neděle 2. června 2013

Indikátory v GNOME Shell

Jako uživatele Ubuntu, potažmo Unity, mě při používání prostředí GNOME Shell vadilo, že indikátory pro Unity panel se sice objevují v Message Tray (ta informační lišta, co se zobrazí po najetí na dolní okraj orazovky), ale bez ikon a s menu, která se sice po kliknutí zobrazí, ale kdo si to jednou zkusil, měl jistě chuť někomu nafackovat. Tedy především v aktuálních verzích počínaje 3.6, dřív to bylo o malinko lepší. Zkrátka to teď vypadá spíš jako velká provokace. Dnes jsem se po čase podíval extensions.gnome.org a hle, je tu řešení. ...

Jde o rozšíření AppIndicator Support, které nejen že integruje indikátory do GS, takže dostanete ikony, i GS style menu, takže se dají používat, ale navíc máte možnost přesunout je ze skrytého Message Tray do panelu. Výborné je i to, že v nastavení si můžete určit umístění i pro každý indikátor zvlášť, nebo indikátor zakázat úplně, pokud nemá v GS využití (lepší je samozřejmě terminace, pokud vám chybí prostředky).

Rozšíření má omezení především v tom, že nepodporuje zvětšené ikony, které využívá ke kreslení grafů vytížení systému například indicator-multiload, takže se to celé odehrává na velikosti klasické ikony, kam se toho zas moc nevejde. V GS 3.8.2 mi tedy nefunguje ani toto a grafy se nezobrazují vůbec, ale to nevadí, pro GS je k dispozici celkem solidní nativní rozšíření system-monitor.
Také není podporováno ovládání otáčením kolečka myši.

Fungují ale i popisky indikátorů, takže například i můj svátkový indikátor je v GS nyní použitelný, jen se mu navíc zobrazuje ikona, kterou jsem nedefinoval, takže zabírá víc místa a svítí tam modrá info ikona. Na to se ještě podívám a případně udělám aktualizaci.

Každopádně mám z tohoto rozšíření radost, protože mi výrazně zjednosušuje přechod mezi oběma desktopy.

AppIndicator Support - indicator nameday, nm-applet, cpufreq v panelu


Nastavení AppIndicator Support

A teď koukám na screenshot a zjišťuju, že jsem si po upgradu na 13.04 ještě nedopsal resume/suspend skript pro Real Uptime mého Conky... Vždycky jsem nadšen, když mohu využít svůj vlastní návod :D

16 komentářů:

  1. Tak pre gnome je riesenie este to prepisat pre cinnamon 1.8.6 = AppIndicator Support cinnamon hmm..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cinnamon si řeší podporu sám a indikátory z Unity fungují celkem dobře. Jen nezapadají jejich menu, případně může být problém s barvou ikon na světlých panelech. Indikátory typu multiload také nedostanou potřebný prostor, ale když si v nastavení aktivujete jen jeden graf, funguje normálně. Jo a pravda, neumí text, tyto indikátory nezobrazí vůbec. Je co vylepšovat, ale není to taková krize jako v GS.

      Vymazat
  2. indikátor nameday v apletu nejde ..od otaj nameday my isiel po verziu 1.8.0 cinnamon.Nejako sa potrapim to prepisat pre cinnamon AppIndicator Support ..Dik za info v xfce my ide ok nameday gdh a dik za pracu nameday..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to i přepsal sám, ale jsem líný se učit JS a související API. Ostatně přepsat by si zasloužil i ten stávající indikátor, sice jsem s tím před rokem začal, ale pak to usnulo... No jdu se na to podívat

      Vymazat
  3. Ahoj,

    chtěl jsem se zeptat jak to vypadá s mým oblíbeným svátkovým apletem pro GS? :0) Nebo existuje nějaká možnost, jak ho nainstalovat ve Fedoře? Otajův link nefunguje. Děkuji Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten můj applet je jen skript v Pythonu, který stejně poběží i na Fedoře. Až se večer dostanu domů, tak to testnu přímo na Fedoře 19 a napíšu jak to zprovoznit alespoň s tímto rozšířením, pokud ti to zatím bude stačit. Zkusím se v dohledné době podívat i na to nativní rozšíření v JS.

      Vymazat
  4. No to je fantastický, děkuji. Nemusíš pospíchat, ale je fakt, že na Tvůj aplet jsem už "nalákal" spoustu lidí k linuxu :0). To, že vidí, kdo má dnes svátek, se jim líbilo. Když jsem ale předvedl hledání svátku, tak řičeli nadšením. Opravdu, když běžnému člověku ukazuji desktop, tak to je věc, která boduje asi nejvíc. Zatím jsem používal hlavně Xubuntu, ale teď jsem dal šanci Fedoře a jediná věc, která mi chybí, je právě Svátkový aplet :0) Pokud to pochopím a dokážu "nainstalovat", tak se těším na skript. Rád čtu Tvůj blog, i když spoustě věcí nerozumím, hlavně kolem programování, takže doufám, že to zvládnu :0). P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně na to jdeš, takhle se zvyšuje šance, že přemůžu lenost a opravdu něco udělám :D

      Vymazat
  5. Ty jo, o lenosti čtu v každém druhém příspěvku, ale kdyby byl každý lenoch tak produktivní jako Ty, to bychom se měli :0)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych nebyl líný, dávno bys už měl něco takového ve svátkovém appletu:
      http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=13313.msg455640#msg455640
      ;)

      Vymazat
  6. Já jsem optimista, tak nějak věřím, že všechno bude :0) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže to jde, ale je třeba použít starší verzi psanou v Pythonu 2.7, protože ve Fedoře není trojkový appindicator. Takže postup je následující:

      Nainstalovat rozšíření z tohoto článku a nastavit zobrazení indikátorů v panelu.

      V terminálu:
      sudo yum install python-appindicator python-dateutil

      Pak si stáhneš unity-nameday-applet 1.3 odtud:
      http://cl.ly/3e221L1M1Y1a/download/unity-nameday-applet

      Dej si to třeba do ~/bin, nastav spustitelný příznak (v Nautilovi záložka Práva), spusť a nastav si spouštění po startu v menu indikátoru (on si sám zjistí, kde je, jen ho pak nesmíš přemístit).

      Ta verze appletu má nějaké chybky, jako třeba nefunkční zavírání okna vyhledávání křížkem v liště, ale jinak funguje normálně.

      Vymazat
    2. No tak paráda, funguje skvěle: http://i.imgur.com/EYWba1M.jpg

      Díky moc! Doufám, že se brzy objeví i jako GS rozšíření :0)

      Vymazat
    3. Tak fajn. Zajímavé je, že v GS na Ubuntu se to při použití této verze zobrazí na panelu správně tak jako v Unity, tedy bez ikony, nebo prázdného místa místo ní.

      Vymazat
  7. Perfektní, díky. Dnes večer, až přijdu domů, tak to vyzkouším! P.

    OdpovědětVymazat
  8. No já jsem hlavně rád, že tam není ta modrá ikona :0)

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.