čtvrtek 28. října 2010

Efektivní ovládání netbooku?

Po pořízení pidipočítače jsem samozřejmě zkoumal všechny ty netbook doplňky a úpravy Ubuntu, které mají usnadnit a zefektivnit používání těchto strojků. Je tu pár užitečných doplňků, ale pokud jde o dostupná komplexní netbook prostředí, došel jsem k závěru, že mě pouze omezují, místo aby mi přinesly výhody. Jedním z problémů je fakt, že nemám dotykový displej, dalším nevyspělost těchto řešení.  Všechny ty ikony jsou určitě fajn i pokud člověk používá touchpad, ovšem faktem je, že navigace pomocí klávesnice bývá ve většině případů rychlejší i pohodlnější. Poslední dílo Canonicalu, prostředí Unity, se mi koncepcí celkem líbí, snad se brzy dostane do použitelné formy, vzhledem k tomu, že se má stát příštím výchozím prostředím Ubuntu. Zatím je to jen pro masochisty. ...


A tak jsem si našel vlastní netbook konfiguraci Ubuntu 10.10 Maverick, která mě nebude zbytečně omezovat a zároveň bude efektivně využívat malý displej i klávesnici. Základem je klasický Ubuntu desktop s Gnome, doplněný o pár rozšíření. Hlavně se co nejvíce vyhnout používání touchpadu pro ovládání systému. Základem mého netbook prostředí jsou tyto komponenty:
  • Gnome
  • klávesové zkratky
  • Gnome Do
  • Compiz
  • Maximus
  • Appmenu applet

Nainstalujete je tímto příkazem
$ sudo apt-get install gnome-do compizconfig-settings-manager maximus indicator-applet-appmenu && pkill gnome-panel

Na nejpoužívanější aplikace a akce mám nastaveny přímé klávesové zkratky, rychleji se k tomu co chci nedostanu. Zbytek zajistí Gnome Do, které je schopné na základě vložených znaků velmi rychle vyhledat aplikace a soubory, navíc se učí co používáte a podle toho upravuje svou nabídku. Ve výsledku pak klávesovou zkratkou (v základu Super + Space) spustíte okno Gnome Do a po zadání prvního, maximálně druhého písmene, zobrazí Do kýženou akci, kterou potvrdíte klávesou Enter a je hotovo. Praktické je i to, že nemusíte začínat psát od začátku a dokonce můžete vynechávat písmena. Například napíšete "ou" a Do nabídne "Log Out", nebo napíšete "idiot" a Do nabídně otevřít soubor "indicator-applet.log". K dispozici je mnoho pluginů a krom práce s aplikacemi a soubory umožňuje Do spoustu dalších věcí, jako je ovládání Rhythmboxu i správce oken, vyhledávání na webu, či realizaci připojení na ssh server. Možností je hodně, jen je potřeba dát pozor, některé pluginy občas mohou způsobovat pády celého Gnome Do. Já si pro jistotu napsal skript, který Gnome Do v případě nehody okamžitě spustí znovu a zapíše událost do logu. Není nic horšího, než když stisknete klávesovou zkratku a nic se neděje. Když jsem ale vyhodil plugin pro prohledávání webu, zeje log prázdnotou.

Compiz je standardní součástí Ubuntu a při rozumném nastavení je velmi užitečný, především výrazně zrychlí odezvu prostředí na pomalých procesorech typu Atom, neboť vykreslování desktopu je přeneseno na grafickou kartu. Z pluginů používám i na netbooku především Scale (Měřítko) - pro přepíní aplikací, a dalších pár drobností jako Negative, Expo, samozřejmě i přepínání ploch. Na Scale a Expo mám nastaveny i aktivní rohy obrazovky, při válení se s bookem v posteli je občas ten touchpad přecijen pohodlnější, když má člověk třeba jen jednu ruku, protože v druhé má těžkou hlavu :)

Maximus je démon, který v základním nastavení všechny spuštěné aplikace rovnou maximalizuje a zbavuje dekorace, aby co nejlépe využily obrazovku. Naštěstí se dá nastavit i podle mých představ - nebude maximalizovat automaticky všechna okna, pouze bude maximalizovaná okna zbavovat dekorace. Nastavení je možné upravit v gconf-editoru v apps/maximus, včetně definice aplikací, kterých si nemá všímat.

Poslední užitečnou alikací je Application menu applet, který zajišťuje přemístění menu aplikací do panelu Gnome. Je to klasický applet do panelu, tedy je nutno ho tam po instalaci přidat. Z okna aplikace pak odebírá lištu s menu a zobrazuje ji v panelu, kam jste si applet umístili. Tím se opět ušetří užitečná plocha. Nefunguje to bohužel se všemi aplikacemi, například Firefox, Open Offce, ale překvapivě i třeba Synaptic, které si řeší vykreslování oken po svém a menu si drží na svých místech. V panelu je dobré rezervovat dost místa, podle toho jaké aplikace používáte - třeba aplikace jako jsou Audacity, nebo Gimp, mají velmi širokou nabídku.

Pokud máte zhuštěnou netbook klávesnici, není od věci si některé klasické, často používané zkratky přizpůsobit. F1-F12 nemají ob čtyři klávesy mezery, jako na běžné desktopové klávesnici, a tak se člověk hůř trefuje na některé základní zkratky. Pár tipů z mého nastavení:

Maximalizace/demaximalizace okna - Mod4 (Super_L) + Z (původně Alt + F10) - používám často. Ale je možné bez nastavování použít i Alt + Space následované X, stále je to rychlejší, než trefovat ikonku na liště (kterou navíc při maximalizaci s Maximusem nemáte) a lehce se to nahmátne.
Zavření aktivního okna - Alt+F4 se trefuje nic moc, nicméně zvykl jsem si na rychlou kombinaci fungující bez nastavování, která je přístupnější - Alt+SpaceZ. Alt+Space aktivuje nabídku okna a Z vybere Zavřít. V anglickém prostředí je to místo Z, C, tak to používám já a je to na mé klávesnici ještě o něco přívětivější.
Aktivace hlavního menu - Ctrl + Up (šipka nahoru) (původně Alt + F1). Mám tak ruku rovnou na šipkách pro pohyb v menu, k tomu se dá ale pohyb urychlit stiskem počátečního písmene položky a pokud je jich více začínajících stejně, stačí mačkat klávesu opakovaně. Není potřeba často, protože pokud alespoň trochu víte, co hledáte, bude rychlejší Gnome Do.
Jako terminál používám Guake, který se po stisku příslušné klávesové zkratky objevuje v horní části obrazovky. Jako zkratku zde používám klávesu Menu, to je ta vlevo od pravého Ctrl. Mám ho zhruba na půl obrazovky, ale když potřebuji terminál větší, stisknu Mod 4+Z (viz výše).

Pokud máte nějaké vlastní finty a tipy, budu rád, když se podělíte v komentářích.


Odkazy:
http://www.linuxexpres.cz/distro/unity-ubuntu-prostredi-pro-netbooky
http://do.davebsd.com/
http://www.ubuntu.com/netbook
http://www.compiz.org/


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.