pondělí 15. dubna 2013

Můj Upgrade na Ubuntu 13.04 raring - ve znamení ztrát a patologických nálezů

Včera večer mi ruplo v kouli.. asi levé.. a tak jsem na své hlavní peci přerazil stávající Ubuntu 12.10 novým 13.04 beta2, které již dlouho sleduji na své sekundární testovací peci. Jenže to je jiný HW a není sledovat, jako opravdu používat. Verze je to obecně opěvovaná, ale především majitelé grafických karet od AMD by si tento krok v tuto chvíli měli řádně rozmyslet, pokud nejsou masochisti a nemají trochu zkušeností s konzolou. Já jsem ovšem zkušený masochista ...


Předem zdůrazňuji, že se jedná o zážitky související s konkrétní konfigurací systému a to následující:

C2D E8400@3.8GHz
Gigabyte GA-EP45-UD3P, 6GiB DDRII
SSD Kingston V+200/60GB

Zavrhl jsem tentokrát upgrade a šel na to čistou instalací z DVD+RW (osvědčilo se mi to více, než USB). Home adresář jsem sice nechal původní, ale systémovou konfiguraci jsem později vymazal a začal od píky. Instalace proběhla bezbolestně (na podruhé, když jsem obraz konečně vypálil správně) a po kliknutí na tlačítko s finálním restartem, jsem se těšil na tu novotu.

Novota se dostavila velmi rychle, jen po jednom hardresetu (první boot to nějak nedal). Konečně čas bootu odpovídá tomu SSD disku, od grubu do loginu je to cca 10 sekund, což je polovina mého dosavadního času.

Otevřený ovladač jen se softwarovým OpenGL

Konečně jsem se tedy dočkal loginu, přihlásil se a koukal... Jo, vypadalo to jinak, než mělo. Launcher ani Dash nebyly průhledné a celé to bylo zabržděné. Každá grafická operace, jako například zobrazení Dashe, vytěžovala celou polovinu mého C2D CPU a bylo zjevné, že je používán ovladač Galium na LLVMpipe, což je softwarový rasterizer, který umožňuje na principu virtualizace provádět OpenGL kód na bežném CPU a to až v osmi vláknech. Tedy ve chvíli, kdy není možné z nějakého důvodu použít přímo grafickou kartu, použije se LLVMpipe, který požadované 3D radovánky zajistí a proto bylo také před půl rokem zahozeno Unity 2D, které do té doby tuto situaci v Ubuntu pokrývalo. Výhoda je v tom, že Unity je stejné a jenom jedno. Výkon řešení sice stoupá, ale logicky je pouhým zlomkem toho, co zvládne přímo kterákoliv současná grafická karta a je to jen nouzovka, zvláště pokud máte CPU s nedostatkem jadérek, taktu a nedejbože architektury. V mém případě byl ale problém i s průhledností a výsledek byl tak i graficky retardován.

Ovladač fglrx od AMD

LLVMpipe je jistě krásná technologie, ale přecijen má nedostatky a tak jsem hledal pořádný ovladač. Nainstaloval jsem tedy fglrx z repozitáře a restartoval systém. Naběhl LightDM a z pravého dolního rohu obrazovky se na mě smál vodoznak hlásající "Unsupported hardware" dostatečně velký na to, aby mě úsměv naopak přešel. Desktop s Unity fungoval, ale nefungoval třeba aticonfig, prostě nenašel žádný podporovaný adapter. Navíc jsem nenašel způsob, jak se toho výhrůžného loga zbavit.

Poslední stabilní ovladač 13.1 ze stránek AMD řval už při instalaci ohledně kernelu a tak jsem přistoupil k instalaci poslední bety. Vyrobil jsem instlační balíky, spustil instalaci a vyhodilo to jen jeden drobný errůrek, který jsem vyhodnotil jako potenciálně neškodný :) Restartoval jsem systém a v přihlašovací obrazovce mě tentokrát uvítal vodoznak s nápisem o něco veselejším, který vidíte na následujícím obrázku. Compiz s Unity na tom běží pěkně, začal fungovat aticonfig, i xrandr si s tím rozumí.


Vodoznak, kterého se oficiálně nezbavíte

Jen toho podělaného vodoznaku se zbavit.. Vygůglil jsem tedy skript, který by měl provést trochu násilí na pluginu driveru a tímto krokem watermark zahnat. Z návodu na půl strákny jsem tedy udělal jeden řádek a spustil:

DRIVER=/usr/lib/fglrx/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so; for x in $(objdump -d $DRIVER|awk '/call/&&/EnableLogo/{print "\\x"$2"\\x"$3"\\x"$4"\\x"$5"\\x"$6}'); do sudo sed -i "s/$x/\x90\x90\x90\x90\x90/g" $DRIVER; done

Po výzvě jsem zadal heslo a za pár sekund, kdy skript doběhl, systém opět restartoval. Testovací vodoznak opravdu zmizel, Compiz/Unity fungovali, můj monitor v Conky ukazoval, že taktování i vytížení GPU je v normě, karta usíná jak má a CPU grafice asistuje bez jakéhokoliv vzrušení. Tak to má být, kázeň musí být!

V souvislosti s ovladačem grafiky jsem si ještě všiml toho, že zobrazování Dashe je s fglrx vždy bleskové, zatímco s LLVMpipe ovladačem se projevuje přesně to samé, co s tím inteláckým na sérii 4000, kde se Dash často zobrazuje fade in efektem pomaleji, což není zrovna příjemné.

Ani s jednou verzí fglrx ovladače nefungovalo spuštění amdcccle s právy administrátora z Dashe, zobrazí se okno terminálu s výzvou pro zadání hesla, ale po jeho zadání se nic nespustí. Je potřeba to spouštět přímo z terminálu přes su.

Jinak s mi s tou betou bez problémů funguje i multimediální centrum XBMC, které celé jede na OpenGL. Naopak GNOME Shell 3.6 vykazuje podivné chování overlay režimu, kde chybí průhlednost a část grafiky a tak se pohřebnost z panelu dostala i sem. Na to se ještě budu muset podívat.

Unity je ještě nestabilnější

Stabilita Unity se od mé předchozí instalace zhoršila, což asi může mít souvislost s ovladačem grafiky, který je také v beta stádiu. Při nastavování Compizu se celé Unity položí daleko jednodušeji, než jsem byl zvyklý. Místo restartování prostě lehne navždy. Také se mi podařilo při pokusu o nastavení výchozích hodnot v Compizu, celé Unity odrovnat tak, že už nenaskočilo nikdy. Je opravdu jednoduché poslat celé prostředí do kytek a to se v tom hrabu už léta... Takhle jsem to dodělal ale poprvé, musel jsem se poradit s googlem, jak nastavení vrátit na nějaké výchozí hodnoty, smazání config souborů v home nestačí.

sudo apt-get install dconf-tools
DISPLAY=:0 dconf reset -f /org/compiz/

Když spadne Unity, nemáte možnost příkaz spustit z X a tak je třeba nastavit proměnnou $DISPLAY, jinak dconf zařve, že neví co po něm přesně chcete.

Pokaždé, když Unity lehne, uvědomím si jak mě celý ten monolitický koncept vadí a jak moc je špatný. Nakonec si opravdu napíšu vlastního démona, který tu herku bude hlídat a resuscitovat...

Hrany obrazovky pro myší zkratky Compizu jsou netečné

Tohle je pro mě poměrně klíčový bod, to beru jako osobní útok. Ani po přeskupení pořadí zavádění pluginů Compizu se mi nepodařilo dosáhnout toho, aby mi fungovaly myší zkratky, které se opírají o hrany obrazu. Jedna z věcí, kterou jsem na Compizu vychvaloval, je zatím pryč a tím se mě omezení Unity začala týkat silněji, než je zdrávo. Klávesové i jiné myší zkratky jsou v pořádku. Na intel ovladačích jiné pece to (ne)funguje stejně, takže to nebude pouze problém ovladače grafiky.
Například jsem doteď přepínal pracovní plochy otočením kolečka u hrany obrazovky, vyvolával náhled všech oken kliknutím u druhé hrany obrazovky, atd.

Update: Opravdu nefungují hrany obrazovky, ale rohy fungují. Alespoň něco...

lm-sensors vidí prdlačky

Bohužel mezi ztráty musím započítat i senzory na desce, s novým kernelem je totiž lm-sensors nevidí, vrací pouze teplotu jader CPU. Monitoroval jsem tak i větrníky na CPU a grafice a budou mi chybět.

Update: po pár updatech se další senzory objevili!

Monitor teploty disků hddtemp

Po instalaci hddtemp mě zaskočilo, že nešel spustit jako servis, který by mi umožňoval číst teplotu disků přes síť. Config file byl změněn a démona zakazuje, což se ale při spouštění servisu nedozvíte. Každopádně je třeba editovat soubor:

sudo nano /etc/default/hddtemp

a přepsat řádek
RUN_DAEMON="false"
na
RUN_DAEMON="true"

Závěr?

Z přechodu 12.04 > 12.10 jsem měl daleko lepší pocit, nic mi tenkrát nesebrali. Tentokrát jsem byl okraden poměrně značně a tak zatím příliš nejásám. Každopádně je ještě brzy na definitivní závěry, hra teprve začíná...


2 komentáře:

  1. Když se kácí les, létají třísky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak třísky, ale to kácení je sporné! ;) O jmelí nemluvě

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.