pátek 11. května 2012

Jak ojebat chameleona v Unity?

Unity si vymýšlí barvy Launcheru, Dashe a notifikací na základě wallpaperu, který si dáte na plochu. Nevymýšlí jen jednu barvu, ale tři - tu nejdebilnější (nejsvětlejší) vám dá na Launcher, aby vás srala permanentně, další se sníženým jasem na notifikace a poslední posune i barevně a nacpe ji do Dashe. Vlastně počkat, barevně posunuté jsou naopak Launcher a notifikace, kdežto Dash se drží původního "výpočtu".. A jak to ojebat, aby ten hloupý Launcher dostal barvu, která neotravuje?


Pokud jste si ze zoufalství dali v Unity tapetu černou a doufali, že váš Launcher ztmavne, jistě vás potěšilo, že se místo toho stal zcela agresivně šedý. Já vám teď ukážu dva screenshoty...




Jaký myslíte, že je v nich rozdíl, krom barvy Launcheru?

Dobrá, nebudu vás napínat, je to o 1/256 posunutý červený kanál! Zkrátka ta černá není #000000 ale #010000. Ovšem pozor, to že jste posunuli barvu o okem těžko rozeznatelný rozdíl, neznamená jen to, že Launcher, notifikace, i Dash budou mít konečně "černé" pozadí, Unity si tohoto barevného posunu všimne a nacpe vám červenou alespoň na Ubuntu ikonu. Já mám v CCSM navoleno, aby se pozadí ikon nebarvilo komplet, ale jen okraje, tak to není skoro vidět, ale jinak by bylo pozadí Ubuntu ikony sytě červené. Když budete chtít raději modrou, nebo zelenou, posunete místo zmíněného červeného kanálu ten, který se vám zamlouvá víc.

Zajímavá je ale i jiná věc - tapeta nemá jednolitou barvu, je na ní poměrně velký, barevně i jasově výrazný obrázek. A pozadí Launcheru má přitom přesně tu samou barvu, jako tmavá část tapety - #010000. Takže ten průměr to opravdu není, přednost dostala převažující barva. Ale co je příčinou faktu, že tapety některých jednolitých barev produkují zcela šedé výsledky a jiné barvy ne? Tedy že Unity na jejich základě jednou vyrobí šedou a z jiných barev alespoň barvy podobné, jak by člověk předpokládal. Jednolitě zelená, modrá, nebo fialová tapeta vyrobí šedou a není to tím, že by třeba v nějakém barevném kanálu byla nula. Naopak tapety kde převažuje červená fungují a opravdu barví, i když nikdy není výsledkem úplně stejná barva, vždy je posunutá.

Každopádně je to opruz neskutečný, ale alespoň jsem dospěl k tomu, že mám Launcher tmavý a ne odporně šedý, nebo jinak barevně retardovaný. Stejně většinou funguju ve fullscreenu...

A stejně bych si dal raději tapetu podle svého! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.