úterý 23. listopadu 2010

Problémy s myší v Ubuntu 10.10 Maverick

Mám Ubuntu 10.10 Maverick na dvou úplně jiných počítačích, v jednom čistá instalace, v druhém upgrade z Lucida, na jednom klasická myš, na druhém touchpad, a na obou systémech se projevuje stejná závada - myš (touchpad) jakoby najednou přestala částečně fungovat. Kurzor se hýbe normálně, ale přestane nejčastěji fungovat levé tlačítko, pak i pravé a kolečko naposled. Stávalo se to typicky po probuzení ze Suspend to RAM, ale začalo se to projevovat znenadání i během normálního používání systému. Odpojení a opětovné připojení myši nic neřeší, pokud připojíte jinou myš, chová se stejně. Je to nepříjemné, problémy s myší i klávesnicí se táhnou s Maverickem už od alfaverzí, co jsem zjistil.

Když už se stane, mám v případě desktopového systému s usb myší řešení, které myš spolehlivě opět umravní behem dvou vteřin - stačí odebrat a opět přidat modul usbhid.

$ sudo rmmod usbhid && sudo modprobe usbhid

Odebráním modulu znefunkčníte veškerá vstupní usb zařízení včetně klávesnice, ale i když byste nepoužili druhou část uvedeného příkazu, stačí myš, nebo klávesnici odpojit a opět připojit a modul se načte automaticky. Reload modulu po probuzení se dá zařídit suspend/resume skriptem jak jsem popsal v jednom dřívějším článku.

V případě netbooku je situace trochu jiná, pokud nemám v usb portu žádné zařízení, modul usbhid vůbec v systému není. Až se mi problém znovu objeví i zde, informace doplním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.