pondělí 6. května 2013

Upravený Nautilus vrátí amputované funkce (nejen) do Ubuntu 13.04

Tak ještě jednou Nautilus. Smutek kolem amputovaných funkcí je veliký a zřejmě ne všichni čtou WebUpd8.org. Ne že tady by to četlo lidí mnoho, ale pokud sem náhodou nějaký takový člověk zavítá, pro jistotu mu vzkaz vlastními slovy přetlumočím. Milovaného Nautila si můžete jednoduše vrátit do stavu před amputacemi a to nejen pokud používáte Ubuntu 13.04, smysl dává i uživatelům Ubuntu 12.04 a 12.10. ...




Nautilus, o kterém je řeč, je verze 3.4 (známé z U12.04 i U12.10) s úpravami tvůrců SolusOS, což je další linuxový systém pro bratry zpátečníky (ty co se nechtějí vzdát původního prostředí z GNOME 2), založený na Debian Stable. Druhá verze tohoto systému je již založena na Fallbacku GNOME 3, zatím stále v Alfa stádiu a odtud upravený Nautilus pochází. Nejedná se o fork, ale o opatchovanou původní verzi, kterou Andrew z WebUpd8.org strčil do svého experimentálního ppa někdy v létě minulého roku pro Ubuntu 12.04. Nějaký vývoj tu proběhl a Andrew postupně aktualizoval ppa pro U12.10 a nedávno i pro U13.04.  Instalační balík je označen tak, aby přerazil původního Nautila, i když je ve skutečnosti nižší verze, takže integraci s Ubuntu není potřeba nijak dál řešit.

Základem tohoto zápisku je tedy článek Get Nautilus 3.4 Features Back In Ubuntu 13.04 With SolusOS Patched Nautilus. Pokud chcete upraveného Nautila zkusit, musíte mít v systému výchozí verzi GNOME, pokud experimentujete s novějšími verzemi přes ppa, nebude možno Nautila touto upravenou verzí přerazit. V článku je také upozornění, že pokud se vám při pokusu o instalaci tohoto Nautila budou snažit nějaké balíky odinstalovat, nemáte instalaci potvrzovat, protože máte systém nějakým způsobem poškozen a je třeba nejprve vyřešit toto.

A co tento upravený Nautilus přináší?

V podstatě všechno, co bylo v původním Nautilovi 3.4, plus něco navíc, namátkou:
  • dvoupanelové zobrazení (F3)
  • původní způsob vyhledávání a navigace v okně - výběr adresáře psaním, šipky nahoru/dolu přesouvají na další položku obsahující zadaný řetězec
  • klávesu Backspace pro přechod do nadřazeného adresáře
  • stavovou lištu, kde se dozvíte i zbývající místo na filesystému
  • podpora šablon -> možnost vytvořit prázdný soubor
  • možnost přepnout levý postranní panel na stromové zobrazení adresářové struktury
  • stromové zobrazení v zobrazení "seznam" (list)
  • funkčnost rozšíření, která v novém Nautilovi zatím většinou nefungují
  • konfigurovatelnou nástrojovou lištu přes celou šíři okna i při zobrazení postarnního panelu a s tlačítky Vpřed/Vzad vlevo, s možností přidat tlačítka pro přechod do nadřazeného adresáře, obnovení okna, přepnutí cesty z tlačítkového zobrazení do textového pole a přechod do Home adresáře, i Počítače (tedy zobrazení všech připojených diskových jednotek). Toto zmizelo už dříve z Nautila 2.30
  • jedna nástrojová lišta i v dvoupanelovém režimu (F3)


Nautilus 3.4.2 SolusOS patch



Instalace

Jak jsem zmínil v úvodu, repozitář obsahuje verze pro Ubuntu 13.04, 12.10 a 12.04. V terminálu tedy použijete následující sekvenci příkazů:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/experiments
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
killall nautilus

Poslední příkaz ukončí běh stávajícího Nautila a systém by si ho měl automaticky nastartovat znovu. Pokud by se tak nestalo, což poznáte na tom, že se znovu nezobrazí ikony na Ploše (pokud jste je tedy nevypli jako já), stačí otevřít nějaký adresář, čímž se nastartuje i Plocha.

Odinstalace

Pokud se vám něco nebude líbit, máte možnost se upraveného Nautila zase zbavit:

sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:webupd8team/experiments
killall nautilus

Závěr

Celkový design upraveného Nautila je lepší, lépe vypadá, lépe se používá. Jestli mě na původním Nautilovi 3.4 něco opravdu vytáčelo, tak to byl právě toolbar, který se v dvoupanelovém režimu zobrazobal pro každý panel zvlášť a velmi často se hlavní navigační tlačítka Zpět/Vpřed, zobrazovaná vpravo, prostě nevešla a sbalila se do menu. Takhle mi také přijde, že je lepší orientace v tom, který panel je zrovna aktivní, ačkoliv na úrovni samotných panelů stále chybí jakékoliv rozlišení. Oproti novým Nautilům také není problém posouvat obsah okna kolečkem myši i když nemá fokus.

V každém případě jsou to úpravy užitečné a výsledek vypadá použitelněji, než originál, takže zatím mám nainstalováno na pracovním U12.04. Oproti Nautilu 3.6 a novějším je to už daleko větší rozdíl, výbava je nesrovnatelná. Pokud nenarazíte na nějaké velké výkonostní rozdíly ve prospěch nové generace, nebo vám neučarovalo okamžité rekurzivní vyhledávání, nebude asi rozhodování moc těžké. Osatně, pokud chcete trochu více poznat aktuálního Nautila, než začnete s jeho likvidací, můžete se koknout na mou pitevní zprávu. Na svém hlavním systému ale experimentuju s GNOME 3.8.1 a tak mám smůlu a alespoň na vytváření prázdných souborů si holt vyrobím uživatelský skript, o ty ještě nepřišel ani Nautilus 3.8, nebo raději spustím přímo Gedit, to dává větší smysl :)


2 komentáře:

  1. Tedy, věc je to pěkná, ale spíš by mě tak trochu zajímala budoucnost tohoto řešení. Jestli tomu správně rozumím, tak SolusOS 2 už nebude vycházet z Debianu, a nebude pak ten jejich patch v dalších verzích nepoužitelnej? V podstatě hlavně proto, že SolusOS 1.x možná brzy zmizí i s tím patchem v propadlišti dějin. Ostatně jako všechno... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo netvrdí, že je to navěky, každopádně to funguje pro stávající verze a udržuje to člověk mimo SolusOS speciálně pro Ubuntu, takže pokud to půjde narvat i do příští verze Ubuntu a bude to mít smysl, tak to asi udělá. Nebo to udělá někdo jiný. SolusOS 2 je každopádně založen na GNOME 3, odtud je samozřejmě tento upravený Nautilus, o dalších plánech toho distra nevím, zas tak moc jsem to nestudoval..

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.