neděle 21. listopadu 2010

Opera mě opravdu umí vytočit do nepříčetna

Webový prohlížeč Opera jsem používal přes deset let a nyní mám pocit, že ho opustím. Vlastně se to již nějaký čas děje, stále víc používám konkurenci. Ne, že by Opera byla horší, než kdysi, ale konkurence je stále lepší a Opera stále jednoznačně prohrává na poli renderování stránek a je mi fuk, čí je to vina. Kdysi jsem to přehlížel, protože co se týká komfortu obsluhy a vybavenosti, nebyla pro mě lepší volba a v tomto ohledu není ani dnes. Opera má rozhraní, které jinde nedostanu, ať už je to navigace po odkazech ve stránce pomocí kurzorových kláves, nebo ovládání dálkovým ovladačem, slušný download manager, myší gesta, zobrazování exifu u fotek, "nově" Unite, ...

Je toho moc a všechno v základu bez lovení nějakých pluginů. A třeba pro pohodlnou navigaci ve stránkách pomocí klávesnice žádný plugin pro jiné prohlížeče ani neexistuje. Bohužel, stále se v Opeře plno stránek nezobrazuje korektně a navíc se poslední nejméně dvě verze, na tmavých částech webových stránek zobrazují náhodně rozházené světlé tečky, které vypadají jako mrtvé body monitoru. Hrklo ve mně, když jsem to viděl poprvé. Někdy se zobrazí, někdy ne, počty i pozice se mění, ale v rámci konkrétní instance jsou konzistentní a vydrží až do zavření Opery. Problém mívám i se službami Google, Opera se zasekne na kdejaké prkotině a mě to zkrátka přestává bavit. Firefox jsem nikdy neměl rád, což si vysloužil těžko použitelnými verzemi 1 i 2 a přiznám se, že jsem zaujatý. Od verze 3 už musím uznat, že je to slušný prohlížeč, ale nutnost instalovat hromadu pluginů, abych měl alespoň část toho, co v Opeře a pak pomalu každý start Firefoxu řešit jejich aktualizace, mě docela dost irituje. Přišlo ale Chrome/Chromium, které sice nic neumělo a ani dnes toho moc neumí, dokonce vám bez pluginu nezobrazí ani vlastnosti obrázku, natož exif, nerozumí ani klávese backspace, ale od začátku tu byl velký rozdíl v tom pocitu při používání. Zobrazuje korektně, je rychlý jako blesk a i když mi plno věcí chybí, nekoukám na rozbité stránky, ani se nemusím vztekat, když potřebuji přepnout režim editoru tohoto blogu z klasického režimu do editace html kódu, nebo naopak, jako právě teď... Grr, pokračuji v Chromiu, to je fakt zlý sen.  Zkrátka a jednoduše:

Chci Operu s WebKitem !!!!!!!!

Tedy aby se chovala alespoň tak slušně. Tak jsem se trochu vyřval, fakt mě tenhle stav dost mrzí.

Update.. Nedávno jsem aktualizoval Chromium a začaly se dít podobné věci, které předvádí Opera, to asi abych se na Operu moc nezlobil :)  No je s tím legrace, nakonec i pro práci potřebuji používat weby, které mi při použití Opery, nebo Chromia řvou, že nemám podporovaný prohlížeč a jsem nucen v lepším případě sáhnout po Firefoxu, ale některé dementní služby vyžadují striktně IE, což je něco, za co bych dával doživotí v dolech. 

Od Opery verze 11 zmizelo pár problémů, o kterých jsem psal, rozbilo se naopak něco jiného, jako třeba oblíbené přepínání tabů pravým myšítkem s kolečkem, ale už zas používám Operu výhradně :)

6 komentářů:

  1. Asi jsi přehlédl vlákno:
    http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,52133.0/topicseen.html

    ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem doufal, že jsem přehlédl jak Opeře domluvit a on Chromajzl :) S backspace jsem to myslel tak, že to neumí sám prohlížeč, plugin už tam dávno mám, i když místy nefunguje, lepší než nic.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak na Operu, ti neporadím, sám ji nepoužívám(Poslední dobou mě chromium dostalo svou rychosltí). Tak tedy jen doufat a třeba se Opera časem vrátí do starých dobrých kolejí.

    OdpovědětVymazat
  4. operu jsem měl taky vždycky rád, ale posledních pár let jsem na tom stejně - používám hlavně chrome a safari. webkit renderuje výborně a kdyby k tomu byl ten komfort ovládání, co má opera, taky bych si to nechal líbit.

    OdpovědětVymazat
  5. Na starším notebooku při 10+ otevřených stránkách mi přišla Opera podstatně rychlejší než Chrome i jakýkoli jiný prohlížeč co jsem zkoušel (kromě Linksu2). Pro mne je to stále jasná volba.

    OdpovědětVymazat
  6. Chrome strašně žere paměť, protože zakládá nový proces každému novému tabu, takže na počítačích s malou RAM tuhne rychleji. Jenže na pomalých procesorech má zas Chrome daleko rychlejší některé js aplikace a je to sakra znát.
    Ale Opera se trochu zlepšila s novou verzí, pomalého počítače jsem se zbavil a tak ji už zas používám výhradně. Pár věcí ale naopak vývojáři Opery podělali - nefunguje správně přepínání tabů stiskem pravého tlačítka s kolečkem a po probuzení počítače Opera nepíše české znaky, dokud nepřepnu do jiného okna a zpět. Furt něco.

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.