pondělí 5. dubna 2010

Conky 1.8.0 - konečně průhledné

Nedávno vyšla nová verze Conky, která přináší pár novinek a samozřejmě plno oprav. Mezi novinky, které budou zajímat nejednoho uživatele, patří podpora opravdové průhlednosti pozadí, takže se už nestane, že se vám pod Conky ztratí nějaká ikona. Pro využití této vlastnosti je potřeba mít nějakého kompozitního správce oken jako je Compiz, ale je možné povolit kompozit i v Metacity (příkazem gconftool-2 -s '/apps/metacity/general/compositing_manager' --type bool true). Dále přibyl objekt pro zobrazování předpovědi počasí až na pět dnů, možnost zakázání automatického znovunačtení konfiguračního souboru po jeho změně, Conky lze nově spouštět s přepínačem -p/--pause, takže je možné přímo nastavit zpoždění startu, což se hodí při automatickém spouštění po startu systému, kdy předčasný start Conky dělá neplechu a řešilo se to externím skriptem. Kompletní seznam novinek je na Wiki
Pokud si budete chtít nové Conky nainstalovat do staršího systému, nezbude vám asi v tuto chvíli, než kompilace ze zdrojového kódu. Koneckonců není to nic složitého a zvládne to každý. ...


Kompilace Conky

Nejprve je potřeba nainstalovat nějaké nezbytnosti pro úspěšnou kompilaci, což nám zajistí následující příkaz zadaný do terminálu:

$ sudo aptitude install lua5.1 liblua5.1-0-dev libxml2-dev build-essential libcurl4-gnutls-dev libx11-dev libxt-dev libxext6-dbg libxext-dev libxdamage-dev libxft-dev libimlib2-dev libglib2.0-dev

Dále je potřeba stáhnout zdrojový kód Conky, z webu projektu na Sourceforge, třeba do domovského adresáře, nebo na Plochu, buďto kliknutím na zmíněný odkaz, nebo spuštěním následujícího příkazu (případně si změňte název souboru podle aktuální verze):

$ wget http://sunet.dl.sourceforge.net/project/conky/conky/1.8.0/conky-1.8.0.tar.gz

Zdrojový kód je zabalený, proto ho rozbalíme - stačí na něj poklepat myší a adresář s Conky přetáhnout kam potřebujeme, nebo to udělat rovnou z terminálu:

$ tar zxvf conky-1.8.0.tar.gz

Teď již bude terminál nutný, takže pokud jste ho ještě neotevřeli, udělejte to nyní a přesuňte se do vybaleného adresáře s Conky. My co jsme terminál neopustili zadáme pouze:

$ cd conky-1.8.0/

Nyní k samotné kompilaci. Prvním krokem je konfigurace, kdy je potřeba definovat, co budeme od Conky chtít, ne všechny funkčnosti jsou totiž v základu povoleny, některé naopak můžeme zakázat. Pokud zadáte příkaz:

$ ./configure --help

dozvíte se o všech možnostech konfigurace Conky. Například podpora RSS čtečky, počasí, zobrazování obrázků a údajů o teplotě a taktech grafických karet nvidia, jsou v základu zakázané. Pokud je budeme chtít využít spustíme konfiguraci takto:

$ ./configure --enable-rss --enable-weather-xoap --enable-imlib2 --enable-nvidia

Pokud vše proběhlo bez chyb, uděláme další krok:

$ make

Nakonec je třeba program instalovat, ale pokud to uděláme klasicky, pomocí make install, nebude o tom vědět balíčkovací systém a nebude třeba tak jednoduché Conky odinstalovat. Proto použijeme příkaz, který vyrobí deb balíček a ten nechá nainstalovat jak se sluší a patří (pokud nemáte checkinstall v systému, nainstalujte stejnojmenný balík):

$ sudo checkinstall

Při tvorbě balíčku se checkinstall zeptá na pár detailů. Nejprve, zda má vytvořit základní balík dokumentace - můžeme odpovědět kladně (y), následuje výzva k zadání krátkého popisu Conky, který  se ukončí vložením prázdného řádku (tedy stisknutím Enteru dvakrát za sebou) a poté se zobrazí souhrn informací, které se do balíčku zapíšou, ten stačí jen potvrdit klávesou Enter a tím snad máme prozatím padla, checkinstall se postará o zbytek, tedy vytvoří a nainstaluje Conky. V adresáři, ve kterém jsme Conky kuchtili se teď nachází i onen deb balík, který si můžeme někam uložit pro případnou reinstalaci a adresář smazat.

Nastavení opravdové průhlednosti okna Conky

Předem je nutno napsat, že tento režim nefunguje (většinou) při nastavení typu okna na override, je lepší použít výchozí typ normal, desktop zas nefunguje na desktopu spravovaném Nautilem.
V konfiguračním souboru Conky (.conkyrc defaultně) máte již nejspíš řádek:
 own_window_transparent yes
který povoluje průhlednost okna, do této doby pseudoprůhlednost. K tomu nyní přibývá řádek:
 own_window_argb_visual yes
který z průhlednosti falešné udělá reálnou. Je tu ale ještě jeden, který je možno vložit místo prvního zmíněného a nastavit průhlednost částečnou:
 own_window_argb_value 255
kde parametr je v rozsahu 0-255 a 255 a čím vyšší číslo, tím menší průhlednost. Nefunguje současně s own_window_transparent
Zde se, alespoň na mém systému, projevuje taková záludnost, kdy se změnou transparentnosti pozadí použitím own_window_argb_value, přichází i transparentnost části obsahu, především grafů a méně barů. I když nepoužiji toto nastavení, jsou grafy lehce průhledné, což koneckonců vypadá docela zajímavě.

Typ okna Panel

Novinka minulé verze Conky 1.7.2, která umožňuje pro Conky rezervovat místo na okraji pracovní plochy, podobně jako to dělá třeba Gnome-Panel, tedy maximalizovaná okna nepřekryjí okno Conky. Rezervované místo je dáno výchozí pozicí Conky.
Volba own_window_type panel.

2 komentáře:

  1. U toho sudo check install mi to píše : sudo:checkinstall: command not found Nevíš co s tím? ps:Jinak moc vydařenej článek

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, problém bude nejspíš v tom, že nemáš checkinstall nainstalovaný, pokud jsi příkaz zadal správně. Myslím, že není v základní instalaci, což jsem si neuvědomil, když jsem to psal.

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.