úterý 26. října 2010

Zvýraznění syntaxe Conky skriptů v Geditu - UPDATE 27.10.10

Při hrátkách s Conky se rozhodně hodí nějaké to barevné odlišení jednotlivých komponet skriptu, aby se člověk rychleji orientoval v té hromadě znaků. Skripty pro Conky jsou o dost méně přehledné, než u běžných programovacích jazyků a tak jsem se rozhodl, že si vyrobím vlastní definici barevného zvýraznění syntaxe pro textový editor Gedit, který k editaci skriptů používám. Pokud vás to zajímá, stáhněte si soubor z následujícího odkazu: ...


Download: conky.lang

a uložte ho do adresáře /usr/share/gtksourceview-2.0/language-specs/  nebo do ~/.local/share/gtksourceview-2.0/language-specs/ (v druhém případě musíte vytvořit příslušné adresáře)
Pokud pak otevřete soubor, který v názvu obsahuje řetězec conkyrc, automaticky se syntaxe zvýrazní, u souborů s jinými názvy je možno vybrat konkrétní  modul ručně v dolní liště Geditu.
Snažil jsem se, aby to bylo co možná nejpřehlednější, ale barevně je to v základním barevném schématu  docela maso :) Barevně jsem od sebe odlišil i proměnné, které jen upravují design, od těch ostatních, a také parametry proměnných ve složených závorkách jsou v barvě závorek, aby bylo jasné, kam patří. Podpora je pro aktuální verzi conky 1.8.1. 
Bohužel v Ubuntu 9.04 mi toto zvýrazňování syntaxe zatím nefunguje, ale přinejmenším na 10.04 i 10.10 funguje jak má.

Update: trochu jsem zlepšil přehlednost, úvodní obrázek odpovídá nové verzi, která je také v downloadu, ten následující verzi původní.




Update: V GNOME 3 systémech, přinejmenším od Ubutnu 13.04, je třeba použít jiné adresáře pro umístění jazykového balíčku - jednoduše v uvedených cestách vyměníte dvojku za trojku, to je všechno.
V nejnovějších Gnome 3 prostředích (Ubuntu 20.04+ přinejmenším) je pak nutno 2.0 (3.0) nahradit čistou 4.
/usr/share/gtksourceview-4/language-specs/
~/.local/share/gtksourceview-4/language-specs/

2 komentáře:

  1. Zdravím,
    šel by soubor zvýraznění syntaxe použít i pro textový editor Geany? Případně kam bych ho měl nahrát v distru Crunchbang (Debian).

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hola! Bohužel jsou soubory pro zvýraznění syntaxe nekompatibilní a na Geany nikdo nic neudělal. Sublime Text je na tom lépe.

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.