pondělí 12. září 2011

Sluchátka Creative EP-630 - ujdou

Špuntová sluchátka jsem dlouho odmítal kvůli jejich špuntovosti, nicméně nedávno jsem jim dal znovu šanci a nakonec i milost. Nesmíte s nimi běhat a jíst, ale jinak jsou snesitelná a ve veřejné dopravě jsou daleko účinnější, oproti klasickým peckovým sluchátkům. Zkusil jsem Creative EP-630, které jsem dostal za nějakých 150Kč, zatímco normálně se dají koupit kolem 400Kč, a nemohu říct, že by mě zklamala. Recenze se na ně dají sehnat veskrze pozitivní a musím i já přiznat, že za tu cenu (i tu běžnou) jsou velmi dobrá. Nízké kmitočty umí hrát údajně od 6Hz a faktem je, že basy trochu preferují, je jich hodně a jsou lehce rozplizlé, osobně bych uvítal méně dunivé a o něco pevnější basy, ale není to taková tragédie. Střední kmitočty a vokály podávají tyto Creativy příjemně a výšky jsou solidní, stejně jako prostor. Pokud jim předhodíte mainstreamové nahrávky, keré trpí nemocí z komprese, budete nejspíš spokojeni. V porovnání s mými domácími Senheiser HD 595, které stojí víc než desetkrát tolik, produkují EP-630 na těchto pomrvených nahrávkách opravdu příjemnější zvuk. Ty Senheisery si zkrátka moc nevymýšlí a tak se dozvíte i to, co nechcete. Dnešní nahrávky zní většinou lépe na sluchátkach, která kašlou na nějaký analytický přednes. Na kvalitních sluchátkách (reprobednách) budete z většiny nahrávek zklamáni, či spíše znechuceni (pokud nejste hluší), je to záležitost masteringu, který se soustřeďuje na hlasitost a při tom kurví dynamiku. Především u rocku, nedej bože metalu, je to peklo, všechno se to slije do nechutné agresivní sračky. Po pár minutách poslechu takových nahrávek mám pocit, že musím sluchátka servat z hlavy a hodit s nimi o zeď. Popravdě bych raději o zeď hodil těmi hovady, co takové nahrávky vyrábí. Sluchátka mohou utrpení trochu zmírnit a té agresivity ubrat a u EP-630 takový pocit mám, i ty nejhorší nahrávky podávají tak nějak snesitelněji a čitelnost jednotlivých nástrojů i vokálů je solidní. Ovšem ve chvíli, kdy jim předhodím opravdu kvalitní nahrávku, především akustické nástroje, je to slabší. Tedy v porovnání se zmiňovanými Senheisery HD 595, které hrají kvalitní nahrávku například Dire Straits (album Dire Straits), nebo Rebeccu Pidgeon (The Raven), naprosto lahodně, EP-630 dodají nepříjemnou bahenní příchuť. Zkrátka pro přenosná zařízení nevalných kvalit a nechutně komprimované nahrávky, jsou velmi dobrá a to bude jejich úkol.

P.S. Kompresí nemyslím ztrátové komprimační algoritmy MP3 a podobné, ale kompresi dynamiky, která vede k celkové vyšší hlasitosti nahrávky a je produktem nahrávacího studia, které ji vytvořilo. To že to stáhnete z CD do bezztrátového formátu FLAC, vám nepomůže, podělaný je už zdroj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.