čtvrtek 7. března 2013

Sbohem Guake..

Nejdřív jsem měl po desktopu rozházeno třicet terminálů, protože jsem se v nich nevyznal a pokaždé raději otevřel nový. Pak jsem objevil Guake, který ten bordel vyřešil, ale stále mu něco chybělo. Guake umí taby, ale často jsem potřeboval dva terminály vedle sebe, nejčastěji jeden s manuálem a druhý pro praktikování jeho mouder. Jistě, nějaká řešení tu byla, ale na čistokrevný drop-down terminátor jsem přišel až dnes ...




Dnes jsem se po čase podíval na WebUpd8 a objevil termulátor Terra. Zatímco výše zmíněný "drop-down terminátor" odkazuje na nedropdown Terminator, "termulátor" jsem si právě vymyslel, ale bezpochyby nejsem první. Možná ale budu první, kdo ho nechá google zaindexovat s dlouhým á. Každopádně se zatím Terra chová lépe než Guake, s Unity Launcherem neleze za pravý okraj obrazu a hlavně splituje (rozděluje okno na více terminálů) jako divý horizontálně i vertikálně, podle potřeby se dá myší měnit poměr plochy každého terminálu. Hopsání po terminálech klávesnicí je také použitelné a tak mám asi nového společníka.

Update: Je to boží, Guake je opravdu mrtvola.

http://www.webupd8.org/2013/03/terra-terminal-update-brings-improved.html


sudo add-apt-repository ppa:ozcanesen/terra-terminal
sudo apt-get update
sudo apt-get install terra


Do screenshotu jsem vylovil něco z nedávné historie a speciálně pro tuto příležitost doinstaloval barevný htop pro krásnější krásno. Že příkaz mplayeru pro přehrávání videa ve framebuferu nedává pod X s kompozitním wm smysl je jasné, ale když už jsem to vylovil, tak jsem to cvičně spustil. Nic moc, co vám budu povídat:





4 komentáře:

  1. Parada, dik za tip!
    Funguje to krasne.
    Neco podobneho jsem chtel sehnat uz delsi dobu, ale lenost mi nedala...

    Jeste me napadla otazka mimo tema - umis nejak zhodnotit na zaklade vlastni zkusenosti U12.04 vs 12.04.2 ?
    Diky,
    Shafa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ubuntu 12.04 používám na pracovním počítači denně a jelikož aktualizuju, tak mám samozřejmě 12.04.2. Jestli jsem si všiml nějakého rozdílu, tak je to jednoznačně možnost nastavit Dashi a Launcheru vlastní barvu, která tam alespoň chvíli vydrží :) Jinak jsem si vlastně ani nevšiml, kdy se mi změnilo číslo systému..

      Vymazat
  2. Diky za info. Neco s moznosti rozdelovat vertikalne okno jsem pro gnome dlouho hledal.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem rád, že bylo toto ublognutí užitečné. Navíc jsem googlu opravdu dodal nové krásné slovo 'termulátor' :D

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.