neděle 10. července 2011

Unity Dash a Opera

Je už velmi dlouho známo, že Opera nekamarádí s Dashem v ubuntím Unity. Tedy ve verzi 11.04. Když se podíváte po webu, najdete bug reporty, najdete návody spokojených uživatelů Firefoxu a Chrome, ale fandům Opery nikdo nepomůže. Tedy k tomuto jsem se dobral já, možná jsem nebyl dost trpělivý. Přestal jsem hledat a na chvíli se pro změnu zamyslel, zjistil jsem totiž, že často se dá tímto způsobem ušetřit nejedna minuta :) Jak to s tím tedy vlastně je?


Problém je to naprosto triviální. Ty čtyři velké ikony v Dashi, které reprezentují výchozí aplikace pro web, fotografie, mail a hudbu, se dají definovat v nastavení Gnome v sekci Preferované aplikace. Tyto aplikace se zapíší do GConfu jako cesty k souborům, kterými se aplikace spouští. Dash se koukne do preferovaných aplikací, přečte si jméno spustitelného souboru a prohledá adresář /usr/share/applications , kde jsou spouštěče aplikací, se kterými pracuje grafické prostředí. A tady je ten problém - Opera se spouští souborem /usr/bin/opera, kdežto její desktopový spouštěč nese jméno opera-browser. Z toho vyplývá  jednoduché řešení - uděláme si symlink jménem opera-browser, který bude odkazovat na /usr/bin/opera a do preferovaných aplikací zadáme cestu k našemu symlinku. V terminálu:

sudo ln -s /usr/bin/opera /usr/bin/opera-browser
gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/applications/browser/exec /usr/bin/opera-browser

A to je celé, nyní máte jako výchozí prohlížeč Operu a ta se zobrazuje i v Dashi.

Kdyby vývojáři Unity nebyli trubky, podívali by se i do těch spouštěčů, jsou to pidisoubory a vyhledávání by sa dalo slušně optimalizovat, nestálo by to nic.

2 komentáře:

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.