úterý 23. dubna 2013

Souhrn novinek v Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

Za pár dní (doslova) je tu oficiální vydání Ubuntu 13.04 a tak jsem shrnul novinky, které jsem v něm objevil. Některé jsem již zmínil v předchozích postech, ale jsou tu i další. Čtenáři zahraničních Ubuntu webů budou mít informace kompletnější, ale přidám pár svých originálních poznatků a trochu víc se rozepíšu o Nautilovi, který již Nautilem není. ...



Předem bych chtěl sdělit, že mám panel (a Dash a Launcher) upraveny na průhlednou černou, takže mi holt menu panelu s panelem neladí, což mi ale nevadí. Kecám, jen se to rýmovalo, neladí mi menu, ale zas panel jo.

Podpora

Podpora běžných vydání Ubuntu byla od této verze zkrácena z 18 na 9 měsíců. V současné době je stejně situace taková, že na těchto mezikrocích k další LTS verzi nemá většinou smysl tvrdnout o moc déle, než do dalšího vydání. Každopádně se stalo to, že předchozí neLTS verze 12.10 bude podporována o tři měsíce déle, než současná 13.04. Na grafické znázornění podpory jednotlivých verzí se můžete podívat na https://wiki.ubuntu.com/LTS. Na druhou stranu byla od vydání 12.04 prodloužena podpora LTS verzí na desktopu na pět let, což je fajn, rodiče, prarodiče, manželky a další tak máte kam uklidit, aby dlouho neotravovali ;)

Podvozek

Nové Ubuntu jepostaveno na GNOME 3.6.3. a první pokusy s instalací GNOME Shell 3.8.1 nedopadly moc dobře pro Unity a i ten GS měl drobné problémy. Nainstaloval jsem totiž jen balík gnome-shell a nenapadlo mě, že potřebuju i balík ubuntu-gnome-desktop. Po doinstalování balíku se situace v Unity výrazně zlepšila, začala se vykreslovat plocha, které předtím byla černá a děly se na ní různé podivnosti. GNOME Shell celkem funguje, ale každé otevření prvního okna Nautila ho shodí a někdy se už nerestartuje. Takže 3.8.1 zatím nedoporučuju, pokud to chcete rozumně používat a ne stále něco oživovat.

Panel

Mezi indikátory již nebude možné používat ikony určené pro oznamovací oblast starého GNOME 2 panelu. V předchozích verzích bylo možné přes systémové nastavení udělit konkrétním aplikacím výjimku a jejich oznamovací ikony se tak transformovaly do podoby indikátoru. Takto bylo možné dostat na panel komunikátor Pidgin a další aplikace, které zatím indikátory nepodporovaly. Takže teď už ne.

Indikátor synchronizace s cloudovou službou Ubuntu One je mezi výchozími indikátory. Indikátor je to obecný, využívat ho mohou i další služby, nejen One.

Indikátor Ubuntu One

Update postihl i indikátor Bluetooth, dostal přepínače pro vypnutí služby, i nastavení viditelnosti.

Indikátor Bluetooth

Pracovní plochy

Pracovní plocha je nyní ve výchozím stavu pouze jedna, přičemž přibyl přepínač v nastavení vzhledu, který umožňuje aktivovat plochy 4, v klasickém rozložení 2x2

Pracovní plochy jsou vypnuté, zde si je můžete zapnout


Ikona pro přepínání ploch v Launcheru byla přepracována a nově indikuje i aktivní pracovní plochu. Samozřejmě pouze za předpokladu, že jste si počet a rozložení ploch neměnili z původních 2x2.

Launcher

Jeho ikony se nyní dají ještě více zmenšit, doposud to bylo 32px, nyní se dostanete až na 8px. Ovšem pouze přes CCSM (nebo jiný nástroj zapisující konfiguraci přímo do gsettings Compizu), v standardním nastavení vzhledu stále narazíte stále na limit 32px.

Přibyla možnost přepínat okna jedné aplikace otáčením kolečka myši a stejně se dá také přepnout na okno jiné aplikace. Bohužel pouze v rámci jedné pracovní plochy.

V kontextové nabídce ikon Launcheru se zobrazuje i seznam otevřených oken, pokud jich aplikace má více a to umožňuje přepínat i mezi okny rozházenými po různých pracovních plochách. Aktivní okno je také označeno tečkou.

Otevřená okna aplikace se zobrazují v kontextové nabídce 

Pokud máte připojené nějaké externí file systémy, jako například flašku, externí disk, ale týká se to i koše, a jsou aktuálně ve Files otevřené, poznáte to na podbarvení jejich ikony v Launcheru.

Otevřené filesystémy jsou podbarvené barvou pozadí Launcheru
v mém případě, černou, neb jsem si tak Launcher (a Dash) vybarvil. A tak je tu houno vidět..

Toolipy Launcheru, tedy ty popisky, které se zobrazí při najetí nad ikonu, dostaly fade in/out efekt, prostě se zobrazují a mizí trochu pozvolna.

Dash

Vyhledávání nyní přibralo algoritmus pro pokrytí překlepů, kterým již nějakou dobu disponuje HUD (vyhledávání v menu aplikací). Nyní tedy drobné překlepy nejsou problémem a Dash se bude snažit uhodnout, co jste vlastně chtěli. A dost efektivně.

Přibyl Lens pro vyhledávání ve fotografiích, které je vázáno na databázi výchzího správce fotografií Shotwell.

Naopak byl prozatím úplně odebrán nahrazen sociální Lens a Gwiber.

Náhled položek v Dashi, který dostanete po pravém kliku na jejich ikonu (od U12.10) dostal novou animaci. Podobně jako když v iOS Applu rozkliknete složku - obsah Dashe se vertikálně rozestoupí, aby udělal místo informacím o položce a zároveň "pohasne".

Dash - náhled aplikace. Vlastně to vypadá nicmoc takhle na screenshotu..

Dash také konečně dostal posilu pro posouvání jeho obsahu, doteď jste se museli trefovat do téměř neviditelných vertikálních scrollbarů, pokud jste nechtěli otáčet kolečkem myši, nebo použít klávesnici. Nyní se po najetí nad scrollbar zobrazí šoupátko, jako u normálních oken.

Posouvání obsahu Dashe muší je nyní jednoduší

Obsah Dashe se i na pomalejších systémech zobrazuje rychleji, problémem ale může být přidaný fade in efekt při jeho zobrazování na některých horších grafikách, např. od Intelu. Výsledkem je to, že obsah je sice bleskově v Dashi, ale celý Dash se často zobrazuje o něco déle a je to vidět. Přinejmenším to nepůsobí dobře. Na protprietárním Catalystu od AMD je to ale bez problémů, rychlost zobrazování je ok a konzistentní.


HUD

Přibyla nativní podpora HUD (vyhledávání v menu přes Alt) pro Libreoffice.

Další nová grafika

Maximalizace a změna rozměrů okna, kterou můžete provádět tažením okna k horní a bočním hranám obrazovky, má nové efektní animace, ve kterých se roztahuje i obsah okna.

Nové dialogy pro vypínání a odhlašování se ze systému, ladí s designem Dashe a jeho tlačítka jsou dostatečně velká a srozumitelná i pro zrakově postižené a trefí se na ně i postižení Parkinsonem.

Odhlašování ze systému / Zamknutí obrazovky

Vypínání / Restart systému
Pár nových ikon pro Centrum softwaru, Nautilus (Files), Správce aktualizací (Software Updater) a v neposlední řadě Dash, jehož ikona se nejdříve roztočila doleva, ale když si tvůci po upozornění uvědomili, jak je to zpátečnické, neprogresivní a pesimistické, přetočili ji doprava.

Roztočená ikona Dashe tu ještě točí na "špatnou" stranu..

Náhled oken je vylepšen o oranžové rámování a oknu, nad které najedete myší se objeví horní lišta s titulkem a zavíracím tlačítkem, které se dá použít.

Náhled oken v Unity 7. Ikony aplikací, i popisek uprostřed každého okna si budete muset aktivovat sami v CCSM, to ve výchozím nastavení nedostanete..

Správce aktualizací

Nová podoba je daleko přehlednější, doposud to nebylo nic moc.




Správa účtů

Přibyla možnost měnit oprávnění k přístupu k vašim sociálním účtům pro jednotlivé aplikace. Rozkliknete si účet (Google, Facebook, Twitter, ...) a vidíte, které aplikace mají přístup a případně jim ten přístup můžete dočasně odepřít, nebo naopak aktivovat.

Nastavení přístupu aplikací k online účtům
vypůjčeno od iloveubuntu, sám nemám zatím nastaveno

Webové aplikace

Možnost přidat si podporovanou webovou stráknu mezi aplikace a umožnit jí přes speciální API další integraci do Unity, je nyní součástí systému a není proto třeba nic instalovat. Puštěná stránka GMailu se vám tak může itegrovat i do indikátoru zpráv, můžou na vás vyskakovat bubliny s novými zprávami z BBC, a další skopyčiny (to y je správně).

Nainstalované Amazon, GMail, BBC News

Správce aktualizací

Aneb Software Updater, dostal krom nové ikony i nové rozhraní.

Správce aktualizací v Ubuntu 13.04 Raring

Nautilus, dnes již jen Files

Files 3.6.3 - vyhledávání ve složce je spolčené s tím globálním
Jen to zatím nepasuje vzhledem

Nautilus, který byl ještě pro Ubuntu 12.10 podržen ve starší než aktuální verzi, aby byly zachovány některé mizející funkce, byl aktualizován a o pár funkcí tudíž přišel. Nebyl ovšem zas aktualizován až tak, aby se do něj zas nějaké zmizelé funkce vrátily. GNOME 3.8 totiž do Files (tak se dnes vlastně Nautilus jmenuje a navenek prezentuje, samotná binárka je ale nautilus stále) vrací přinejmenším možnost stromového zobrazení adresářů v levém postraním panelu, kde v aktuální Ubuntu verzi Files 3.6.3 již můžete mít pouze takzvaná Místa. Jinak zmizelo diskutované dvoupanelové zobrazení, které umožňovalo zobrazit v jednom okně dva adresáře současně vedle sebe.

Celkově Nautilus vypadá lépe a co se týká myši ovladatelněji. Ikony v levém panelu dostaly monochromatický převlek a celé okno tak působí kompaktněji. Přibyla i záložka posledních otevřených souborů, což také dává smysl.

Současně se změnil design nástrojové lišty, kam přibyla tlačítka pro změnu typu zobrazení a také tlačítko s nabídkou, vztahující se k danému adresáři. V podstatě bylo zrušeno hlavní menu, tam zbyly jen Soubory/Files (nové okno, připojení k serveru, záložky, ...) a pak už je tu jen zmíněné tlačítko s tímto obsahem:


Nabídka ozubeného kolesa - ty černé předěly jsou jako pěst na oko

Změnilo se i ovládání klávesnicí a tak odpadlo uplně například tl. Backspace, které kdysi vracelo o krok zpět, pak o úroveň výše v adresářové struktuře, aby nakonec umřelo úplně. Máme tu ale kombinaci Alt (levý) +  šipky, které fungují tak, jak by člověk očekával ← zpět → vpřed ↓otevře aktuálně vybraný adresář a nahoru jde do nadřazeného adresáře.

Na prvním obrázku správce Files vidíte, jak vypadá vyhledávání v adresáři. Dřív jste začali psát a Nautilus skočil na první položku, která odpovídala zadání, přičemž jste mohli na další, nebo naopak předchozí položku odpovídající zadanému řetězci, přejít šipkami. Nyní se vám zobrazí zadávací pole přímo pod nástrojovou lištou a funguje jako filtr, takže neodpovídající položky zmizí a nepletou se mezi ty relevantní. Zároveň máte možnost rozšířit vyhledávání na všechny soubory v daném filesystému. Nakonci vyhledávací lišty je pak tlačítko +, které umožní filtr upřesnit o typ hledaného souboru. K vyhledávání je důležité i to, že můžete začít psát a vůbec neřešit, zda má fokus zrovna pole s Místy, nebo snad nástrojová lišta, vždy se začne okamžitě filtrovat otevřený adresář. Akorát to téma vzhedu ještě nezohledňuje vyhledávací pole a vypadá tak opravdu nepatřičně.

Nutno říct, že vyhledávání souborového správce Files je daleko efektivnější, než výchozí vyhledávání v souborech a adresářích v Dashi a spolu s historií, kterou nyní Files nabízí, je tato aplikace pro práci se soubory použitelnější, než dříve. Asi proto GNOME Shell (na rozdíl od Unity) v souborech nevyhledává vůbec (krom historie posledních deseti) a spoléhá jen na Files.

Další důležitou skutečností je to, že nepřestala fungovat klávesová zkratka Ctrl+L pro přímé zadání cesty s funkcí našeptávání.

Co mi ale chybí dost, je spodní stavová lišta, která by zobrazovala volné místo na disku. Nyní dostanete ve žlutém rámečku info o velikosti vybrané položky, nebo skupiny a pro volné místo musíte do vlastností.

Všiml jsem si také toho, že pokud nemá okno Files fokus, nefunguje nad ním otáčení kolečka pro posouvání obsahu. To je v linuxovém světě nevídané a i v tomto případě je zřejmé, že okno eventy dostává (pulsuje scroll barem), ale kašle na to. Nemám ponětí, zda je to dobré ještě k něčemu jimému, než naštvání uživatele.

Každopádně navzdory mým předešlým prohlášením bych neřekl, že je nyní správce souborů horší, především je jiný. Dokonce musím přiznat, že je v mnoha ohledech lepší, než starý Nautilus. Nautilovo dvoupanelové podání stejně stálo za houby, musíte to brát z té lepší stránky ;)

Compiz

V CCSM Bylo přepracováno nastavení pluginu Unity. Zmizela sekce Experimental a nabídka byla rozdělena do dalších kategorií

Přepracovaná nastavení Unity v CCSM
Compizu ale přestala fungovat detekce hran obrazovky pro myší zkratky, ačkoliv v nastavení tato možnost nezmizela. Naštěstí stále fungují rohy obrazovky, takže si můžete namapovat zkratky na ně a to jak samostatně, tak ve spojení s tlačítkem myši, i klávesnicí.

Toto nějak nefunguje, ale stále je možné místo hrany použít roh obrazovky

Unity Tweak Tool

Velmi povedená aplikace pro nastavení nejen Unity, je ve výchozím repozitáři Ubuntu. Nutnost pro každého.

Co zůstalo posrané

Funkce Unity "Ukázat desktop" (kterou si musíte aktivovat v nastavení vzhledu) stále nespolupracuje s náhledem oken a pokud ji použijete a pak vyvoláte náhled (Super+W), dostanete náhled prázdna, což jistě není to, co byste rádi. Šest výjimkám. Nově ovšem oranžově orámované nic, což je jistě lákavější, než neorámované nic.

Na houby je také stále fakt, že když spadne Unity, můžete se na všechno vybodnout a je lepší z konzoly restartovat LightDM a znovu se přihlásit, než Unity restartovat. Tohle je fakt megaopruz.


Také ještě ani po více než půl roce nebyl opraven bug v API indikátorů pro Python a tak otočení kolečka nad indikátorem vrací pro oba směry to samé. Volové.



4 komentáře:

  1. tak z toho novyho "nautila" jsem hodne nestastnej. Za prve menu. Jsem hledal zobrazeni skrytych souboru... Na panelu? Musim kliknout aby se vubec neco zobrazilo, ale stejne tam nic neni.. Tak to bude v okne ze, asi to ozubene kolecko co? Ale kdeze, zase nic. Misto jednoho "menu" tady mame hned tri, hyper! Ze opravili ten otravnej fokus pri hledani, je prima, ale ten backspace? A co me taky pekne drti je, ze z context menu ostranili open in new window. Ale to snad pujde pridat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, zobrazení skrytých souborů nikdy nedělám přes klikání, tak mě to ani nenapadlo hledat v menu, raději vždy sáhnu po Ctrl+H. Zatím jsem našel, co jsem potřeboval, ale ještě jsem neproklepnul úplně všechno, vlastně nejsem až tak náročný.. Jisté je, že Nemo ze Cinnamonu by se nám líbil víc :)

      Vymazat
  2. To "vylepšený" vyhledávání v Nautilu je frustrující, hlavně když chci rychle přejít na konkrétní soubor v aktuálním adresáři. Normálně bych třeba stiskl "P" a byl jsem okamžitě na první položce začínající "P". Teď to najednou začne vyhledávat a to i v podadresářích. Samozřejmě můžu použít i jinýho správce souborů, ale Nautilus měl celkem slušnou integraci DropBoxu, to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem ho používal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to vyhledávání funguje rekurzivně a tak to může být pěkný opruz. Chtělo by to rozumně zkombinovat. Každopádně dopisuju detailní pitvu nového Nautila a večer to sem snad hodim. A ve verzi 3.8.1 se objevily další novinky, ze kterých by mohl člověk zešedivět :)

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.