neděle 21. března 2010

Záchrana fotografií z nečitelné paměťové karty

Paměťové karty ve fotoaparátech občas selžou, to se stává. Pokud jste pár tisíc kilometrů od domova, kam se každý týden nepodíváte a fotoaparát vám po nafocení několika desítek, stovek, nebo dokonce tisíců fotografií sdělí, že paměťová karta je poškozená, rozhodně to nepotěší, zvláště pokud je hlavím cílem cesty právě fotografie. Naštěstí je v mnoha případech na vině pouze špatný zápis na paměťovou kartu a poškození tabulky souborového systému. Tedy elektronika karty je vpořádku, nafocená data na kartě stále jsou, jen přístroj nemá k dispozici informace o tom, kde a jaké soubory se nacházejí. Podobně to bude, pokud si kartu omylem smažete. Pokud takovou kartu ve fotoaparátu nově zformátujete, bude pravděpodobně znovu fungovat, jenže nové snímky pak přepíší ty původní, o které takto přijdete. Je tedy třeba kartu odložit a počkat, až bude k dispozici počítač se čtečkou. ...


 Jak na to. Pokud připojíte paměťovou katru přes čtečku, případně přímo přes fotoaparát podporující standard Mass Storage (např. Canon toto neumí) a karta se do systému přihlásí a objeví se normálně v adresáři /media, je to jednodušší, stačí v terminálu zadat příkaz:

$ mount

a podívat se, které zařízení jí odpovídá. Konkrétní řádek může vypadat třeba takto:

/dev/sdd1 on /media/EOS_DIGITAL type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1000,utf8,umask=077,flush)

Paměťová karta je tedy na /dev/sdd1. Pokud se karta do systému nepřipojí, její formát je poškozen více, je možné zjistit příslušnou adresu zařízení příkazem:

 $ sudo fdisk -l

nebo třeba i pomocí grafického programu GParted, kde si vpravo nahoře najdete v rozbalovacím menu váši paměťovou kartu podle kapacity. V mém případě by to bylo /dev/sdd. Nenajdete-li kartu v systému vůbec, je nejspíš poškozena elektronika a to už by bylo sakra drahé snažit se z karty data dostat, jsou firmy, které i tyto problémy umí řešit.
Tedy pokud jsme kartu v systému našli, je víceméně vyhráno. Nejdříve si uděláme do souboru na pevném disku pracovní kopii:

$ sudo dd if=/dev/sdd of=~/card.iso

Tak se zkopíruje bit po bitu paměťová karta do souboru card.iso v domovském adresáři, cíl si samozřejmě můžete libovolně změnit. S vytvořenou kopí se můžem pustit do záchrany a k tomu budeme potřebovat nástroj Photorec z balíku testdisk:

$ sudo apt-get install testdisk

kterému předhodíme kopii karty:

$ photorec ~/card.iso

Photorec se optá na několik podrobností ohledně výběru partition, souborového systému a adresáře pro uložení nalezených dat a po konečném potvrzení klávesou Y již začne sypat nalezené soubory do zvolené složky. V mém případě korektně nalezl jak obrázky v jpg, tak raw data Canonu s koncovkou CR2, ale souborových typů umí Photorec daleko přes stovku.
Pokud často v průběhu fotografování fotografie promazáváte, může se vám paměťová karta fragmentovat a pak se vám nepodaří některé fotografie zachránit celé, prože jejich data nejdou za sebou, ale jsou rozházena, jak zrovna bylo na kartě místo a tuhle informaci právě nemáte. Je tedy lepší mazat jen poslední snímky, než opět budete fotit, aby se v případě chyby data jednodušeji zachraňovala. Je vždy také lepší mít v zásobě více paměťových karet s menší kapacitou, než se spoléhat na jednu obří, kdy můžete jedním okamžikem přijít o všechno.

Uvedený postup lze samozřejmě použít na jakékoliv datové médium, nemusí se jednat pouze o paměťové karty a fotografie.

Odkazy:
http://wiki.ubuntu.cz/TestDisk

9 komentářů:

  1. Výborné! Funguje naprosto skvěle. Díky, díky a ještě jednou díky za pomoc. Tenhle návod mi zachránil 1GB jedinečných, pro mě velice cenných a nenahraditelných fotek v okamžiku, kdy jsem už začínal ztrácet naději po 2 dnech snažení ve WinXP.

    Kwll

    OdpovědětVymazat
  2. ja mam problem s Ms pametovou kartou 8G. pri kluknuti na ni v systemu mi pise ,,pametova karta neni naformatovana,, pote se system zepta jestli chci naformatovat i po souhlasu formatovani to potom pise ze nelze naformatovat.. zkousel jsem vsechny mozne programy pro zachranu a obnovu dat..taky jsem zkousel aspon pouze preformatovat kartu ale i to nevychazi.
    kdyz kliknu na vlastnosti disku (pametove karty) tak mi tam pise ze je to soubor RAW misto FAT nebo FAT32 jak by to melo byt.diky za jakoukoliv radu

    OdpovědětVymazat
  3. uvazuju ze jedina moznost je aspon naformatovat a ozivit pametovou kartu nejakym zpusobem a pote se snazit dostat z ni nejaka data..diky za rady

    OdpovědětVymazat
  4. Naformátování karty nebude mít absolutně žádný pozitivní přínos na možnost získat ztracená data. Každopádně si, pokud to jde, udělej bitovou kopii paměťové karty (jak je uvedeno v článku) na pevný disk a pak můžeš experimentovat s formátováním karty. Pokud mnou uvedený postup z karty nevydoluje nic, neříkám, že neexistuje žádná možnost jak data obnovit, ale já ji neznám. Otázkou je, zda není poškozený samotný hardware karty, pak by žádný program nepomohl.

    OdpovědětVymazat
  5. to je jako navod na kopii disku pro linux ??..jak se to dela ve win..program Gparted je taky pouze pro linux ?...

    OdpovědětVymazat
  6. Ano tady je to čistě linuxové :) Ale zmiňovaný TestDisk běží i na Windows a dalších systémech:
    http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj. Pátrám všude možně po tom, jak zachránit data na paměťovce...Podle návodu jsem stáhla TestDisc a vyzkoušela (ve win)... bohužel patřím k těm, kterým se v úvodu karta ve výběru nezobrazila. Přestala mi z ničeho nic fungovat při focení v NIKONU D90, najednou prásk a konec... Takže to mám asi tu blbší variantu, jak jsem pochopila. Jinak ale díky za perfektní popis programu, aspoň vím, že tahle metoda záchrany existuje :) Nestal se přece jen zázrak během tří let od téhle diskuze a nenašel se jednodušší způsob než drahá záchrana přes kdovíjaké firmy? Zkouším všechno, že? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Pokud kartu systém nevidí vůbec, ani jako hardware, pak už se s tim moc dělat nedá, leda vyměnit její elektroniku.. Přesnou diagnózu na win bohužel neporadím, nemám s tím žádné zkušenosti.

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.