pondělí 10. června 2013

Synergy - jedna klávesnice i myš pro několik PC i systémů

Dnes jsem byl upozorněn na moc pěknou aplikaci, která umožňuje sdílet klavesnici a myš s více systémy na různých počítačích. Mám na stole dva monitory připojené k hlavnímu počítači a sekundární monitor mám připojen ještě k druhému testovacímu. Často mám puštěné oba počítače a střídavě s nimi pracuji, což zahrnuje neustálé střídání dvou klávesnic, které mám nad sebou, i  myší. Myši si tolik nepletu, horší je to s klávesnicemi. A teď je tu Synergy, kterému stačí, že na sebe počítače vidí přes síť a dokonce je mu fuk, zda používám Linuxový systém, Mac OS X, nebo Windows a to v libovolné kombinaci, protože běží na všech. ...

Synergy funguje na jednoduchém principu server - klienti. K serveru je připojena myš a klávesnice a klienti si ji půjčují. Konfigurace se velmi podobá konfiguraci více monitorů na jednom systému, jen se tu používají IP adresy a jména počítačů. Na serverovém počítači si naskládáte obrazovky jednotlivých systémů podle potřeby, spustíte klientské aplikace, kterým dáte IP adresu serveru a pokud pak kurzor myši dosáhne okraje obrazovky, která sousedí s obrazovkou dalšího systému, kurzor plynule přejde sem, čímž se automaticky přepne i klávesnice.

Synergy je aplikace otevřená, takže jsou k dispozici zdrojové kódy a dokonce je k mání v oficiálních repozitářích Ubuntu pod stejným jménem. Pokud ale chcete aktuální verzi, navštívíte stránky projektu a pokud budete hodní, přispějete na vývoj i nějakým tím doláčem. V sekci Downloads jsou krom zdrojového kódu k dispozici instalační balíky 32 i 64 bit pro Ubuntu/Debian a Fedoru/Red Hat, Windows a OS X. Ubuntu Software Center sice řve, že instalační balík je nečistý, ale on je trochu přecitlivělý (v zásadě se jedná jen o formality), dpkg si stěžovat nebude.

Po nainstalování balíku se vám Synergy objeví v nabídce aplikací a můžete začít konfigurovat. Průvodve vám umožní definovat heslo a šifrování datového přenosu. Obojí pak musíte samozřejmě definovat stejně na straně klientů. Na wiki projektu je popsáno, jak navíc celou komunikaci protáhnout ssh tunelem, takže o bezpečnost by neměla být nouze.

Nastavení kryptování a heslo musí být na serveru i klientech stejné

Zde se rozhodnete, zda půjde o server, nebo klienta ...
V případě serveru si z pravého rohu nataháte a do mřížky umístíte potřebný počet monitorů,
tak jak spolu mají sousedit.
Každou obrazovku (systém) si nastavíte podle potřeb. Klientské počítače jsou rozlišovány podle jména, nastavení IP jsem v linuxové verzi nenašel..

Nastavení serveru. Nastavit si můžete například prodlevy mezi přechody na jiné systémy. Záložka Hotkeys umožní nastavit klávesové zkratky..

Čili nastavíte, spustíte a fungujete. Občas se objeví nějaké ty podivnosti, jako že stisknu na jednom systému super a když pak přejedu myší zpět na server, vypadá to, jako by si ten stisk přinesla s sebou, dead corners mi nějak nefungují, ale jinak je to paráda oproti tomu přendavání rukou z jedné klávesnice (myši) na druhou.

Synergy zobrazuje v Unity panelu indikátor, přes který se dá služba zastavovat a spouštět  a také vyvolat okno s nastavením. V GNOME Shellu se zobrazí ikona v message tray, pokud nemáte nainstalováno rozšížení pro podporu indikátorů. Já rozšíření mám, ale zase v menu nefunguje jiná položka, než Quit. Nic není dokonalé, ale toto těžko bude chyba Synergy.

Já jsem zatím každopádně nadšen, po přihlášení do systému můžu zůstat u jednoho páru vstupních zařízení a to je fakt velký rozdíl.


2 komentáře:

  1. Od té doby proběhl nějaký ten vývoj, tak by to snad mohlo být lepší i na OS X. Já zatím tedy nezkoušel jiné platformy, než linuxové, na widlích to údajně funguje taky solidně a z principu věci nevidím důvod, proč by to mělo fungovat mezi různými platformami jinak, než mezi těmi samými, tedy se stejnou verzí Synergy.

    OdpovědětVymazat
  2. Nic není dokonalé.. Ale autor si nedávno zařídil kancelář a najal kodéra, tak se to třeba pohne, když mu přisypem do kasičky :)

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.