistentní, občas nějaký zdroj vynechá a není nic lepšího, než když se rozhodnete, že na něco kliknete a než pohyb prstu dokončíte, Dash přidá další výsledky a obsah posune. Jistě, je to alfa a má se to učit i od uživatelů. Ale vývojáři Smart Scopes si věřili tak, že chtěli tento produkt zakomponovat už do Ubuntu 13.04. Po dalších dvou měsících od vydání 13.04 to vypadá tak, že skutečně použitelné to nebude ani v následujícím vydání. Ale o dokonalost vlastně nešlo, potřebovali hlavně testovat na více uživatelích, aby vývoj urychlili.

Nutno dodat, že při potvrzení klávesou Enter se novinka s náhledem neuplatňuje, ale ne vždy mám výsledek na prvním místě a často je rychlejší kliknout do Dashe myší, než psát dálší část názvu dokumentu.

Uvidíme, jak se to vyvine, zatím se dá ten dvojklik v dconfu vypnout:

Vypnutí dvojkliku v Dashi. BTW form-factor je Desktop ve skutečnosti

I po zrušení volby double-click-activate se u některých položek aktivuje po kliknutí levým preview, například u toho počasí, nebo všeho v nákupní kategorii More Suggestions (Další návrhy), protože byly přímo pro Dash stvořeny. Stejně se to chová v předchozí verzi Unity v U13.04. Podle mého by nemuselo být od věci, aby se double click politika uplatňovala pouze na online obsah, kde je náhled rozumný ve více než padesátiprocentní míře, zatímco v případě lokálních aplikací a souborů je tato potřeba naprosto zanedbatelná. O to víc, že v případě dokumentů se v náhledu stále nedozvíte, kde se dokument nachází, protože zobrazení cesty se prostě neslučuje s estetickým cítěním vývojářů (stejně jako těch z KDE týmu). Když máte dva soubory se stejným jménem (např. pracovní/záloha), tak by se cesta hodila. Evidentně snaha o sjednocení chování uživatelského rozhraní Dashe, ale udělat třista kliků navíc kvůli tomu, abych ušetřil tři, mi rozumné nepřijde.

Samozřejmě se dá vypnout i celá ta online šaškárna v nastavení soukromí, pak bude Dash pracovat jen s lokálními daty. Zatím v něm nesmysleně zůstávají nepoužitelné filtry, ale překážet nebudou, standardně jsou schované a zobrazují se po kliknutí vedle vstupního pole. Po zakázání online zdrojů už dvojklik v Dashi nedává smysl absolutně žádný.

Osobně se mi moc nelíbí ani samotný koncept vyhledávání všeho v domovské záložce Dashe, tu bych věnoval lokálním záležitostem a dalším uživatelem explicitně definovaným zdrojům. Tenhle bordel bych vyexpedoval do vlastní záložky a když budu chtít vyhledávat ve všem, tak kliknu jednou navíc, nebo použiju patřičnou klávesovou zkratku. V současném pojetí mám jen dvě možnosti - mít home Dashe plný kravin, které většinou nepotřebuju a navíc zatěžují systém, nebo ho mít bez kravin, ale kraviny nemůžu použít, i kdybych chtěl. Já se sice bez online výsledků nebudu (přinejmenším zatím) cítit ochuzen, ale mám rád koncepce, které mi dávají nějaký smysl. Snad se v Canonicalu k něčemu lepšímu dopracují, stále to dobré na Unity desktopu zazdívají spoustou hnoje, který bych nemusel.

9 komentářů:

  1. JJ také jsem na to koukal jak husa do flašky, nejdřív jsem měl pocit že jsem blbej a uklik jsem se. :))

    Jedno pozitivum jsem ovšem na tom pro nováčky našel, to že se ukáže preview dá nováčkovi možnost jednoduchého odinstalování aplikace. To by možná pochopila i moje máma. ;)

    Ale není to LTS tak experimenty mají otevřené dveře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možností, jak tu osvětu zefektivnit by se pár našlo. Dvojklik je špatný, áno?! ;)

      Vymazat
  2. Dvojklik je špatný ale napadlo mě to během chvilky takže to považuji za intuitivní... :)) Asi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, malinko smysl to dává, mně stačí, když mi nechaj ta správná zaškrtávátka v dconfu a já už se s tím už nějak domluvím :)

      Vymazat
  3. Odvoláváme co jsme odvolali slibujeme co jsem slíbili... :)))))
    http://www.omgubuntu.co.uk/2013/07/unity-preview-click-fixes-in-ubuntu-13-10

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale mně to stejně nepomůže, protože jestli na něco klikám, tak jsou to právě dokumenty :D
      To mi připomíná, že jsem si tuhle kliknul do Dashe v 12.04 a xdg-open mi začal otevírat xls v Nautilovi, místo Calcu, což je krok podobným směrem :)

      Vymazat
  4. Tak to já musím zaklepat že mi Dash v 12.04 šlape na všech compech co jsem instaloval na jedničku s hvězdičkou. ;)
    Možná to bude tím že se v tom moc vrtáš :D

    OdpovědětVymazat
  5. Osobně bych byl za naprosto transparentní řešení - po najetí nad ikonu by se v jejím rohu zobrazila malá ikonka s íčkem a klik na ní by ukázal preview. Interface by zůstal čistý, konzistentní, nikdo by to nepřehlédl a byl by k tomu rychý přístup. Jen by to stálo pár tiků cpu navíc.

    OdpovědětVymazat
  6. To souhlasím... Ale do LTS ještě daleko tak se možná dočkáme nebo se budeme divit zase jiné píč... :))

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.